Slovensko vydáva špeciálnu 5-eurovú mincu. Dá sa ňou platiť v obchode

Redakcia | rubrika: Článok | 8. 10. 2024
Národná banka Slovenska ohlásila vydanie novej zberateľskej euromince, ktorá poteší nielen numizmatikov, ale aj milovníkov slovenskej prírody. Minca v nominálnej hodnote 5 eur bude venovaná hlucháňovi hôrnemu, ikonickému druhu našich lesov.
Slovensko vydáva špeciálnu 5-eurovú mincu. Dá sa ňou platiť v obchode

Zdroj: NBS

Dňa 8. októbra 2024 Národná banka Slovenska (NBS) uvedie do predaja novú zberateľskú euromincu v nominálnej hodnote 5 eur. Táto minca bude tematicky venovaná faune a flóre Slovenska, konkrétne hlucháňovi hôrnemu, ktorý je ikonickým druhom našej prírody. Autorom návrhu tejto mince je výtvarník Tomáš Lamač, DiS.

Minca bude vyrobená z bežných kovov a celkovo sa z nej plánuje vydať 50 000 kusov. Výlučne pôjde o mince v bežnom vyhotovení, avšak NBS si ponecháva možnosť dorazby v prípade veľkého záujmu. Aj napriek tomu, že počet vyrobených kusov je pomerne vysoký, záujemcovia by mali počítať s tým, že predaj bude limitovaný. Každý záujemca si bude môcť zakúpiť maximálne 10 kusov tejto mince.

Kalkulačka prevodu mien

Pre záujemcov o tieto zberateľské mince je dostupnosť zabezpečená v pokladniciach ústredia NBS v Bratislave a v jej regionálnych expozitúrach v mestách Nové Zámky, Banská Bystrica, Žilina, Poprad a Košice. Mince si môžete zakúpiť počas pokladničných hodín a cena každej mince je 5 eur. Ak by ste sa neskôr rozhodli, že ju už nechcete, NBS vám ju ochotne vymení za jej nominálnu hodnotu v pokladničných hodinách. Je však možné s ňou zaplatiť aj nákup v obchode, keďže ide o platidlo.

Časom môže získať vyššiu hodnotu

Minca je súčasťou série „fauna a flóra na Slovensku“. Táto séria sa začala v roku 2021 a doposiaľ obsahuje niekoľko pozoruhodných motívov z našej prírody. Medzi už vydané mince patria tie s vyobrazením včely medonosnej, rysa ostrovida, vlka dravého, kamzíka vrchovského tatranského, medveďa hnedého, bociana čierneho a zubra hrivnatého. Každá z týchto mincí predstavuje jedinečný symbol slovenskej prírody.

Po vydaní mince s motívom hlucháňa hôrneho dnes plánuje NBS pokračovať v roku 2025 vydaním ďalších dvoch mincí. Tie budú venované orlovi skalnému a hlavátke podunajskej. Týmto sa celá séria „Fauna a flóra na Slovensku“ uzavrie.

Zberatelia, ale aj milovníci prírody, majú tak príležitosť vlastniť kúsok, ktorý nielenže reprezentuje krásu slovenskej fauny, ale aj prináša hodnotu vďaka svojmu limitovanému vydaniu. Tieto mince sú skvelým spôsobom, ako si pripomenúť vzácne živočíchy žijúce na Slovensku, pričom každý motív rozpráva svoj príbeh o našej bohatej prírode.

Zberateľské mince vydávané NBS sú vždy populárne a rýchlo sa stávajú vyhľadávanými kúskami. Preto sa dá očakávať, že aj táto minca získa pozornosť nielen medzi domácimi zberateľmi, ale aj medzi medzinárodnými fanúšikmi numizmatiky. Spravidla platí, že čím menej mincí je v obehu, tým sú vzácnejšie. Numizmatici si však ceľmi cenia vzácne mince, ktoré majú chybu razby a to z nich robí raritné kúsky.

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Prevod meny: Spoľahlivá kalkulačka s aktuálnym kurzom

4. 9. 2024 | Redakcia

Prevod meny: Spoľahlivá kalkulačka s aktuálnym kurzom

Premena meny je dôležitým nástrojom pre všetkých, ktorí cestujú do zahraničia alebo obchodujú s inými krajinami. Naša kalkulačka prevodu mien vám pomôže rýchlo a jednoducho zistiť aktuálnu... celý článok

Nová éra peňazí: Čo je digitálne euro a ako bude fungovať

21. 5. 2024 | Ivana Sladkovská

Nová éra peňazí: Čo je digitálne euro a ako bude fungovať

Digitálne euro, projekt vedený Európskou centrálnou bankou, je v plnom prúde príprav. Táto digitálna verzia hotovosti, na rozdiel od kryptomien, bude centralizovaná a kontrolovaná ECB.... celý článok

Inflácia klesá, ale na vytúžené 2 % si ešte počkáme

2. 10. 2023 | Redakcia

Inflácia klesá, ale na vytúžené 2 % si ešte počkáme

Február 2023 priniesol slovenskej ekonomike dobré správy. Práve v tomto mesiaci sa zlomila krivka medziročnej inflácie, ktorá rástla od roku 2021. O tejto skutočnosti informoval Štatistický... celý článok

Nové pravidlá izolácie a karantény + čo hrozí, ak ich porušíte?

31. 1. 2022 | Barbora Magočová

Nové pravidlá izolácie a karantény + čo hrozí, ak ich porušíte?

Na Slovensko sa valí nová vlna infekcií COVID-19. Podľa dostupných informácií nakazí variant omikron oveľa viac ľudí, ako predchádzajúce mutácie. Ako sa skracuje karanténa a čo riskujete... celý článok

Investície do prenajatého bytu: ktoré vám musí prenajímateľ nahradiť?

19. 1. 2022 | Barbora Magočová

Investície do prenajatého bytu: ktoré vám musí prenajímateľ nahradiť?

Každá nehnuteľnosť z času na čas vyžaduje údržbu alebo aspoň drobné zmeny. Čítajte, ktoré náklady vynaložené na byt hradíte sami a ktoré by vám mali byť preplatené jeho vlastníkom.