Inflácia nám doslova žerie peniaze: 3 tipy, ako ochrániť svoje úspory

Natália Stašíková | rubrika: Článok | 17. 9. 2024
Inflácia, ktorá sa v posledných rokoch stala veľmi aktuálnym problémom pre mnohých Slovákov, si neustále hľadá nové cesty, ako ovplyvniť našu peňaženku. Aj keď dnes nedosahuje dvojciferné hodnoty ako vlani, stále je prítomná. Čo môžeme ako spotrebitelia robiť?
Inflácia nám doslova žerie peniaze: 3 tipy, ako ochrániť svoje úspory

Zdroj: DALL·E/IvanaS

Inflácia je neviditeľný nepriateľ, ktorý môže postupne, ale neúprosne znižovať hodnotu našich peňazí. Aj keď sa môže zdať, že inflačné čísla sú len abstraktnými údajmi v správach, v skutočnosti sa odrážajú priamo v našich peňaženkách.

V posledných rokoch, a najmä v júni 2024, sa inflácia na Slovensku ustálila na úrovni 2,1 %, čo je najnižšia hodnota za posledné tri roky, informuje o tom Štatistický úrad SR. Tento vývoj je povzbudzujúcim signálom pre domácnosti, ale stále je dôležité mať na pamäti, že inflácia môže ovplyvniť naše každodenné výdavky a celkovú finančnú pohodu. V auguste inflácia na Slovensku vzrástla na 2,8 % z júlových 2,6 % a priblížila sa tak k najvyšším hodnotám tohto roka.

Čo je inflácia?

Inflácia je ekonomický jav, pri ktorom sa ceny tovarov a služieb vo väčšine oblastí trhu zvyšujú. Tento proces je prirodzenou súčasťou trhovej ekonomiky. Spotrebitelia si v dôsledku inflácie za rovnaké množstvo peňazí môžu kúpiť menej tovaru alebo služieb, čo vedie k zníženiu kúpnej sily.

S narastajúcou neistotou v globálnej ekonomike a neustálymi zmenami cien tovarov a služieb je nevyhnutné byť proaktívny pri ochrane svojich financií. V tomto článku sa pozrieme na tri účinné tipy, ako ochrániť svoje peniaze pred dopadmi inflácie. 

Investujte do diverzifikovaných portfólií

Jedným z najefektívnejších spôsobov, ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou, je investovanie do diverzifikovaných portfólií. Diverzifikácia znamená rozloženie investícií do rôznych typov aktív, čo pomáha znižovať riziko a zlepšovať potenciálne výnosy. Aktíva sú jednoducho majetky, ktoré dokážu generovať príjmy. Medzi bežné možnosti patria akcie, dlhopisy, nehnuteľnosti, ale aj komodity, ako sú zlato alebo striebro.

Akcie môžu poskytnúť vyššie výnosy, aj keď sú často volatilné. Dlhopisy, hoci majú tendenciu poskytovať nižšie výnosy, sú považované za menej rizikové. Investície do nehnuteľností môžu ponúknuť stabilný príjem z prenájmu a rast hodnoty v dlhodobom horizonte. Komodity, ako zlato, sa často považujú za "bezpečné prístavy" v čase ekonomickej neistoty. 

Podstatné však je nevraziť všetky úspory do jedného produktu, ale rozdeliť ich do viacerých.

Zvážte investície do nehnuteľností

Ďalším s účinným spôsob je investovanie do nehnuteľností. Nehnuteľnosti majú tendenciu udržiavať alebo zvyšovať svoju hodnotu v čase rastu cien, pretože cena nehnuteľností často rastie spolu s infláciou. Práve preto kúpa nehnuteľnosti môže poskytnúť viac než len ochranu pred infláciou - môže tiež generovať pasívny príjem prostredníctvom prenájmu. 

Pri investovaní do nehnuteľností je však dôležité zvážiť niekoľko faktorov - lokalitu, stav nehnuteľnosti aj potenciál jej budúceho rozvoja. Keďže nehnuteľnosti v oblastiach s vysokým dopytom môžu ponúknuť lepšie výnosy.

Zvýšte svoj finančný rezervný fond

Mať dostatočný finančný rezervný fond je jedným z najdôležitejších krokov k ochrane pred infláciou a nepredvídateľnými výdavkami. Odporúča sa mať rezervy, ktoré pokrývajú aspoň 3 až 6 mesiacov vašich bežných výdavkov.

Vďaka takejto rezerve dokážete zvládnuť obdobia, keď ceny rastú alebo ak čelíte nečakaným finančným problémom, ako sú náhle výdaje na zdravotnú starostlivosť alebo napríklad nečakaná oprava auta. 

