Prečo Slováci nemajú peniaze? Na známu zbytočnosť minieme takmer 500 eur ročne

Ivana Sladkovská | rubrika: Článok | 15. 8. 2024
Nevieme si odložiť peniaze, nevieme investovať, ale tipovanie, na to by nás bolo. Finančný expert Maroš Ovčarik odhaľuje alarmujúci trend medzi Slovákmi – nekontrolovateľné stávkovanie, ktoré nás ročne stojí takmer 500 eur na osobu.
Prečo Slováci nemajú peniaze? Na známu zbytočnosť minieme takmer 500 eur ročne

Zdroj: Shutterstock

Nezodpovedné finančné správanie nás stojí naozaj veľké peniaze. Finančný expert poukázal na jeden z dôvodov, prečo sú Slováci takpovediac večne bez peňazí. Okrem toho, že platy na Slovensku nie sú žiadna sláva, nevieme s nimi ani pracovať. Každý Slovák totiž v v priemere vrazí takmer 500 eur ročne do stávkovania. Väčšina Slovákov pritom tvrdí, že si takúto sumu nedokáže odložiť ani ju investovať.

Slováci majú nebezprečný koníček

Je čas pozrieť sa do zrkadla. Slováci čoraz viac podliehajú pokušeniu hazardu, čoho dôkazom sú alarmujúce štatistiky z posledných rokov. S rozmachom online stávok a kasín sa záujem Slovákov o hazardné hry výrazne zvýšil. Len za minulý rok Slováci stavili na hazardné hry až 21,4 miliardy eur, z čoho prehrali 1,3 miliardy eur. Táto suma predstavuje obrovský nárast, keďže v roku 2019 sa celková výška stávok pohybovala okolo 4,1 miliardy eur, čo znamená nárast o viac ako 500 % za posledných päť rokov.

„Je šialené, koľko dokážeme minúť na hazard,“ vyjadruje sa finančný expert Maroš Ovčarik zo spoločnosti PARTNERS Investments. Ak sa pozrieme na túto sumu z iného uhla pohľadu, ukáže sa, aké závratné sumy sú to v porovnaní s inými výdavkami štátu. Napríklad, celková suma vyplatených starobných dôchodkov na Slovensku v roku 2023 bola len 8,3 miliardy eur. Ročné výdavky zdravotných poisťovní dosiahli 6,9 miliardy eur a obce na Slovensku minuli celkovo 5 miliárd eur. Pre porovnanie, výdavky ministerstva školstva predstavovali 4 miliardy eur a ministerstva vnútra 1,9 miliardy eur.

Investovania sa bojíme, ale peniaze vylievame zbytočne

Zaujímavé je tiež prepočítanie týchto stávok na jednotlivca. Každý ekonomicky aktívny človek na Slovensku tak v priemere prehral 464 eur za jediný rok. Ak by tieto peniaze investoval, pri priemernom zhodnotení 7 % ročne by z nich za päť rokov mal 657 eur. A ak by sa rozhodol nestávkovať a namiesto toho pravidelne investoval, na konci by si mohol prísť až na 2 792 eur. Tento príklad poukazuje na to, že racionálne investovanie môže priniesť omnoho väčšie zisky než rizikové stávkovanie.

Nedávny prieskum ukázal, že aktívne investuje približne tretina Slovákov. Dôvodom je najmä fakt, že sa v investíciách nevyznáme a pohoríme už pri základných pojmoch. 

Podľa prieskumov agentúry Focus pre PARTNERS si až štvrtina Slovákov nevie mesačne ušetriť žiadne peniaze navyše a viac ako polovica nemá vytvorenú ani minimálnu finančnú rezervu vo výške dvoch mesačných platov. Navyše, viac ako tretina Slovákov si neodkladá peniaze na dôchodok. Napriek tomu, v minulom roku minuli Slováci na stávkovanie obrovských 21,4 miliardy eur, zatiaľ čo do podielových fondov investovali len 176 miliónov eur. Tento rozdiel poukazuje na to, že aj keď majú Slováci priestor na investície, radšej ho využívajú na hazardné hry.

