Investovanie do ETF je jednoduché a dostupné pre každého

PR článok | rubrika: SEO PR | 1. 9. 2024
Investovanie do ETF (Exchange-Traded Funds) je často považované za nenáročné a dostupné pre väčšinu investorov. Je skutočne jednoduché a môže byť skvelým spôsobom, ako začať budovať svoje investičné portfólio, napríklad s XTB.
Investovanie do ETF je jednoduché a dostupné pre každého

Zdroj: cherdchai / Stock.adobe.com

Ako investovať do ETF fondov? 

Ak chcete začať investovať do ETF s XTB, stačí si založiť účet, vložiť naň peniaze a vybrať si fondy, do ktorých investujete. Výber ETF by mal zodpovedať vášmu investičnému profilu, teda zodpovedať cieľom a úrovni rizika, ktoré ste ochotní prijať.  

Začiatočníkom môže pomôcť demo účet, vďaka ktorému máte možnosť zistiť, čo prinášajú investície do ETF bez nutnosti riskovať svoje peniaze. Nutné je samozrejme myslieť na diverzifikáciu portfólia, aby sa znížili riziko straty celej investície. 

Čo sú investičné plány od XTB? 

Investičné plány od XTB sú určené pre pasívne investovanie do ETF. Ide o fondy kótované na burze cenných papierov, obsahujúce rôzne inštrumenty (dlhopisy, akcie, komodity a pod.). Nákup ETF znamená investíciu do vybraného odvetvia, regiónu či indexu. Takéto riešenie je vhodné na diverzifikáciu, pretože ETF obsahujú portfólio aktív, ktoré sledujú určitý index a pomáhajú zároveň aj rozdeliť riziko. Dalo by sa tiež povedať, že ide o efektívny nástroj na rozloženie rizika a dosahovanie stabilných výnosov.  

Ako fungujú investičné plány? 

Potrebné je založiť si účet XTB, vybrať ETF fondy a nastaviť percentuálny podiel, ktorý sa z celkovej investície vloží do jednotlivých ETF. Broker XTB potom nakúpi vybrané ETF fondy a bude spravovať portfólio v zmysle nastavených požiadaviek.  

Klienti XTB si môžu vytvoriť maximálne 10 portfólií, pričom v každom z nich môže byť až 9 ETF. Investičné plány sa dajú kedykoľvek otvoriť alebo uzavrieť a začať sa dá s investíciou od 15 EUR alebo USD. 

Čo je pasívne investovanie? 

Pasívne investovanie je stratégia, ktorá spočíva v kopírovaní výkonnosti trhu alebo indexu. Pasívni investori môžu dosiahnuť zisky aj bez neustáleho aktívneho riadenia svojho portfólia. Je teda omnoho jednoduchšie a menej časovo náročné ako aktívne investovanie. Najbežnejšou metódou pasívneho investovania je práve investovanie do ETF.   

Pre koho je vhodné pasívne investovanie? 

Burzovo obchodované fondy, teda ETF, môžu byť vhodné pre investorov, ktorí hľadajú dlhodobú investíciu. Držanie investície na dlhšie obdobie môže zvýšiť šancu na dosiahnutie lepších výnosov. Jedným z mýtov ohľadom pasívneho investovania je, že je vhodné len pre začiatočníkov. V skutočnosti je vhodné pre široké spektrum investorov vrátane skúsených.  

Dôvodom je, že pasívne investovanie môže poskytovať stabilné výnosy a nižšie náklady v porovnaní s aktívnym riadením portfólia. Môže byť vhodné pri diverzifikácii portfólia aj ako forma „bezpečnejšieho“ investovania.  

Je pasívne investovanie bezpečné? 

Pasívne investovanie môže byť považované za bezpečnejšie ako aktívne investovanie z niekoľkých dôvodov, avšak stále nesie určité riziká. ETF sú skvelým nástrojom na diverzifikáciu, pretože zahŕňajú portfólio rôznych aktív, ktoré sledujú konkrétny index. Táto stratégia pomáha rozložiť riziko, na rozdiel od investovania do jediného aktíva.  

Okrem toho majú ETF vysokú likviditu, čo znamená, že ich môžete ľahko kúpiť a predať na trhu, čím získavate flexibilitu pri správe svojich investícií. Výnimkou môžu byť menšie alebo špecializované ETF s nízkou likviditou.  

Pozor si treba dávať na pákové ETF, ktoré môžu znásobiť zisk, ale aj stratu. Tým, že ETF sledujú konkrétny index, pri jeho poklese sa zníži aj hodnota ETF. Investori by mali byť opatrní pri výbere ETF a dôkladne zvážiť zloženie sledovaného indexu.  

Vyžaduje si pasívne investovanie znalosti?  

