Štátu požičiame na doživotnú rentu aj 13. dôchodky: Štát chce Slovákom predať dlhopisy

Ivana Sladkovská | rubrika: Článok | 13. 8. 2024
Emisia štátnych retailových dlhopisov sa blíži. Štát potrebuje peniaze na svoje výdavky a tak si ich ide požičať priamo od občanov prostredníctvom dlhopisov. Bude si ich môcť kúpiť prakticky ktokoľvek. Bude to výhodná investícia?
Štátu požičiame na doživotnú rentu aj 13. dôchodky: Štát chce Slovákom predať dlhopisy

Na snímke predseda vlády SR Robert Fico

Štát potrebuje peniaze na svoje výdavky a tak si ich ide požičať priamo od občanov prostredníctvom dlhopisov. Portál Aktuality.sk informuje, že emisia týchto dlhopisov je doslova za rohom. Bližšie informácie o nich prinesie Agentúra pre riadenie dlhu a likvidity (ARDAL) na konferencii 10. októbra.

Štát potrebuje konsolidovať a napĺňať štátnu kasu, no doterajší obsah konsolidačného balíčka naznačuje, že pôjde cestou navyšovania príjmov a nie okresávania výdavkov. Dôchodcovia dostanú 13. dôchodok, ministri a premiér vyšší plat, prípadne rovno doživotnú rentu, nehovoriac o tisíckach príspevkov, ktoré v tomto a najmä budúcom roku čaká zvýšenie. Slovenská vláda si tak musí požičiavať a jednou z ciest je urobiť to priamo na domácom trhu.

Mobilizácia peňazí v bankách

Premiér Robert Fico ešte na jar tohto roka naznačil, že vláda plánuje „mobilizáciu“ týchto zdrojov, aby ich udržala v krajine, hoci vtedy nešpecifikoval konkrétne opatrenia na dosiahnutie tohto cieľa. Napriek tomu, že ide o veľké sumy – Slováci majú v bankách uložených viac ako 47 miliárd eur – vláda nemôže tieto peniaze len tak prevziať a použiť. 

Minister financií Ladislav Kamenický neskôr priblížil, že táto mobilizácia prostriedkov by sa mala udiať vo forme vydania retailových dlhopisov. 

„Ak majú (Slováci) na bežnom účte pol percenta, alebo ešte menej, na termínovanom vklade majú jedno percento a štát dá, povedzme, trojpercentný úrok a my si teraz požičiavame napríklad za 3,7 %, tak je to nielen výhodné pre štát, ale je to výhodné pre ľudí,“ povedal vtedy minister. 

je fakt, že Slováci veľakrát „sušia“ peniaze na bežných alebo sporiacich účtoch a peniaze takýmto spôsobom len strácajú na hodnote. Takto by „zdvihli zadok“ a šli by financovať chod štátu. Pre ľudí by predstavovali formu investície. Boli by však štátne dlhopisy tým pravým produktom?

Garantovaný výnos nemusí byť až taký istý

Nie je zatiaľ jasné, s akým úrokom by mali byť dlhopisy vydávané, ani to, akú budú mať podobu. Minister však naznačil, že budú mať výnos medzi 3-4 percentami ročne. To môže byť v čase nízkej inflácie zaujímavý výnos.

Budú tieto štátne dlhopisy výhodnou investíciou? To je dnes veľmi ťažké odhadnúť. V prvom rade treba povedať, že štátne dlhopisy sú konzervatívnou investíciou, kde investor ide do nízkeho rizika, no výnosy nie sú veľmi zaujímavé. Ak hľadáte vyššie zhodnotenie, tento typ investície by vám žiadny poradca neodporúčal, maximálne tak na diverzifikáciu portfólia.

Inflácia sa v súčasnosti hýbe okolo dvoch až troch percent, no to sa môže kedykoľvek zmeniť. Pri vyššej inflácii, akú sme zažili v uplynulých mesiacoch, je výnos 3 až 4 % veľmi nízky.

Úspech emisie dlhopisov bude tiež závisieť na tom, či Slováci veria vláde, alebo nie. Vo Švédsku, kde má miestna vláda maximálnu dôveru a korupcia je tam neslušným slovom, je vydávanie retailových štátnych dlhopisov bežné. Švédi ich považujú za atraktívnu, štátom krytú investíciu. Aj keď výnosy z týchto dlhopisov môžu byť nižšie v porovnaní s rizikovejšími investíciami, ponúkajú stabilný a predvídateľný príjem. V čase ekonomickej neistoty môžu byť preto veľmi atraktívneŠvédska vláda ponúka aj inflačne viazané dlhopisy, ktoré chránia investície pred infláciou, čo je dôležité v súčasnom ekonomickom prostredí, kde inflácia môže byť problémom​.

