Zaujímavé sumičky: V treťom pilieri je už milión ľudí, prvé výnosy sú už na účtoch

Ivana Sladkovská | rubrika: Článok | 21. 5. 2024
Doplnkové dôchodkové sporenie na Slovensku zažíva nevídaný rozmach, s majetkom presahujúcim 3,7 miliardy eur a viac ako miliónom účastníkov. Tento systém, ktorý oslovuje najmä mladších ľudí vo veku 25 až 40 rokov, sa stal významným pilierom dôchodkového zabezpečenia. Čoraz viac sporiteľov aj zamestnávateľov má o tretí pilier záujem.
Zaujímavé sumičky: V treťom pilieri je už milión ľudí, prvé výnosy sú už na účtoch

Zdroj: DALL·E/IvanaS

Doplnkové dôchodkové sporenie je aktuálne jedným z najdynamickejších segmentov finančného trhu na Slovensku. S hodnotou majetku presahujúcou 3,7 miliardy eur a počtom účastníkov prekračujúcim miliónovú hranicu sa stal významným pilierom dôchodkového zabezpečenia. Informuje o tom Asociácia doplnkových dôchodkových spoločností (ADDS).

Tretí pilier sa oplatí každému sporiteľovi

Tento systém oslovuje najmä mladších ľudí vo veku 25 až 40 rokov. Ako uvádza Martin Višňovský, prezident Asociácie doplnkových dôchodkových spoločností, „ľudia na Slovensku si čoraz intenzívnejšie uvedomujú, že výšku budúceho dôchodku a komfort v starobe majú vo vlastných rukách. K svojmu životu pristupujú zodpovedne aj tým, že si sporia v treťom pilieri.“

Rast počtu účastníkov v doplnkovom dôchodkovom sporení je značný. Za posledných päť rokov pribudlo 200-tisíc nových účastníkov, čo predstavuje takmer štvrtinu všetkých účastníkov. Len v roku 2024 pribúdajú mesačne v priemere osemtisíc až deväťtisíc nových zmlúv.

Z tretieho piliera sa už vyplácajú výnosy

Systém doplnkového dôchodkového sporenia prináša stabilitu a spoľahlivosť už 28 rokov. Viac ako 38-tisíc účastníkov už poberá dôchodkové dávky a od roku 2006 bolo vyplatených takmer dve miliardy eur. V porovnaní s rokom 2018, keď objem majetku dosahoval dve miliardy eur, sa hodnota úspor zvýšila o 85 percent.

Výpočet 13. dôchodku

Ďalšie kalkulačky

 

Zlepšeniu finančnej situácie účastníkov prispieva aj postupné znižovanie odplaty za správu majetku v príspevkových fondoch. V roku 2024 je táto odplata maximálne 1,05 percenta z priemernej čistej hodnoty majetku vo fonde. Tento krok, spolu s excelentným zhodnotením fondov, umožňuje účastníkom akumulovať vyššie úspory.

Významnú rolu v treťom pilieri hrajú zamestnávatelia. Ako uvádza Asociácia DDS, príspevky zamestnávateľov na doplnkové dôchodkové sporenie neustále rastú. Aktuálne viac ako tri štvrtiny účastníkov, ktorí si v roku 2024 platia príspevky, dostávajú príspevky aj od zamestnávateľov. Priemerný mesačný príspevok tak dosahuje 63 eur, čo je viac ako príspevok do druhého piliera z priemernej mzdy.

V budúcnosti bude mať ešte väčší význam

Tretí pilier vznikol pri dôchodkovej reforme spolu s druhým pilierom. Ten pri súčasných podmienkach a nastavení ľuďom s nižšími príjmami viac škodí ako pomáha. Tretí pilier však roky unikal zásahom vlády, keďže je plne dobrovoľný. Nič mu teda nebránilo v rozlete a úspory mohli dosiahnuť zaujímavé výnosy.

Súčasné zníženie podielu kapitalizačného piliera a nepriaznivá demografická situácia na Slovensku zvyšujú význam doplnkového dôchodkového sporenia v celkovom dôchodkovom systéme. Dlhodobá stabilita, výhody sporenia, príspevky od zamestnávateľov a daňové a odvodové úľavy posilňujú tretí pilier ako kľúčový faktor kvality života na dôchodku.

Ivana Sladkovská

Autor článku Ivana Sladkovská

Šéfredaktorka portálu Peniaze.sk. Venuje sa najmä servisným ekonomickým témam štátnych dávok, dôchodkov a sociálnych výhod. Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Vláda schválila ďalší odklad platenia odvodov. Dokedy ich treba zaplatiť?

28. 1. 2022 | Redakcia

Vláda schválila ďalší odklad platenia odvodov. Dokedy ich treba zaplatiť?

S cieľom zmiernenia ekonomických dopadov v dôsledku krízovej situácie, predložil rezort práce úpravu návrhu pre zabezpečenie príjmu rodín v čase pretrvávajúcej pandémie. Splatnosť odvodov... celý článok

Valorizácia a minimálny dôchodok? Štát vypláca penzistovi pre neho výhodnejší dôchodok

21. 1. 2022 | Redakcia

Valorizácia a minimálny dôchodok? Štát vypláca penzistovi pre neho výhodnejší dôchodok

Pri každoročnej valorizácii (zvyšovaní) minimálnych dôchodkov platia osobitné pravidlá. Sociálna poisťovňa nezvyšuje minimálny dôchodok, ktorý penzista poberá, ale pôvodný dôchodok,... celý článok

Grid karty v Sociálnej poisťovni končia. Ako sa bude prihlasovať do e-Služieb? (otázky a odpovede)

12. 10. 2021 | Redakcia | 1 komentár

Grid karty v Sociálnej poisťovni končia. Ako sa bude prihlasovať do e-Služieb? (otázky a odpovede)

Grid karty sa pre prihlásenie už v budúcom roku nebudú používať. Ide o starší bezpečnostný prvok, ktorý je na ústupe a nezodpovedá moderným štandardom pre ochranu osobných údajov. Sociálna... celý článok

Penzisti dostanú tento rok 13. dôchodok skôr. Kto má nárok a aká bude jeho výška?

15. 9. 2021 | Redakcia

Penzisti dostanú tento rok 13. dôchodok skôr. Kto má nárok a aká bude jeho výška?

Slovenskí dôchodcovia sa aj tento rok môžu tešiť na vianočné prilepšenie k penzii. Suma je však od minuloročnej zmeny o niečo vyššia.

Ako a prečo by si mal živnostník sporiť na dôchodok? (II. a III. pilier)

30. 8. 2021 | Redakcia

Ako a prečo by si mal živnostník sporiť na dôchodok? (II. a III. pilier)

Živnostníci a iné samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO) sú najviac ohrození nízkym štátnym dôchodkom. Ako by si mali sporiť na dôchodok už od začiatku podnikania?