Hazard je pritom vždy spojený s vysokým rizikom. Väčšina hráčov z dlhodobého hľadiska prehráva, a aj keď sa im podarí vyhrať, zisky sú často náhodné a nepredvídateľné. Z dlhodobého hľadiska vedú hazardné hry častejšie k finančným stratám, stresu a ďalším negatívnym dôsledkom, ako sú závislosti a rodinné či psychické problémy. „Slováci žijú, ako keby nemal prísť zajtrajšok,“ dodáva Ovčarik, apelujúc na potrebu premyslene investovať do kapitálových trhov, ktoré ponúkajú stabilnejší a bezpečnejší spôsob, ako si vybudovať úspory.

Investovanie je teda bezpečnejšou a efektívnejšou cestou k budovaniu bohatstva a zabezpečeniu finančnej budúcnosti. Finanční odborníci preto vyzývajú všetkých, ktorí podľahli vidine rýchleho zisku pri stávkovaní, aby prehodnotili svoje finančné návyky a uprednostnili bezpečné investície pred rizikovým hazardom. Ako hovorí Ovčarik, „hazard je ako ruská ruleta. Niekedy vám to vyjde, ale keď nie, následky môžu byť fatálne.“

Ivana Sladkovská

Autor článku Ivana Sladkovská

Šéfredaktorka portálu Peniaze.sk. Venuje sa najmä servisným ekonomickým témam štátnych dávok, dôchodkov a sociálnych výhod. Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

-2
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Čoraz viac slovákov vlastní kryptomeny. Vedomosti nám však stále chýbajú, ukázal prieskum

13. 9. 2024 | Redakcia

Čoraz viac slovákov vlastní kryptomeny. Vedomosti nám však stále chýbajú, ukázal prieskum

Záujem Slovákov o kryptomeny stúpa. Kým v roku 2022 vlastnilo nejakú kryptomenu 5,8 % Slovákov, dnes je to podľa najnovšieho prieskumu 16 %. Čo však stojí za týmto nárastom a čo to... celý článok

Čo robí väčšina Slovákov zle pri sporení na dôchodok

9. 9. 2024 | Redakcia

Čo robí väčšina Slovákov zle pri sporení na dôchodok

Slováci si čoraz viac uvedomujú dôležitosť sporenia na dôchodok, no efektívne investuje len zlomok z nich. Prieskum pre spoločnosť SIMPLEA ukázal, že až 83 % Slovákov považuje sporenie... celý článok

Pasívny príjem je základ FIRE. Ako ho dosiahnuť na Slovensku?

21. 8. 2024 | Ivana Sladkovská

Pasívny príjem je základ FIRE. Ako ho dosiahnuť na Slovensku?

Hnutie FIRE, ktoré sa zameriava na finančnú nezávislosť a skorý odchod do dôchodku, získava na popularite aj na Slovensku. V našom článku vám predstavíme skúsenosti Slovákov, ktorí... celý článok

Až tretina Slovákov investuje. Naše vedomosti sú však tragické

14. 8. 2024 | Redakcia

Až tretina Slovákov investuje. Naše vedomosti sú však tragické

Dobrou správou je, že aspoň tretina Slovákov sa venuje investovaniu. Zlou správou je, že veľakrát sa neorientujeme ani len v základných pojmoch.

Štátu požičiame na doživotnú rentu aj 13. dôchodky: Štát chce Slovákom predať dlhopisy

13. 8. 2024 | Ivana Sladkovská

Štátu požičiame na doživotnú rentu aj 13. dôchodky: Štát chce Slovákom predať dlhopisy

Emisia štátnych retailových dlhopisov sa blíži. Štát potrebuje peniaze na svoje výdavky a tak si ich ide požičať priamo od občanov prostredníctvom dlhopisov. Bude si ich môcť kúpiť... celý článok