Eaconomy láka Slovákov na super zisky, no nemá povolenia, varuje NBS

Ivana Sladkovská | rubrika: Článok | 26. 10. 2024
Platforma Eaconomy, ktorá láka na vysoké zisky a na rýchle zárobky z mobilu, je zrejme podvod. varuje NBS. V zahraničí ju označujú za Ponziho schému. Na Slovensku nemá žiadne povolenia.
Eaconomy láka Slovákov na super zisky, no nemá povolenia, varuje NBS

Zdroj: DALL·E/IvanaS

Národná banka Slovenska upozorňuje na možný podvod zo strany spoločnosti Eaconomy, ktorá láka na obchodovanie na forexe Slovákov na sociálnych sieťach. Využíva pritom atraktívne videá, kde údajní spokojní klienti inkasujú stovky eur denne. Navyše sa prezentuje ako edukačná platforma, ktorá len učí ľudí investovať. Platforma však nemá potrebné povolenia a v zahraničí pred ňou varujú, lebo má ísť o pyramídovú schému.

Národná banka Slovenska (NBS) vydala oficiálne upozornenie pred aktivitami spoločnosti s názvom Eaconomy, ktorá pôsobí aj na slovenskom finančnom trhu. Upozornenie zdôrazňuje, že Eaconomy nemá žiadne povolenie od NBS a ani nie je zapísané v žiadnom zo slovenských registrov regulovaných subjektov. Spoločnosť pôsobí prostredníctvom webového sídla [eaconomy.best](https://eaconomy.best) a komunikuje svoje služby prostredníctvom sociálnych sietí, čím zasahuje široké spektrum potenciálnych klientov.

Pyramídová schéma a podvod

Na Eaconomy upozorňujú aj známi slovenskí finanční influenceri, ale aj jeden z najbohatších Slovákov, Milan Dubec. Ten tejto schéme venoval video na instagrame. Milan Dubec rozkryl, ako takéto „zarábanie z mobilu“ v skutonosti vyzerá. Zapojení traderi získavajú províziu z poplatkov od nových členov a na sociálnych sieťach ukazujú iba ziskové obchody. Realita je však často iná. 

Idete do rizika, varuje NBS

NBS upozorňuje, že Eaconomy nemá oprávnenie na poskytovanie investičných služieb ani na zhromažďovanie finančných prostriedkov v rámci kolektívneho investovania. Tieto aktivity sú v rámci Slovenska prísne regulované, a preto je pri nedostatku povolení dôležité, aby verejnosť zvážila možné riziká. V posledných mesiacoch NBS obdržala niekoľko podnetov od občanov, ktorí sa stretli s ponukami tejto spoločnosti alebo ich prostredníctvom rôznych osôb na sociálnych sieťach.

Stali ste sa obeťou Aeconomy?

Ak ste prišli o peniaze v systéme Eaconomy, zhromaždite všetky dôkazy, ktoré máte a nahláste prípad na dohlad@nbs.sk. Národná banka Slovenska má právomoc prešetrovať tieto prípady. Je však dôležité mať všetky výpisy a potvrdenia, aby ste vedeli stratu dokázať.

Okrem upozornenia zo strany NBS evidujú riziko aj iné regulačné orgány v zahraničí, vrátane Autorité des marchés financiers z Quebecu v Kanade a Financial Supervisory Authority z Nórska, ako aj Financial Markets Authority z Nového Zélandu. Každý z týchto úradov vydal podobné varovanie pred aktivitami Eaconomy, čo naznačuje medzinárodné obavy o transparentnosť a bezpečnosť jej investičných aktivít.

Podľa vyjadrenia NBS je dohľad nad takýmito subjektmi limitovaný, keďže nemajú oficiálne povolenie. Klienti investujúci do aktivít subjektov ako Eaconomy nie sú chránení garančnými schémami, ktoré by im poskytli ochranu v prípade, že by daný subjekt nebol schopný splniť svoje finančné záväzky. Prostriedky klientov tak nespadajú pod Fond ochrany vkladov ani Garančný fond investícií, čím je ochrana investorov značne oslabená.