Rezervný fond sa odporúča mať uložený ako sporiaci účet alebo krátkodobé investície, ktoré vám umožnia rýchly prístup k peniazom v prípade potreby.

Ako sa inflácia prejavuje v každodennom živote?

Aj keď sa inflácia v júni 2024 stabilizovala, stále ovplyvňuje rôzne aspekty každodenného života. Napríklad ceny potravín a nealkoholických nápojov ostali na rovnakej úrovni ako pred rokom, čo je pozitívna správa pre spotrebiteľov. Na druhej strane, ceny dovolenkových zájazdov vzrástli o 3,9 % a ceny niektorých služieb a poplatkov, ako sú prijímacie pohovory na vysoké školy, sa zvýšili.

Významným faktorom, ktorý ovplyvnil infláciu, bolo zníženie cien pohonných hmôt a vybraných alkoholických nápojov. Ceny pohonných hmôt klesli o 1,7 %, čo prispelo k celkovému poklesu cien v oblasti dopravy. Ceny piva a vína tiež klesli, čo ovplyvnilo sektory alkoholických nápojov a tabaku. Na druhej strane, ceny v odbore reštaurácie a hotely, doprava, alkoholické nápoje a tabak, vzdelávanie a zdravotníctvo vzrástli, čo malo vplyv na celkovú infláciu.

Budúcnosť inflácie a jej dopad na domáce rozpočty

Podľa analytikov sa očakáva, že inflácia môže v nasledujúcich mesiacoch mierne zrýchliť. Analytik 365.banky, Tomáš Boháček, predpokladá, že inflácia sa môže v budúcnosti zvýšiť nad 3 %, ale mesačné štatistiky by ešte niekoľko mesiacov mohli vykazovať relatívne nevýrazné cenové tlaky.

Na druhej strane, analytička WOOD & Company, Eva Sadovská, má optimistickejší pohľad a predpokladá, že inflácia sa bude pohybovať medzi 2,5 a 3 % s miernym nárastom. Tento vývoj môže ovplyvniť domácu spotrebu a rast miezd.

Natália Stašíková

Autor článku Natália Stašíková

Prispievateľka portálu Peniaze.sk. Venuje sa ekonomickým témam a natívnemu obsahu. Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Čoraz viac slovákov vlastní kryptomeny. Vedomosti nám však stále chýbajú, ukázal prieskum

13. 9. 2024 | Redakcia

Čoraz viac slovákov vlastní kryptomeny. Vedomosti nám však stále chýbajú, ukázal prieskum

Záujem Slovákov o kryptomeny stúpa. Kým v roku 2022 vlastnilo nejakú kryptomenu 5,8 % Slovákov, dnes je to podľa najnovšieho prieskumu 16 %. Čo však stojí za týmto nárastom a čo to... celý článok

Čo robí väčšina Slovákov zle pri sporení na dôchodok

9. 9. 2024 | Redakcia

Čo robí väčšina Slovákov zle pri sporení na dôchodok

Slováci si čoraz viac uvedomujú dôležitosť sporenia na dôchodok, no efektívne investuje len zlomok z nich. Prieskum pre spoločnosť SIMPLEA ukázal, že až 83 % Slovákov považuje sporenie... celý článok

Pasívny príjem je základ FIRE. Ako ho dosiahnuť na Slovensku?

21. 8. 2024 | Ivana Sladkovská

Pasívny príjem je základ FIRE. Ako ho dosiahnuť na Slovensku?

Hnutie FIRE, ktoré sa zameriava na finančnú nezávislosť a skorý odchod do dôchodku, získava na popularite aj na Slovensku. V našom článku vám predstavíme skúsenosti Slovákov, ktorí... celý článok

Prečo Slováci nemajú peniaze? Na známu zbytočnosť minieme takmer 500 eur ročne

15. 8. 2024 | Ivana Sladkovská

Prečo Slováci nemajú peniaze? Na známu zbytočnosť minieme takmer 500 eur ročne

Nevieme si odložiť peniaze, nevieme investovať, ale tipovanie, na to by nás bolo. Finančný expert Maroš Ovčarik odhaľuje alarmujúci trend medzi Slovákmi – nekontrolovateľné stávkovanie,... celý článok

Až tretina Slovákov investuje. Naše vedomosti sú však tragické

14. 8. 2024 | Redakcia

Až tretina Slovákov investuje. Naše vedomosti sú však tragické

Dobrou správou je, že aspoň tretina Slovákov sa venuje investovaniu. Zlou správou je, že veľakrát sa neorientujeme ani len v základných pojmoch.