Nové ceny energií pre Slovákov: Mnohé domácnosti si priplatia stovky eur ročne

Ivana Sladkovská | rubrika: Článok | 25. 9. 2024
Od roku 2025 sa slovenské domácnosti musia pripraviť na vyššie ceny energií, keďže vláda plánuje ukončiť dotácie na ceny plynu a elektriny. Tento krok pravdepodobne povedie k zvýšeniu nákladov pre odberateľov, čo v praxi znamená vyššie účty za energiu. ÚRSO však upokojuje verejnosť s tým, že nárast nebude až tak dramatický, ako sa predpokladá.
Nové ceny energií pre Slovákov: Mnohé domácnosti si priplatia stovky eur ročne

Zdroj: Shutterstock

Od budúceho roka čaká slovenské domácnosti výrazná zmena v podobe vyšších cien za plyn a elektrinu. Vláda totiž prestane dotovať ceny energií, čo povedie k zvýšeniu nákladov pre všetkých odberateľov. Domácnosti, ktoré plynom kúria, ohrievajú vodu a varia na ňom si môžu priplatiť až 450 eur ročne. Podľa predsedu Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) Jozefa Holjenčíka však nárast cien nebude tak dramatický, ako sa očakáva, aj keď je prirodzené, že s rastom cien práce a komodít porastú aj ceny energií.

Ceny energií v roku 2025 porastú

Od budúceho roka, teda od roku 2025, sa slovenské domácnosti musia pripraviť na výraznú zmenu v oblasti cien energií. Vláda totiž prestane dotovať ceny energií pre všetky domácnosti, čo v praxi znamená, že odberatelia energií budú čeliť vyšším cenám za elektrinu a plyn. Na tento fakt upozornil predseda Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) Jozef Holjenčík počas svojho vystúpenia v televízii TA3. Zdôraznil, že je prirodzené, aby cena komodít, vrátane energií, rástla, keďže rastie aj cena práce.

Aj keď odborníci predpovedajú dramatický nárast cien energií, Holjenčík upokojuje verejnosť s tvrdením, že tieto odhady sú často prehnané. Podľa neho analytici pracujú s číslami, ktoré nemusia zodpovedať realite. ÚRSO vykonalo vlastnú analýzu založenú na aktuálnom vývoji trhu, ktorá naznačuje, že nárast cien síce nastane, ale nebude až taký výrazný, ako sa pôvodne očakávalo.

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) nedávno zverejnil analýzu, ktorá reflektuje aktuálny vývoj na trhu s energiami a odhaľuje predpokladané zmeny v cenách plynu pre rôzne skupiny domácností. Táto analýza naznačuje, že nárast cien bude závisieť od toho, ako domácnosti plyn využívajú.

 

Kalendár

Deň dcér

Deň dcér

25. září

Dnes je Deň dcér

Medzinárodný deň dcéry sa oslavuje 25. septembra. Tento deň bol vyhlásený s cieľom zdôrazniť význam rodovej rovnosti a úcty, lásky a uznania, ktoré si dievčatá a ženy zaslúžia. Slúži tiež ako pripomienka... Viac

Preskúmajte ďalšie dni v našom kalendári

Niektorí odberatelia si priplatia stovky eur navyše

TA3 upozorňuje, že pre domácnosti, ktoré využívajú plyn výlučne na varenie, zaradené do tarify D1, bude zvýšenie nákladov relatívne mierne. Odhaduje sa, že tieto domácnosti zaplatia mesačne o jedno euro viac, čo vrátane novej 23-percentnej DPH znamená ročný nárast nákladov o 14,20 eura.

Domácnosti, ktoré plyn využívajú nielen na varenie, ale aj na ohrev teplej vody, pocítia väčšie zvýšenie nákladov. Mesačné výdavky pre tieto domácnosti vzrastú zhruba o 16 eur, čo v ročnom prepočte predstavuje priemerné zvýšenie nákladov o 221 eur.

Najvýraznejší nárast cien postihne domácnosti zaradené do tarify D3, ktoré plyn využívajú na varenie, ohrev vody aj vykurovanie. Pre tieto odberateľské skupiny sa predpokladá mesačný nárast nákladov približne o 38 eur, čo ročne vychádza na zhruba 450 eur navyše.