Pyramídová hra a Ponziho schéma

Pyramídová hra a Ponziho schéma sú podvodné spôsoby podnikania, ktoré sľubujú vysoké zisky pre investorov, no fungujú len dovtedy, kým prichádzajú noví členovia alebo vklady. Oba tieto systémy sa spoliehajú na peniaze od nových investorov, aby uspokojili doterajšie záväzky voči starším členom, a keď nový prílev financií prestane, celý systém sa zrúti.

Príkladom pyramídových hier sú mnohé "multilevel marketingové" (MLM) schémy, ktoré sľubujú vysoké provízie z nových náborov, nie však z reálnych predajov alebo služieb. Legitímne MLM schémy však väčšinou predávajú skutočný produkt. Pyramídové hry hmotný produkt nemajú, väčšinou ide o predaj kurzu, návodu a podobne.

V Ponziho schéme nedochádza k žiadnemu predaju, často sa prezentuje len ako investovanie. Príkladom Ponziho schémy boli slovenské nebankovky BMG, AGW a Horizont. Organizátor Ponziho schémy láka investorov na zdanlivo bezpečné a vysoko výnosné investície. Keď príde nový investor, jeho peniaze sú použité na výplatu starších investorov, čo vzbudzuje dojem, že schéma naozaj prináša zisky. Tieto "výnosy" však nepochádzajú zo žiadnej reálnej investície, ale iba z príspevkov nových investorov.

NBS odporúča verejnosti, aby pri investíciách dôsledne preverila dôveryhodnosť subjektov, s ktorými vstupuje do zmluvného vzťahu. Na stránke [subjekty.nbs.sk](https://subjekty.nbs.sk) si môžu potenciálni investori overiť, či má daná spoločnosť oprávnenie na finančné operácie v rámci Slovenska. Národná banka tiež apeluje na to, aby ľudia zvážili všetky riziká spojené s investíciou a posúdili svoje finančné možnosti i schopnosť zvládať potenciálne straty.

Čo sa týka ďalších krokov NBS, banka verejnosť ubezpečuje, že svoje kroky vykonáva v rámci platnej legislatívy a pravidiel. Výsledky svojho dohľadu však nezverejňuje, keďže tento proces je zo zákona neverejný. V prípade potreby však spolupracuje aj s inými inštitúciami, aby ochránila verejnosť pred rizikami spojenými s neautorizovanými subjektmi.

Ivana Sladkovská

Autor článku Ivana Sladkovská

Šéfredaktorka portálu Peniaze.sk. Venuje sa najmä servisným ekonomickým témam štátnych dávok, dôchodkov a sociálnych výhod. Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Kryptomenám chýbajú na Slovensku jasné pravidlá. Čaká sa na európsku smernicu

29. 12. 2021 | Redakcia

Kryptomenám chýbajú na Slovensku jasné pravidlá. Čaká sa na európsku smernicu

Pri obchodovaní s kryptomenami a NFT je potrebné mať vyriešené kľúčové regulačné problémy a daňové otázky.

Zelená aj technologická budúcnosť. Uniqa a NN ponúkajú nové investičné fondy

26. 11. 2021 | Redakcia

Zelená aj technologická budúcnosť. Uniqa a NN ponúkajú nové investičné fondy

Poisťovňa Uniqa a NN dôchodková správcovská spoločnosť (DSS) ponúkajú nové investičné fondy.

Analytička: Alternatívne formy investovania dobýjajú svet

8. 11. 2021 | Olivia Lacenová

Analytička: Alternatívne formy investovania dobýjajú svet

Otepľovanie planéty, ale aj samotná pandémia výrazne menia správanie investorov. Stále viac môžeme pozorovať, že sa ich pohľad upína smerom k novým alternatívam na trhu, ktoré nepodliehajú... celý článok

365.invest začala ponúkať investovanie do realitného fondu s garantovaným výnosom

5. 11. 2021 | Redakcia

365.invest začala ponúkať investovanie do realitného fondu s garantovaným výnosom

Spoločnosť 365.invest začala v špeciálnej kampani ponúkať realitný fond s garanciou výnosu päť percent.

Čo je to tapering a máme sa ho báť? Odpovedá analytička

27. 10. 2021 | Redakcia

Čo je to tapering a máme sa ho báť? Odpovedá analytička

Do slovníka ekonómov sa čoraz viac dostáva výraz tapering. Čo to znamená a aký dopad môže mať na investorov? Odpovedá dlhopisová analytička Saxo Bank Althea Spinozzi.