Tip na investíciu: Taliansko znovu spustilo predaj domov za jedno euro

Ivana Sladkovská | rubrika: Článok | 9. 7. 2024
Taliansko čelí problému vyľudňovania vidieka a starostovia sa rozhodli tento problém riešiť kreatívnym spôsobom – predajom domov za jedno euro. Hoci táto ponuka znie ako sen, skrýva v sebe viacero podmienok a záväzkov.
Tip na investíciu: Taliansko znovu spustilo predaj domov za jedno euro

Sardínia, známa ako európsky Karibik, tiež patrí k oblastiam, kde sa dajú kúpiť domy za jediné euro.

Či už uvažujete, že dáte zbohom Slovensku a odsťahujete sa, alebo si len potrebujete trochu diverzifikovať portfólio, domy za euro v Taliansku sú to pravé. Prvá vlna predaja takýchto nehnuteľností mala veľký úspech a tak sa krajina rozhodla dať na predaj novú várku lacných domov. Samozrejme, budete potrebovať viac, ako len jedno euro.

Kde sa dajú kúpiť domy za euro

Taliansko má problém s vyľudňovaním vidieka. Starnúce obyvateľstvo pomaly vymiera, zatiaľ čo niektorí starší Taliani nemajú nikoho, komu by zanechali svoje domy, takže ich odkazujú miestnym úradom. Mladší obyvatelia zase často zdedili nehnuteľnosti v oblastiach, kam sa nemajú v úmysle presťahovať, píše Independent.

Cieľom je zlepšiť a obývať tieto domy v najbližších rokoch, čo má pre obce väčšiu hodnotu ako ich predaj za plnú cenu. „Nepotrebujeme nové stavby a nové prehustenie. Stratégia na zlepšenie bytového prostredia a obnovenie našej kultúrnej identity je oživenie malých opustených centier alebo obnovu budov v stave zanedbania, ktoré sú súčasťou našej histórie,“ uvádza tím 1eurohouses.com.

Ako vždy, je v tom háčik

Taliani však nemajú v úmysle rozdať domy za pár eur ľuďom, ktorí ich nechajú ďalej chátrať. Ako záujemca sa musíte zaručiť, že dom zrenovujete a v niektorých obciach vyžadujú, aby ste sa do domu presťahovali a nejaký čas v ňom skutočne bývali. Okrem nákladov v podobe jedného eura musíte počítať aj s právnymi poplatkami, ktoré môžu byť vo výške niekoľkých tisícov eur. Plus pripočítajte samotnú rekonštrukciu.

Independent uvádza, že väčšinou takáto renovácia stojí od 20 000 do 50 000 eur. Čo je stále menej, ako kupovať nehnuteľnosť na Slovensku. Niektoré obce vyžadujú aj „záručnú zálohu“ (od 1 000 do 10 000 eur), aby preukázali, že ste odhodlaní nehnuteľnosť zlepšiť. Taktiež Taliansko poskytuje „superbonus“ daňové oslobodenie, ktoré pokrýva 110 percent oprávnených výdavkov na stavebné práce.

Kto si môže kúpiť dom za 1 euro

Pravidlá sa líšia podľa mesta, ale väčšinou musíte mať finančné prostriedky na pokrytie všetkých nákladov na prípravu projektov a rekonštrukcie. Noví vlastníci musia predložiť podrobnosti o projekte renovácie do dvanástich mesiacov od kúpy, začať prácu do jedného roka a dokončiť ju do troch rokov. V niektorých mestách musíte v dome po rekonštrukcii žiť, zatiaľ čo iné umožňujú jeho využitie ako rekreačný dom alebo malý podnik ako B&B.

Domy za 1 euro nájdete na webových stránkach ako 1eurohouses.com, case1euro.it a property-in-sicily.estate, ako aj na jednotlivých miestnych vládnych stránkach.

Kde sa dajú kúpiť domy za 1 euro

Emilia-Romagna: Oblasť okolo Bolone má domy na predaj v mestách ako Modigliana.
Abruzzo: Oblasť na východ od Ríma s mestami ako Casoli a Santo Stefano di Sessanio.
Campania: Oblasť okolo Neapola blízko Pompejí a Amalfského pobrežia.
Sicília: Mnoho miest ako Mussomeli, Calatafimi Segesta a Sambuca.
Piemont: Oblasť pri Švajčiarsku ponúkajúca domy v mestách ako Borgomezzavalle.
Le Marche: Stredoveké mesto Cantiano.
Ligúria: Oblasť známa rybárskymi dedinami Cinque Terre.
Apúlia: Provinčné hlavné mesto Tarento.
Sardínia: Mestá Romana a Nulvi v provincii Sassari.
Toskánsko: Mestá ako Montieri, Grosseto, Lucca a Vergemoli.

Ak uvažujete o kúpe talianskeho domu za 1 euro, je dôležité navštíviť a osobne si prezrieť potenciálne domy, aby ste sa uistili, že robíte rozumné rozhodnutie.

Ivana Sladkovská

Autor článku Ivana Sladkovská

Šéfredaktorka portálu Peniaze.sk. Venuje sa najmä servisným ekonomickým témam štátnych dávok, dôchodkov a sociálnych výhod. Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+2
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Realitný crowdfunding prináša investície do nehnuteľností pre každého

11. 9. 2023 | Redakcia

Realitný crowdfunding prináša investície do nehnuteľností pre každého

Profitovať z rastu cien nehnuteľností, alebo mať príjem z ich prenájmu, neznamená nutne nehnuteľnosť vlastniť. Dokonca nepotrebujete ani veľký kapitál. Vďaka crowdfundingu môžete investovať... celý článok

Začíname investovať: Čo odporúčajú finanční guru v praxi?

24. 8. 2023 | Redakcia

Začíname investovať: Čo odporúčajú finanční guru v praxi?

Pre človeka, ktorý si celý život odkladá peniaze iba na sporiaci účet, môže svet investovania pôsobiť zmätočne. Avšak to vás nemá odradiť. Práve vďaka investíciám máte skvelú príležitosť... celý článok

Ako investujú najbohatší Slováci? Môžete investovať s nimi

18. 8. 2023 | Redakcia

Ako investujú najbohatší Slováci? Môžete investovať s nimi

V snahe prekonať infláciu začali aj konzervatívnejší investori obracať každé euro trikrát, kým ho nasmerujú do aktív, s cieľom získať reálne zhodnotenie. Úspech investorov spočíva v... celý článok

V júli 2023 sa opäť navyšoval príspevok na bývanie. Využívate ho aj vy?

24. 7. 2023 | Daniel Výcha

V júli 2023 sa opäť navyšoval príspevok na bývanie. Využívate ho aj vy?

Jeden zo spôsobov, ako štát pomáha občanom v hmotnej núdzi, je poskytnutie príspevku na bývanie. Podľa novely zákona o pomoci v hmotnej núdzi sa od 15. júla 2023 zvýšila suma tejto... celý článok

Chcete predať nehnuteľnosť, ale máte hypotéku? Takto to urobíte najrýchlejšie

18. 5. 2023 | Redakcia

Chcete predať nehnuteľnosť, ale máte hypotéku? Takto to urobíte najrýchlejšie

Dnes bežne kupujeme alebo staviame nehnuteľnosť na úver. Čo ale robiť, keď hypotékou zaťaženú nehnuteľnosť chceme predať a vzápätí chceme kúpiť inú, opäť financovanú hypoúverom? Ako... celý článok