Pasívne investovanie síce nevyžaduje takú hĺbkovú znalosť a časovú náročnosť ako aktívne investovanie, no stále si vyžaduje určitú úroveň vedomostí. Je dôležité porozumieť tomu, čo sú ETF a indexové fondy, ako fungujú a aké sú ich výhody a nevýhody.  

K základným znalostiam patrí aj znalosť hlavných trhových indexov, ktoré ETF sledujú, napríklad S&P 500, NASDAQ-100, alebo FTSE 100, a rozumieť ich zloženiu a výkonnosti. Mať tieto znalosti vám pomôže robiť informované rozhodnutia, minimalizovať riziká a lepšie pochopiť, ako pasívne investovanie môže prispieť k dosiahnutiu vašich finančných cieľov.  

Čo je xStation?  

Obchodná platforma xStation je miesto, kde môže aj „bežný človek“ obchodovať alebo investovať online. Vďaka nej sa dostane na burzu kedykoľvek a odkiaľkoľvek, stačí mať len pripojenie na internet. Platforma XTB xStation kombinuje všetky funkcie profesionálnej obchodnej platformy pričom rešpektuje aj začínajúcich investorov. Okrem desktopovej verzie je dostupná aj mobilná aplikácia.  

Aké funkcie ponúka xStation? 

Platforma xStation5 ponúka množstvo moderných funkcií. Ich cieľom je uľahčiť a zefektívniť používateľom obchodovanie. K ponúkaným funkciám patrí napríklad bezplatný testovací účet, ktorý umožní zoznámiť sa s platformou a otestovať si jej funkcie. xStation má aj pokročilú kalkulačku, ktorá umožňuje automatický výpočet veľkosti príkazu. 

Nechýba ani prístup k analytickým materiálom a finančným správam od profesionálneho analytického oddelenia, makroekonomický kalendár, vstavaný prieskumník trhu pre výber spoločností a uľahčenie výberu, aktuálne informácie o akciách ako sú výplaty dividend a dátumy zverejnenia finančných správ či stovky nástrojov na úpravu a prezeranie grafov a technickej analýzy. Navyše, zákaznícka podpora je dostupná 24/5.   

Tento článok nie je určený ako investičné poradenstvo. Všetky investície nesú určité riziko, a preto je odporúčané poradiť sa s odborníkom, aby ste zabezpečili, že vaše investičné rozhodnutia sú v súlade s vašimi cieľmi a akceptovanou úrovňou rizika. 

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

ETF fondy, investovanie

Toto ste už čítali?

Gen Z sa toho nebojí. Mladí ľudia investujú, ich rodičia majú traumu

27. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Gen Z sa toho nebojí. Mladí ľudia investujú, ich rodičia majú traumu

Nedávny prieskum ukázal, že mladí ľudia sú v investovaní oveľa odvážnejší ako predošlé generácie. Niet sa čo čudovať. Ich rodičov traumatizovali finanční poradcovia bažiaci po astronomických... celý článok

Potrebujete na väčšie výdavky súhlas manžela? V týchto prípadoch áno

27. 9. 2024 | Barbora Magočová

Potrebujete na väčšie výdavky súhlas manžela? V týchto prípadoch áno

Bezpodielové spoluvlastníctvo manželov (BSM) je často vnímané ako záruka rovnosti v manželskom majetku, no nedávne rozhodnutie Najvyššieho súdu ukazuje, že pravidlá nie sú také jednoznačné.... celý článok

Inflácia nám doslova žerie peniaze: 3 tipy, ako ochrániť svoje úspory

17. 9. 2024 | Natália Stašíková

Inflácia nám doslova žerie peniaze: 3 tipy, ako ochrániť svoje úspory

Inflácia, ktorá sa v posledných rokoch stala veľmi aktuálnym problémom pre mnohých Slovákov, si neustále hľadá nové cesty, ako ovplyvniť našu peňaženku. Aj keď dnes nedosahuje dvojciferné... celý článok

Čoraz viac slovákov vlastní kryptomeny. Vedomosti nám však stále chýbajú, ukázal prieskum

13. 9. 2024 | Redakcia

Čoraz viac slovákov vlastní kryptomeny. Vedomosti nám však stále chýbajú, ukázal prieskum

Záujem Slovákov o kryptomeny stúpa. Kým v roku 2022 vlastnilo nejakú kryptomenu 5,8 % Slovákov, dnes je to podľa najnovšieho prieskumu 16 %. Čo však stojí za týmto nárastom a čo to... celý článok

Čo robí väčšina Slovákov zle pri sporení na dôchodok

9. 9. 2024 | Redakcia

Čo robí väčšina Slovákov zle pri sporení na dôchodok

Slováci si čoraz viac uvedomujú dôležitosť sporenia na dôchodok, no efektívne investuje len zlomok z nich. Prieskum pre spoločnosť SIMPLEA ukázal, že až 83 % Slovákov považuje sporenie... celý článok