Čo robí väčšina Slovákov zle pri sporení na dôchodok

Redakcia | rubrika: Článok | 9. 9. 2024
Slováci si čoraz viac uvedomujú dôležitosť sporenia na dôchodok, no efektívne investuje len zlomok z nich. Prieskum pre spoločnosť SIMPLEA ukázal, že až 83 % Slovákov považuje sporenie na dôchodok za dôležité, no len 16 % z nich využíva efektívne podielové fondy. Menej vzdelaní a menej zarábajúci sa spoliehajú na štátny dôchodok.
Čo robí väčšina Slovákov zle pri sporení na dôchodok

Zdroj: Shutterstock

Slováci si uvedomujú, že na dôchodok musia myslieť od mladého veku a vedia, že sporenie na dôchodok je dôležité. Zlou správou však je, že iba zlomok Slovákov sporí na svoj dôchodok efektívne.

V poslednom čase si väčšina Slovákov stále viac uvedomuje dôležitosť sporenia na dôchodok, čo potvrdzujú výsledky prieskumu zrealizovaného pre spoločnosť SIMPLEA. Tento trend súvisí aj so zvyšujúcim sa záujmom o investovanie, ktoré sa čoraz viac považuje za efektívny spôsob zhodnocovania ušetrených financií.

Na druhej strane, so zvýšeným záujmom prichádzajú aj nebezpečné ponuky investovať do pochybných firiem a tzv. unikátnych investičných príležitostí. Na tieto riziká upozorňuje Adrián Šajánek, investičný analytik finančno-poradenskej spoločnosti SIMPLEA, ktorý radí obozretne zvažovať každú investičnú možnosť a nevkladať peniaze do neoverených finančných nástrojov.

Menej vzdelaní a menej zarábajúci sa spoliehajú na štát

Podľa výsledkov prieskumu až 83 % Slovákov považuje sporenie na dôchodok za dôležité, no iba 16 % opýtaných, ktorí už začali investovať, využíva efektívnu formu podielových fondov. Naopak, 39 % ľudí s nižším vzdelaním alebo nižšími príjmami sa spolieha na štátny dôchodok a nemá záujem si odkladať vlastné prostriedky. „Tieto výsledky nám ukazujú, že stále je potrebné zvyšovať povedomie o dôležitosti investovania,“ konštatuje Tibor Boťánek, riaditeľ spoločnosti SIMPLEA.

S nárastom záujmu o investovanie však prišla aj vlna nebezpečných ponúk od neoverených zdrojov. Šajánek varuje pred tzv. unikátnymi investičnými príležitosťami, ktoré sú často lákavé pre neskúsených investorov kvôli prísľubu vysokého zhodnotenia, niekedy až nad 20 %. Takéto ponuky podľa neho často indikujú podvody alebo prehnaný optimizmus. „Ak vám niekto ponúka takto vysoké zhodnotenie, mali by ste spozornieť. Investície by mali byť diverzifikované, čím sa minimalizuje riziko,“ zdôrazňuje Šajánek. Pripomína tiež, že investície do jednej spoločnosti, akokoľvek známej, predstavujú veľké riziko, pretože závisia výlučne na jej úspechu.

Šajánek odporúča, aby investori spolupracovali s certifikovanými finančnými poradcami a neverili ponukám cez telefón či mail. „Skúsený poradca pripraví správne diverzifikované portfólio, ktoré klientovi zabezpečí dlhodobý a stabilný výnos,“ hovorí. Zároveň varuje, že pre laikov môže byť ťažké rozlíšiť skutočného odborníka od podvodníka, preto by sa mali riadiť certifikátmi a skúsenosťami poradcov overených Národnou bankou Slovenska.

Krátky návod ako a do čoho investovať

Pre investorov ponúka Šajánek niekoľko rád, ktoré môžu pomôcť predísť chybám. Prvou radou je investovať iba voľné prostriedky, ktoré investor nebude potrebovať v krátkom čase. Peniaze určené na neodkladné výdavky by mali zostať na sporiacom účte. Taktiež odporúča nechať si poradiť od certifikovaného poradcu, ktorý pomôže zostaviť správne portfólio na mieru.

