Expert bije na poplach: Dôchodky Slovákov sú ohrozené

Ivana Sladkovská | rubrika: Článok | 12. 8. 2024
Dôchodkový systém na Slovensku čelí vážnym výzvam. Jozef Mihál upozorňuje na plánované zníženie príspevkov do druhého piliera a otvorenie tohto piliera pre ďalšie zmeny. Podľa Mihála by tieto kroky mohli výrazne ohroziť budúce dôchodky pre dva milióny sporiteľov
Expert bije na poplach: Dôchodky Slovákov sú ohrozené

Zdroj: Shutterstock

Dostanú dnešní pracujúci slušné dôchodky? Jeden z najuznávanejších odborníkov na dane a odvody na Slovensku Jozef Mihál má vážne obavy. V najnovšom príspevku na sociálnej sieti hovorí o deštrukcii druhého piliera.

V ohrození sú dôchodky dvoch miliónov ľudí

„Krátko po voľbách, v ktorých si občania demokraticky zvolili koalíciu SMER - HLAS - SNS, táto koalícia znížila príspevky do druhého piliera z 5,5 % na 4 %. Len za rok 2024 tak oberú všetkých sporiteľov o 360 000 000 eur. Keďže ani to im nestačí, pripravujú ďalšie zníženie príspevkov len na 3 % ... K tomu sa chystá otvorenie druhého piliera a zrušenie automatického vstupu mladých,“ vyratúva odborník s tým, že by to ohrozilo dôchodky pre dva milióny sporiteľov v druhom pilieri.

Reaguje tak na informácie, ktoré priniesla opozičná strana PS na tlačovej besede. Materiály z rezortu financií podľa PS počítajú s tým, že okrem zníženia odvodu do 2. piliera vláda zvýši živnostníkom odvody a zvýši daň z príjmov pre právnické osoby. Vládna koalícia sa k plánom doposiaľ nevyjadrila, no ako podotýka Denník N, zrejme nejde o finálnu podobu konsolidačného balíčka. Minister financií Ladislav Kamenický pracuje na úsporných opatreniach, ktoré majú naliať do štátnej kasy sumu 1,4 miliardy.

 

„Osobne očakávam aj zrušenie tzv. programového výberu, kedy si väčšina sporiteľov pri odchode do dôchodku mohla vybrať všetky svoje druhopilierové úspory. Namiesto toho si budete môcť vybrať z ponúk dvoch (číslom 2) životných poisťovní, ktoré vám v ťažkej konkurencií ponúknu 20 (no dobre, 30) eur mesačne,“ varuje Mihál.

Programový výber využíva viac ako 90 % sporiteľov v druhom pilieri. Nárok naň však majú len sporitelia, ktorí dosiahnu určitú sumu dôchodku. Často ide o sumy v desaťtisícoch eur, no mohlo to byť viac. Mihál upozorňoval na demontáž druhého piliera opakovane, vlády Roberta Fica podľa neho tento systém ničili „salámovou metódou“. Zásahy predošlých vlád skutočne okresali nielen vklady, ale aj výnosy.

„Klasika. Namiesto vylepšovania sporenia na dôchodok, nás čaká jeho ďalšia likvidácia. Po nás potopa - hlavne, že bude ako prefinancovať dvojmiliardovú dieru v rozpočte Sociálnej poisťovne,“ nedáva si expert servítku pred ústa.

Štát nemá peniaze

Je zjavné, prečo to koalícia robí - analytici už dávno upozorňujú, že štát nemá peniaze na štedré trináste dôchodky, dokonca nemá peniaze ani na dvanáste dôchodky a musí si požičiavať. Súčasní dôchodcovia tak dostanú štedré príspevky. No ak sa vláda uchýli k ďalšiemu okýpteniu druhého piliera, čakajú budúcich dôchodcov skutočne ťažké časy. Efekt sa však pravdepodobne prejaví až o desiatky rokov, keď súčasná vláda už dávno nebude pri moci.

