Slováci môžu získať milióny eur. 10 najlepších grantov na výskum a inovácie

Redakcia | rubrika: Článok | 27. 5. 2024
10 grantov na rok 2024, o ktoré môžu žiadať školy, vedci, ale aj malé, stredné či veľké podniky.
Slováci môžu získať milióny eur. 10 najlepších grantov na výskum a inovácie

Zdroj: Pixabay/kiquebg

Slovenské firmy, vedci aj školy môžu využiť granty, o ktorých často ani nevedia. Slovensko bude mať tento rok k dispozícii až miliardu eur na výskum a inovácie. Nejde však len o technológie, pozadu nezostanú ani sociálne inovácie a nasucho nemusia obísť ani malé a stredné podniky, ktoré by chceli posunúť Slovensko vpred, ale pasujú sa s nedostatkom financií. Práve na toto sú ideálne granty.

Slovenský web GrantExpert.sk predstavil zoznam top 10 grantov na podporu výskumu, vývoja a inovácií pre rok 2024. Detailne opisuje jednotlivé výzvy, ich plánované vyhlásenia, alokácie a podmienky. Tu sú podrobnosti o každom grante:

Veľké projekty pre excelentných výskumníkov

  • Plánované vyhlásenie: December 2024
  • Plánovaná alokácia: 20 mil. €

O čo ide: Výzvu na podporu excelentných výskumných tímov, vedených vedcami so skúsenosťami zo zahraničia. Tieto tímy budú pracovať v slovenských výskumno-vývojových organizáciách s cieľom etablovať sa počas obdobia piatich rokov. Cieľom je, aby tímy dokázali získať nezávislé projekty financované z európskych vedeckých programov alebo prostredníctvom spolupráce s priemyslom. Každý projekt môže získať podporu až do výšky 1,5 milióna eur. Táto finančná podpora pokryje náklady na výskum, vybavenie a financovanie výskumného tímu. Dlhodobý charakter iniciatívy poskytne vedcom dostatočný čas na rozvoj ich projektov a etablovanie sa v medzinárodnej vedeckej komunite. Vedúci tímu musí mať zahraničné výskumné skúsenosti, aby zabezpečil prenos inovácií do slovenskej výskumnej inštitúcie. Program kladie dôraz aj na spoluprácu s priemyselnými partnermi, čo podporí aplikáciu výsledkov výskumu v praxi a ich komerčné využitie.

Kto môže žiadať: všetky sektory výskumu a vývoja v zmysle § 7 zákona č. 172/2005 Z. z.

Podpora projektov priemyselného výskumu a experimentálneho vývoja

  • Plánované vyhlásenie: Q1 2024
  • Plánovaná alokácia: 114,2 mil. €

O čo ide: Grantová výzva podporuje inovatívnosť a konkurencieschopnosť podnikateľov prostredníctvom projektov priemyselného výskumu a vývoja. Cieľom je motivovať podniky k investíciám do výskumu a inovácií a zvýšiť spoluprácu medzi súkromným sektorom a výskumnými organizáciami. Výzva sa zameriava na oblasti ako inovatívny priemysel, mobilita, digitálna transformácia, zdravé potraviny a životné prostredie, v súlade s doménami RIS3+.

Podpora má zvýšiť výdavky na výskum a posilniť inovačné kapacity podnikov. Oprávnené aktivity zahŕňajú priemyselný výskum a experimentálny vývoj s možnosťou financovania dlhodobého majetku, mzdových nákladov, zmluvného výskumu, poradenských služieb, nákupu materiálov a nákladov na patenty.

Projekty musia byť v súlade so Stratégiou výskumu a inovácií pre inteligentnú špecializáciu Slovenska 2021 – 2027. Maximálna podpora na jeden projekt je 2 milióny eur. Ďalších 32,3 milióna eur bude vyčlenených pre projekty z Fondu spravodlivej transformácie, zamerané hlavne na región Hornej Nitry.

Kto môže žiadať: Podniky s platným osvedčením o spôsobilosti v oblasti výskumu a vývoja.

Podpora výskumu a vývoja v oblasti digitálnej transformácie Slovenska RIS3

  • Plánované vyhlásenie: Q2 2024
  • Plánovaná alokácia: 49 mil. €

O čo ide: Táto grantová výzva, financovaná z plánu obnovy, má za cieľ podporiť inovatívne prístupy k rozširovaniu digitálnych technológií v spoločnosti. Zameriava sa na zvýšenie bezpečnosti a hodnoty dát produkovaných digitálnymi technológiami a ich aplikáciou, vrátane využitia umelej inteligencie, superpočítačov, virtuálnej a rozšírenej reality.

Výzva je otvorená pre výskumno-vývojové projekty zamerané na prioritné oblasti domény 3, ktoré sú v súlade s cieľmi Stratégie inteligentnej špecializácie (RIS3). Táto stratégia sa usiluje o integráciu pokročilých technológií do každodenného života a podnikania.