Ďalším dôležitým aspektom je dôkladné preverenie osoby alebo spoločnosti, ktorá investíciu ponúka. „Vždy si overte certifikáty a skúsenosti. Overiť poradcov môžete na stránke Národnej banky Slovenska,“ odporúča Šajánek. Dokumentácia a informácie o investíciách by mali byť úplné a investor by mal mať odpovede na všetky otázky skôr, než vloží svoje peniaze.

Šajánek radí investovať hlavne do štandardných fondov dôveryhodných spoločností, ktorých stratégiu riadia odborníci, a zároveň porovnávať ponúkané výnosy s inými bežnými formami investícií, ako sú napríklad akciové podielové fondy alebo trhové indexy. Ponuka, ktorá sľubuje výnosy blížiace sa dvojnásobku oproti akciovým fondom, je podozrivá.

Na záver Šajánek zdôrazňuje dôležitosť diverzifikácie investícií. „Rozložením financií do viacerých oblastí môžete minimalizovať riziko a zároveň dosiahnuť slušný výnos,“ dodáva.

Tieto odporúčania a zvýšená obozretnosť môžu investorom pomôcť ochrániť ich úspory pred nesprávnymi rozhodnutiami a rizikami spojenými s investovaním do neoverených a rizikových nástrojov.

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Čoraz viac slovákov vlastní kryptomeny. Vedomosti nám však stále chýbajú, ukázal prieskum

13. 9. 2024 | Redakcia

Čoraz viac slovákov vlastní kryptomeny. Vedomosti nám však stále chýbajú, ukázal prieskum

Záujem Slovákov o kryptomeny stúpa. Kým v roku 2022 vlastnilo nejakú kryptomenu 5,8 % Slovákov, dnes je to podľa najnovšieho prieskumu 16 %. Čo však stojí za týmto nárastom a čo to... celý článok

Pasívny príjem je základ FIRE. Ako ho dosiahnuť na Slovensku?

21. 8. 2024 | Ivana Sladkovská

Pasívny príjem je základ FIRE. Ako ho dosiahnuť na Slovensku?

Hnutie FIRE, ktoré sa zameriava na finančnú nezávislosť a skorý odchod do dôchodku, získava na popularite aj na Slovensku. V našom článku vám predstavíme skúsenosti Slovákov, ktorí... celý článok

Prečo Slováci nemajú peniaze? Na známu zbytočnosť minieme takmer 500 eur ročne

15. 8. 2024 | Ivana Sladkovská

Prečo Slováci nemajú peniaze? Na známu zbytočnosť minieme takmer 500 eur ročne

Nevieme si odložiť peniaze, nevieme investovať, ale tipovanie, na to by nás bolo. Finančný expert Maroš Ovčarik odhaľuje alarmujúci trend medzi Slovákmi – nekontrolovateľné stávkovanie,... celý článok

Až tretina Slovákov investuje. Naše vedomosti sú však tragické

14. 8. 2024 | Redakcia

Až tretina Slovákov investuje. Naše vedomosti sú však tragické

Dobrou správou je, že aspoň tretina Slovákov sa venuje investovaniu. Zlou správou je, že veľakrát sa neorientujeme ani len v základných pojmoch.

Štátu požičiame na doživotnú rentu aj 13. dôchodky: Štát chce Slovákom predať dlhopisy

13. 8. 2024 | Ivana Sladkovská

Štátu požičiame na doživotnú rentu aj 13. dôchodky: Štát chce Slovákom predať dlhopisy

Emisia štátnych retailových dlhopisov sa blíži. Štát potrebuje peniaze na svoje výdavky a tak si ich ide požičať priamo od občanov prostredníctvom dlhopisov. Bude si ich môcť kúpiť... celý článok