Produkt budúcnosti skončil totálnym fiaskom

Po totálny epic fail vo vydávaní štátnych retailových dlhopisov nemusíme chodiť veľmi ďaleko. V roku 1998 ich vydala vláda Vladimíra Mečiara v objeme 2 miliardy slovenských korún. Vtedajší premiér emisiu pokazil už na začiatku, keď vyhlásil, že dlhopisy sú vlastne len práčkou na špinavé peniaze. „Tieto štátne dlhopisy môže kúpiť každý, aj ten, kto má peniaze načierno schované a nevie ich zdaniť. Teraz mu týmto dávame šancu,“ povedal Mečiar vtedy s tým, že štát nebude zaujímať, kde na to daný človek vzal peniaze.

„Som presvedčený, že to bude produkt budúcnosti," povedal k tomu v tom čase minister financií Miroslav Maxon. Denník SME vtedy uvádzal, že dlhopisy ponúkali výnos 17 % a mali splatnosť jeden rok. Kým dovtedy boli štátne dlhopisy emitované len s nominálnou hodnotou nad 100 000 korún (čo v tom čase bola suma porovnateľná s dnešnými 100 000 eurami, pozn. red.), takže si ich mohol dovoliť len úzky okruh investorov. Mečiarove dlhopisy mali nominálnu hodnotu 1 000 korún a bol k nim 17 % kupón, ktorý bol ešte aj oslobodený od dane.

Dlhopisy však ľudí neprilákali a predala sa len polovica emisie za približne miliardu korún. Aktuality píšu, že za neúspech dlhopisov zrejme môže aj fakt, ako sa Mečiarova vláda profilovala. Práve koncom 90. rokov nazvala vtedajšia ministerka zahraničia USA Madeleine Albrightová Slovensko „dierou“ na mape Európy. Kontroverzie vyvolala nformácia o údajných tajných aktivitách Mečiara a Ivana Lexu, vtedajšieho šéfa tajnej služby, ktorí mali údajne uskutočniť utajovaný let do Moskvy. Hovorilo sa aj o listoch, v ktorých mal Mečiar oslovovať bývalého rumunského prezidenta Iona Illiesca s návrhom na užšiu spoluprácu a orientáciu Slovenska na Moskvu. Vláda sa tak dostala pod paľbu domácej i zahraničnej kritiky kvôli medzinárodnej izolácii Slovenska a tiež likvidácie právneho štátu. Paralela so súčasnosťou je teda zjavná.

Ivana Sladkovská

Autor článku Ivana Sladkovská

Šéfredaktorka portálu Peniaze.sk. Venuje sa najmä servisným ekonomickým témam štátnych dávok, dôchodkov a sociálnych výhod. Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Čo robí väčšina Slovákov zle pri sporení na dôchodok

9. 9. 2024 | Redakcia

Čo robí väčšina Slovákov zle pri sporení na dôchodok

Slováci si čoraz viac uvedomujú dôležitosť sporenia na dôchodok, no efektívne investuje len zlomok z nich. Prieskum pre spoločnosť SIMPLEA ukázal, že až 83 % Slovákov považuje sporenie... celý článok

Pasívny príjem je základ FIRE. Ako ho dosiahnuť na Slovensku?

21. 8. 2024 | Ivana Sladkovská

Pasívny príjem je základ FIRE. Ako ho dosiahnuť na Slovensku?

Hnutie FIRE, ktoré sa zameriava na finančnú nezávislosť a skorý odchod do dôchodku, získava na popularite aj na Slovensku. V našom článku vám predstavíme skúsenosti Slovákov, ktorí... celý článok

Prečo Slováci nemajú peniaze? Na známu zbytočnosť minieme takmer 500 eur ročne

15. 8. 2024 | Ivana Sladkovská

Prečo Slováci nemajú peniaze? Na známu zbytočnosť minieme takmer 500 eur ročne

Nevieme si odložiť peniaze, nevieme investovať, ale tipovanie, na to by nás bolo. Finančný expert Maroš Ovčarik odhaľuje alarmujúci trend medzi Slovákmi – nekontrolovateľné stávkovanie,... celý článok

Až tretina Slovákov investuje. Naše vedomosti sú však tragické

14. 8. 2024 | Redakcia

Až tretina Slovákov investuje. Naše vedomosti sú však tragické

Dobrou správou je, že aspoň tretina Slovákov sa venuje investovaniu. Zlou správou je, že veľakrát sa neorientujeme ani len v základných pojmoch.

3 zvláštne kryptomeny, do ktorých sa oplatí investovať

1. 8. 2024 | Vanessa Massayová/Kryptomagazín

3 zvláštne kryptomeny, do ktorých sa oplatí investovať

Dogecoin, kryptomena, ktorá vznikla ako vtip, dnes patrí medzi vážnych hráčov na kryptotrhu. S podporou oddanej komunity a častými tweetmi Elona Muska, Dogecoin preukázal svoj potenciál... celý článok