Ďalšia výzva, zameraná na podporu digitálnej transformácie Slovenska v rámci RIS3, bude mať alokáciu 15 miliónov eur a bude vyhlásená v septembri 2024 v rámci Programu Slovensku. Podporované budú aplikačné riešenia v oblasti digitálnych technológií, ľudské, technologické a infraštruktúrne kapacity vo výskume a vývoji, ako aj testovacia a experimentálna infraštruktúra.

Kto môže žiadať: Všetky sektory výskumu a vývoja v zmysle § 7 zákona č. 172/2005 Z. z.

Podpora projektov výskumu v oblasti školstva – KEGA

  • Plánované vyhlásenie: Q2 2024
  • Plánovaná alokácia:4,9 mil. €

O čo ide: Grantová výzva je zameraná na podporu projektov aplikovaného výskumu v školstve, pedagogike a umeleckej tvorbe, ktoré iniciujú vysokoškolskí pedagógovia. Cieľom je podporiť výskum pedagogických modelov, využitie nových technológií a inovatívnych metód vo výchovno-vzdelávacom procese aj mimo neho. Týmto spôsobom sa čiastočne redistribuuje inštitucionálne financovanie prostredníctvom súťažného mechanizmu.

Podpora zahŕňa financovanie nákladov na tovary a služby, cestovné, dopravu, konferencie, materiály a tlač publikácií. Celková indikatívna alokácia prostriedkov pre túto výzvu je 4,9 milióna eur, pričom maximálna suma podpory na jeden projekt je 26 556 eur na rok.

Kto môže žiadať: Vysokoškolskí učitelia a výskumní pracovníci.

Podpora aplikovaného biomedicínskeho výskumu

  • Plánované vyhlásenie: máj 2024
  • Plánovaná alokácia: 3 mil. €

O čo ide: Grantová výzva je určená na podporu aplikovaného biomedicínskeho výskumu, najmä v oblasti personalizovanej a precíznej medicíny, vývoja inovatívnych produktov vrátane biomateriálov a biotechnológií, procesov a postupov v zdravotníctve a prelomových technológií. Finančne podporované budú bežné výdavky, mzdy, cestovné náhrady, spotrebný materiál, služby, náklady na oponentské konania a kontroly, režijné a kapitálové výdavky. Celková suma dostupná pre túto výzvu je 3 milióny eur, pričom maximálna podpora pre jeden projekt je 100 000 eur ročne, s maximálnym trvaním projektu tri roky. 

Kto môže žiadať: Nemocnice, vysoké školy, SAV, špecializované pracoviská MZ SR, podniky a neziskové organizácie.

Podpora aplikovaného výskumu a inovácií v zdravotníctve

  • Plánované vyhlásenie: Q1 2024
  • Plánovaná alokácia: 43 mil. €

O čo ide:  Výzva podporuje unikátny a aplikovaný výskum v medicíne a príbuzných vedných disciplínach, s cieľom posilniť Slovensko ako globálneho inovátora. Hlavným cieľom je podporiť tvorbu prelomových inovácií a služieb v zdravotníctve a prenášať nové medicínske technológie do praxe. Výzva sa sústreďuje na premenenie myšlienok na produkty, vrátane inovatívnych diagnostických a terapeutických metód, liekov, biotechnológií, zdravotníckej techniky a softvéru. V roku 2026 sa plánuje obdobná výzva s alokáciou viac ako 15 miliónov eur.

Kto môže žiadať: Nemocnice, vysoké školy, SAV, podniky a neziskové organizácie.

Podpora sociálnych inovácií

  • Plánované vyhlásenie:** máj 2024
  • Plánovaná alokácia:** 3 mil. €

O čo ide: Cieľom výzvy je stimulovať sociálne inovácie a nachádzať komplexné riešenia spoločenských výziev. Výzva podporuje iniciatívy zamerané na rozšírenie overených sociálnych inovácií, pilotné projekty s potenciálom rozšírenia, činnosti v úvodných fázach inovačného procesu a platformy pre sociálne inovácie a inovátorov. Táto podpora má pomôcť pri rozvoji a implementácii nových a efektívnych sociálnych riešení.

Kto môže žiadať: Všetky sektory výskumu a vývoja v zmysle § 7 zákona č. 172/2005 Z. z.

Zvýšenie účinnosti podpory regionálnych inovácií v oblasti digitalizácie priemyslu

  • Plánované vyhlásenie: 2024 – 2025
  • Plánovaná alokácia: 0,375 mil. €

O čo ide: V rámci tohto programu budú poskytované rôzne formy podpory vrátane grantov, výmen zamestnancov a výskumníkov a podpory e-governance. Maximálna výška podpory na jeden projekt je stanovená na 20 000 €, čo naznačuje zameranie na menšie projekty. Táto podpora má za cieľ pomôcť pri rozvoji a implementácii efektívnych sociálnych inovácií prostredníctvom pilotných projektov a platformových iniciatív.

