Seniori majú nízky dôchodok, ale často nasporené tisíce. Ako sú na tom s finančnou gramotnosťou?

Ivana Sladkovská | rubrika: Článok | 24. 5. 2024
Finančná gramotnosť medzi seniormi sa postupne zlepšuje, no stále pretrvávajú značné rozdiely medzi rôznymi vekovými skupinami. Zatiaľ čo päťdesiatnici sú otvorenejší moderným formám investovania, šesťdesiatnici zostávajú konzervatívni a preferujú bezpečnejšie finančné produkty. Prečo sú starší ľudia opatrnejší a aké sú ich najčastejšie investičné voľby?
Seniori majú nízky dôchodok, ale často nasporené tisíce. Ako sú na tom s finančnou gramotnosťou?

Zdroj: Shutterstock

Finančná gramotnosť medzi seniormi sa zlepšuje, no stále existujú značné rozdiely medzi rôznymi vekovými skupinami, pokiaľ ide o ich investičné návyky a preferencie. Finanční sprostredkovatelia zdôrazňujú, že päťdesiatnici sú otvorenejší moderným formám investovania, zatiaľ čo šesťdesiatnici zostávajú konzervatívni a uprednostňujú bezpečnejšie finančné produkty.

„Keď nás oslovia klienti v dôchodkovom veku nad 60 rokov, tak ide veľmi často o značne konzervatívnych klientov,“ hovorí Michal Ďuriš, partner spoločnosti Umbrella Group. „Zväčša majú k dispozícii väčšiu sumu finančných prostriedkov, ktoré chcú zainvestovať do nízko volatilných aktív. Práve ich konzervatívnosť spolu s kratším investičným horizontom nám možnosti zhodnotenia financií značne osekáva.“

Investovať treba najmä zamlada

Väčšina klientov nad 60 rokov preferuje klasické termínované a sporiace účty. Odvážnejší si zvolia fondy dlhopisov s krátkym horizontom do piatich rokov alebo realitné fondy s horizontom do 10 rokov. Pre tých majetnejších je častou voľbou investičná nehnuteľnosť, ktorú plánujú prenajímať a neskôr darovať svojim deťom či vnúčatám.

„Prevažná časť dôchodcov na Slovensku disponuje iba jednorazovou väčšou sumou, ktorú chcú zhodnotiť. Pravidelné odkladanie z dôchodku vo väčšine prípadov nie je možné, dôkazom je priemerný starobný dôchodok vo výške iba okolo 520 eur mesačne,“ dodáva Ďuriš. Tento fakt podčiarkuje potrebu začať s prípravou na dôchodok čo najskôr a investovať pravidelne a dlhodobo.

Klienti vo veku okolo 50 rokov majú výhodu stredne dlhého investičného horizontu, ktorý im umožňuje zhodnotiť finančné prostriedky aj na akciových trhoch. „Ak chce ísť táto skupina klientov do dôchodku približne vo veku 65 rokov, stále majú pred sebou solídny investičný horizont 10 – 15 rokov. Na efektívne investovanie na akciových trhoch odporúčame minimálne 10-ročný investičný horizont, aby sa investície oplatili,“ vysvetľuje Ďuriš.

Seniori majú vyšší záujem o poistenie

Záujem seniorov o poistenie rastie, pričom aktuálne poistný trh ponúka širokú škálu produktov – od kapitálovo-úrazových životných poistení až po investično-úrazové poistenia a čisto šetriace „pohrebné“ produkty.

„Klientom štandardne odporúčame oddeliť poistenie od šetrenia (investície), ale v mnohých prípadoch dôchodcovia trvajú na tom, aby si v rámci úrazového poistenia aj niečo šetrili,“ uvádza Beata Ihring, riaditeľka pre životné poistenie v Umbrella Group.

Okrem toho, seniori čelia zvýšenému riziku podvodov. „Dôchodcovia sú silne náchylní veriť podvodom, ktoré sú často koncipované ako jedinečné a skvelé investície do nových technológií s prísľubom zisku 25 % ročne. Odporúčame, aby sa vždy poradili so svojím finančným sprostredkovateľom alebo odborníkom na financie, ktorému dôverujú,“ uzatvára Ďuriš.

Zabezpečenie finančnej stability v starobe je kľúčové. „Nastavenie poistenia by malo byť v každom veku efektívne cielené a cenovo prijateľné,“ radí Ihring. Zdôrazňuje, že seniori by sa mali vyhýbať nezmyselným vysoko nastaveným poisteniam a duplicitným poisteniam toho istého charakteru.

Finančná gramotnosť seniorov sa síce zlepšuje, no je nevyhnutné, aby starší ľudia mali prístup k spoľahlivým informáciám a odborným radám. Správne rozhodnutia v oblasti investícií a poistenia môžu výrazne prispieť k ich finančnej stabilite a pokojnejšiemu životu na dôchodku.

Ivana Sladkovská

Autor článku Ivana Sladkovská

Šéfredaktorka portálu Peniaze.sk. Venuje sa najmä servisným ekonomickým témam štátnych dávok, dôchodkov a sociálnych výhod. Ďalšie články autora.

Účet s bonusom až do 60 €

Chcem bonus

Založte si Účet pre zelenší svet online – kvôli prírode aj pre seba! Na 12 mesiacov zadarmo a s podporou enviroprojektov.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Viac istôt, ale aj šialene vysoké pokuty. Do sveta kryptomien prichádzajú nové pravidlá

28. 6. 2024 | Redakcia

Viac istôt, ale aj šialene vysoké pokuty. Do sveta kryptomien prichádzajú nové pravidlá

Európska únia prijala komplexný regulačný rámec pre kryptoaktíva, známy ako MiCA, ktorý má za cieľ zvýšiť transparentnosť, zamedziť podvodom a zjednotiť fungovanie kryptoaktív naprieč... celý článok

9 z 10 držiteľov tejto kryptomeny je v zisku

26. 6. 2024 | Marek Rodák/Kryptomagazín.sk

9 z 10 držiteľov tejto kryptomeny je v zisku

Bitcoin má ziskových držiteľov. Podobne je na tom aj druhá najväčšia kryptomena. Prekvapivo sa pridali aj držitelia DOGE či SHIB.

Trh s NFT ožíva. Bitcoin ho môže vrátiť na scénu

14. 6. 2024 | Marek Rodák/Kryptomagazín.sk

Trh s NFT ožíva. Bitcoin ho môže vrátiť na scénu

Bitcoin sa presadil aj v oblasti NFT. Jeho podiel stúpa. Výhodou je jeho stabilita, ale aj dôveryhodnosť.

Lepšie ako Bitcoin: 5 kryptomien, ktoré sa oplatí nakúpiť v júni 2024

31. 5. 2024 | Marek Jendrál/Kryptomagazin

Lepšie ako Bitcoin: 5 kryptomien, ktoré sa oplatí nakúpiť v júni 2024

Bitcoin pozná každý, no na trhu je množstvo kryptomien, ktoré majú obrovský ziskový potenciál. Toto je top 5 kryptomien na kúpu pre jún 2024. Cenová výkonnosť týchto kryptomien značne... celý článok

Slováci môžu získať milióny eur. 10 najlepších grantov na výskum a inovácie

27. 5. 2024 | Redakcia

Slováci môžu získať milióny eur. 10 najlepších grantov na výskum a inovácie

10 grantov na rok 2024, o ktoré môžu žiadať školy, vedci, ale aj malé, stredné či veľké podniky.