Nebude to dráma, sľubuje šéf ÚRSO

Napriek očakávanému zdražovaniu Holjenčík verí, že vláda pripraví opatrenia, ktoré by mohli zmierniť dopad rastúcich cien na obyvateľstvo. Podľa jeho slov sú tieto opatrenia stále v kompetencii vlády a nie je možné sa tváriť, že ceny nepôjdu hore, keďže Slovensko už nemôže využívať dlhodobé kontrakty na dodávky plynu z Ruska. Rast cien energií je totiž úzko prepojený s vývojom cien na burze, kde došlo k výraznému nárastu. Zatiaľ čo v rokoch 2018 až 2021 sa ceny pohybovali okolo 19 eur za megawatthodinu, dnes sú už na úrovni 38 až 40 eur, a tento trend sa pravdepodobne nezastaví.

Holjenčík tiež zopakoval svoje predchádzajúce vyjadrenia, že elektrina a teplo by pre slovenské domácnosti nemali výrazne zdražieť. „Ako iste viete, my nikdy pred finálnym ukončením cenových konaní nezverejňujeme ani nekomentujeme žiadne konkrétne čísla. Môžem však vo všeobecnosti prezradiť, že v tejto chvíli to vyzerá tak, že elektrina a teplo pre domácnosti zostanú aj na budúci rok zhruba na úrovni roka 2024 a plyn asi pôjde mierne hore,“ uviedol v televíznej relácii.

Hoci sú predpovede analytikov o zvýšení cien energií až o 25 % na mieste, ÚRSO zostáva optimistický a verí, že nárast cien plynu nebude až taký dramatický, ako mnohí očakávajú. Naďalej však bude dôležité sledovať vývoj cien na burzách a potenciálne opatrenia vlády, ktoré by mohli tento nárast zmierniť.

Ivana Sladkovská

Autor článku Ivana Sladkovská

Šéfredaktorka portálu Peniaze.sk. Venuje sa najmä servisným ekonomickým témam štátnych dávok, dôchodkov a sociálnych výhod. Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Značná časť Slovákov si nedokáže zabezpečiť teplo vo svojich domovoch

10. 7. 2024 | Ivana Sladkovská

Značná časť Slovákov si nedokáže zabezpečiť teplo vo svojich domovoch

Energetická chudoba je na Slovensku rastúcim problémom, ktorý ovplyvňuje stále väčšiu časť populácie. Najmä tie najchudobnejšie domácnosti často nemajú dostatok prostriedkov na udržiavanie... celý článok

Zmluvné otroctvo končí. Státisíce Slovákov môžu mať lacnejšiu elektrinu

19. 6. 2024 | Ivana Sladkovská

Zmluvné otroctvo končí. Státisíce Slovákov môžu mať lacnejšiu elektrinu

Od 1. augusta 2024 budú môcť zraniteľní odberatelia elektriny a plynu meniť svojho dodávateľa kedykoľvek počas roka, čím sa zruší tzv. zmluvné otroctvo.

Je po vlaňajších zmenách naozaj ťažšie získať hypotéku? Pozrite si, ako na to

23. 6. 2021 | Redakcia

Je po vlaňajších zmenách naozaj ťažšie získať hypotéku? Pozrite si, ako na to

Úrokové sadzby hypoték sú na historických minimách a záujem ľudí o kúpu vlastného bývania je preto v posledných rokoch rekordný. Výsledkom je výrazný nárast zadlženia domácností. Od... celý článok

List vlastníctva vybavíte aj na pošte, k nahliadnutiu postačí online kataster

10. 6. 2021 | Roland Regely

List vlastníctva vybavíte aj na pošte, k nahliadnutiu postačí online kataster

Ak chcete nahliadnuť do listu vlastníctva, postačí vám online kataster. Ak ho potrebujete pre právne účely, čaká vás návšteva pošty alebo obecného úradu.

Staviate dom? Týmto 6 veciam by ste sa mali vyhnúť

3. 11. 2020 | Redakcia

Staviate dom? Týmto 6 veciam by ste sa mali vyhnúť

Staviate dom svojpomocne, so skupinou murárov či vám celý dom vyrieši jedna firma? Ako dom financovať, projektovať a prizrieť si vašu mnohokrát životnú investíciu?