Nie je totiž žiadnou novinkou, že slovenské obyvateľstvo starne a rodí sa málo detí. Ani migrácia nás nespasí. Ako uvádza Pravda, v súčasnosti na 3,6 milióna pracujúcich pripadá zhruba milión dôchodcov. Do roku 2050 to bude 2,9 milióna pracujúcich na 1,5 milióna dôchodcov. Na jedného dôchodcu tak budú pripadať dvaja pracujúci.

Súčasný 1. pilier, teda priebežný dôchodkový systém funguje zjednodušene tak, že pracujúci odvádzajú časť zarobenej sumy a tieto peniaze sa okamžite vyplácajú súčasným dôchodcom. Dnes sa na dôchodky „skladá“ viac ľudí, ako tomu bude o niekoľko rokov neskôr. Z tohto dôvodu vznikli druhý a tretí pilier, kde si Slováci môžu sporiť peniaze na dôchodok po vlastnej linke.

Analytici z projektu Dáta bez pátosu opakovane vláde vyčítajú, že sa sústredí na to, ako štátnu kasu naplniť, namiesto toho, aby riešila, ako ju nevyprázdňovať viac a viac. „Problém nie je v príjmoch, ale vo výdavkoch, páni financmajstri,“ zdôrazňujú analytici. Je podľa nich totiž možné, že veľmi rýchlo dopadneme ako Gréci.

Ivana Sladkovská

Autor článku Ivana Sladkovská

Šéfredaktorka portálu Peniaze.sk. Venuje sa najmä servisným ekonomickým témam štátnych dávok, dôchodkov a sociálnych výhod. Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Budúci dôchodcovia môžu prísť o najobľúbenejšiu výhodu druhého piliera

19. 6. 2024 | Ivana Sladkovská

Budúci dôchodcovia môžu prísť o najobľúbenejšiu výhodu druhého piliera

Druhý pilier oslavuje 20 rokov a už niekoľko rokov vypláca prvým dôchodcom. Väčšina z nich si necháva vyplatiť všetky úspory naraz, čo často predstavuje veľmi pekné sumy. Budúci dôchodcovia,... celý článok

Starší Slováci sa na dôchodok tešia. Mnohí veria, že doňho nikdy nepôjdu

18. 6. 2024 | Ivana Sladkovská

Starší Slováci sa na dôchodok tešia. Mnohí veria, že doňho nikdy nepôjdu

Slováci sa dôchodku obávajú, ale zároveň sa naň tešia. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu agentúry FOCUS pre Asociáciu dôchodkových správcovských spoločností. Prieskum ukázal výrazné... celý článok

Peniaze z 2. piliera nech sa radšej investujú u nás, ako v USA, hovorí minister Tomáš

20. 5. 2024 | Redakcia

Peniaze z 2. piliera nech sa radšej investujú u nás, ako v USA, hovorí minister Tomáš

Dane sa zvyšovať nebudú, ale je možné že pribudnú úplne nové dane. Povedal to minister práce Erik Tomáš. Zároveň prisľúbil, že vláda nebude brať ľuďom nasporené peniaze v druhom pilieri.... celý článok

Druhý pilier môže časť Slovákov pripraviť o peniaze. Koho sa to týka?

7. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Druhý pilier môže časť Slovákov pripraviť o peniaze. Koho sa to týka?

Namiesto dôchodku sklamanie. Sporenie v druhom pilieri niektorým Slovákom nielenže neprinieslo lepší dôchodok, ale dokonca im ho znížilo. Niektorým dokonca vzal 2. pilier šancu na odchod... celý článok

Slovákom zarobil dve miliardy eur, vlády ho masakrovali. Druhý pilier oslavuje 20 rokov

6. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Slovákom zarobil dve miliardy eur, vlády ho masakrovali. Druhý pilier oslavuje 20 rokov

Vo svete ide o bežnú súčasť systému dôchodkového zabezpečenia, na Slovensku sa naň stále pozeráme s nedôverou. Pre početné zásahy dnes vynáša o celé miliardy menej, než by mohol.