Kto môže žiadať: Malé a stredné podniky, výskumné inštitúcie, verejné a súkromné vysoké školy.

Zvýšenie inovačnej výkonnosti slovenskej ekonomiky 2

  • Plánované vyhlásenie:** 2024 – 2028
  • Plánovaná alokácia:** 16,8 mil. €

O čo ide:

Národný projekt sa zameriava na podporu výskumno-vývojových aktivít v slovenských podnikoch, zavádzanie inovácií do praxe, ochranu práv duševného vlastníctva, zapojenie do európskych výskumných programov a podporu sieťovania v inovačnom ekosystéme. Celkový rozpočet projektu je takmer 17 miliónov eur a ukončenie je plánované na rok 2028. Podpora bude poskytovaná v dvoch formách:

Priama finančná podpora: Podnikateľské subjekty môžu získať inovačné poukážky, ktoré im umožnia prístup k odborným zručnostiam, službám a znalostiam potrebným na vývoj nových alebo vylepšenie existujúcich produktov.

Nefinančná podpora: Zahŕňa komplexné inovačné poradenstvo a hodnotenie výkonnosti klastrov. Poradenstvo sa bude zameriavať na obchodné modely, produktové a procesné inovácie, ako aj marketingové a komunikačné inovácie. Oprávnené výdavky zahŕňajú mzdové náklady, nákup hnuteľných vecí a služby ako organizačné zabezpečenie podujatí a vzdelávanie.

Kto môže žiadať: Podniky a klastrové organizácie.

Horizontálna podpora malého a stredného podnikania

  • Plánované vyhlásenie: Q1 2024
  • Plánovaná alokácia:12,5 mil. €

O čo ide: Podpora MSP prostredníctvom finančných a nefinančných služieb. Finančná podpora: Podnikateľské subjekty môžu získať poukážky (vouchery), ktoré pokrývajú náklady na mzdy, nájom, nákup majetku, zásoby a služby ako organizácia podujatí, mediálne služby, reklama a vzdelávanie. Nefinančná podpora: Poskytuje špecializované poradenstvo, hodnotenie vplyvu regulácií na MSP a sledovanie podnikateľského prostredia. Firmy môžu získať vouchery na obehové hospodárstvo, strategické plány, podporu startupov, dlhodobé poradenstvo a firemné audity. Zahŕňa aj pomoc pri budovaní medzinárodných výskumných a vývojových partnerstiev.

Oprávnené výdavky zahŕňajú mzdové náklady, nákup hnuteľných vecí a organizačné zabezpečenie podujatí či vzdelávanie.

Kto môže žiadať: MSP, záujemcovia o podnikanie.

 

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Viac istôt, ale aj šialene vysoké pokuty. Do sveta kryptomien prichádzajú nové pravidlá

28. 6. 2024 | Redakcia

Viac istôt, ale aj šialene vysoké pokuty. Do sveta kryptomien prichádzajú nové pravidlá

Európska únia prijala komplexný regulačný rámec pre kryptoaktíva, známy ako MiCA, ktorý má za cieľ zvýšiť transparentnosť, zamedziť podvodom a zjednotiť fungovanie kryptoaktív naprieč... celý článok

9 z 10 držiteľov tejto kryptomeny je v zisku

26. 6. 2024 | Marek Rodák/Kryptomagazín.sk

9 z 10 držiteľov tejto kryptomeny je v zisku

Bitcoin má ziskových držiteľov. Podobne je na tom aj druhá najväčšia kryptomena. Prekvapivo sa pridali aj držitelia DOGE či SHIB.

Trh s NFT ožíva. Bitcoin ho môže vrátiť na scénu

14. 6. 2024 | Marek Rodák/Kryptomagazín.sk

Trh s NFT ožíva. Bitcoin ho môže vrátiť na scénu

Bitcoin sa presadil aj v oblasti NFT. Jeho podiel stúpa. Výhodou je jeho stabilita, ale aj dôveryhodnosť.

Lepšie ako Bitcoin: 5 kryptomien, ktoré sa oplatí nakúpiť v júni 2024

31. 5. 2024 | Marek Jendrál/Kryptomagazin

Lepšie ako Bitcoin: 5 kryptomien, ktoré sa oplatí nakúpiť v júni 2024

Bitcoin pozná každý, no na trhu je množstvo kryptomien, ktoré majú obrovský ziskový potenciál. Toto je top 5 kryptomien na kúpu pre jún 2024. Cenová výkonnosť týchto kryptomien značne... celý článok

Seniori majú nízky dôchodok, ale často nasporené tisíce. Ako sú na tom s finančnou gramotnosťou?

24. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Seniori majú nízky dôchodok, ale často nasporené tisíce. Ako sú na tom s finančnou gramotnosťou?

Finančná gramotnosť medzi seniormi sa postupne zlepšuje, no stále pretrvávajú značné rozdiely medzi rôznymi vekovými skupinami. Zatiaľ čo päťdesiatnici sú otvorenejší moderným formám... celý článok