Značná časť Slovákov si nedokáže zabezpečiť teplo vo svojich domovoch

Ivana Sladkovská | rubrika: Článok | 10. 7. 2024
Energetická chudoba je na Slovensku rastúcim problémom, ktorý ovplyvňuje stále väčšiu časť populácie. Najmä tie najchudobnejšie domácnosti často nemajú dostatok prostriedkov na udržiavanie primeranej teploty vo svojich obydliach. Slovensko sa v medzinárodnom porovnaní nachádza medzi krajinami s najvyšším rizikom energetickej chudoby.
Značná časť Slovákov si nedokáže zabezpečiť teplo vo svojich domovoch

Zdroj: Shutterstock

Značná časť Slovákov si nedokáže zo svojich príjmov zabezpečiť, aby mali doma teplo. Dušana Dokupilová z Prognostického ústavu CSPV SAV vypracovala výskum, podľa ktorého je energetická chudoba na Slovensku čoraz vážnejším problémom, ktorý ovplyvňuje veľkú časť populácie.

Tento stav vzniká, keď domácnosti nemajú dostatok finančných prostriedkov na udržiavanie primeranej teploty vo svojom obydlí, čo vedie k tomu, že po zaplatení nákladov na energie im nezostávajú dostatočné prostriedky na pokrytie základných životných potrieb. Slovensko patrí medzi krajiny s najvyšším podielom výdavkov na energie v pomere k disponibilným príjmom, čo robí z tohto problému naliehavú tému na riešenie.

Patríme k najhorším v Európe

Medzinárodné porovnanie ukazuje, že Slovensko má vysoký podiel domácností, ktoré si nemôžu dovoliť primerane vykurovať svoje príbytky. Zatiaľ čo v susedných krajinách, ako Poľsko, Maďarsko a Česko, je tento problém výrazne nižší, Slovensko sa zaraďuje medzi krajiny s najvyšším rizikom energetickej chudoby. 

„Nepriaznivý je aj vývoj v čase. V susedných krajinách podiel domácností neschopných zachovať si v byte primerané teplo v časti populácie pod hranicou chudoby v priebehu ostatných 20 rokov klesá – v Poľsku z 51% v roku 2005 na 10% v roku 2022, v Maďarsku z 34% na 10% v tom istom časovom období a v Česku z 19.5 v roku 2005 na 7% v roku 2022 a 16% v roku 2023. Na Slovensku môžeme sledovať nárast z 19% v roku 2005 na 25% v roku 2022 a 30% v roku 2023,“ uvádza Dokupilová v správe.

 

Výdavky na energie sú významnou záťažou pre slovenské domácnosti. Domácnosti s najnižšími príjmami dávajú na energie priemerne 13,9 % svojich príjmov, čo je druhé najvyššie číslo v Európe po Chorvátsku. Tento problém je ešte výraznejší pri zohľadnení ekvivalentného príjmu domácnosti, ktorý zvyšuje podiel výdavkov na energie na 19 %.

„Najnovšie dáta z Rodinných účtov 2022 hovoria, že slovenská domácnosť dá priemerne 10,3 % svojho príjmu na energie. Ak však prihliadneme na počet členov domácnosti (počítame s ekvivalentným príjmom), podiel sa zvýši na 19 %, čo znamená, že domácnosť musí do energií investovať pätinu svojich disponibilných príjmov. Toto číslo považujeme za vypovedajúcejšie o skutočnosti, keďže početnosť a členenie domácnosti je veľmi dôležitým faktorom určujúcim jej výdavky,“ pripomína Dokupilová.

Keďže ceny energií sa na Slovensku aj napriek energetickej kríze nemenili, príčina hrozby energetickej chudoby spočíva najmä v tom, že Slováci jednoducho nemajú dostatočné príjmy.

Najviac ohrozené sú rodiny s deťmi

Energetická chudoba zasahuje rôzne skupiny obyvateľstva. Najväčšiu časť ohrozených tvoria úplné rodiny s deťmi do 25 rokov a samostatne žijúci dôchodcovia, ktorí nie sú ekonomicky aktívni. Domácnosti s viac ako piatimi členmi sú v najhoršej situácii, pričom viac ako tretina z nich trpí energetickou chudobou. Väčšina ohrozených domácností žije na vidieku, kde je obnova rodinných domov nižšia, čo vedie k vyšším výdavkom na energie.

Dušana Dokupilová v správe podotýka, že súčasná definícia energetickej chudoby nie je dostačujúca mnoho enereticky chudobných domácností kvôli nej ostáva skrytých.

Presnejšou definíciou by bolo: „Domácnosť je ohrozená energetickou chudobou vtedy, ak jej po úhrade celkových nákladov na energie (a vodného a stočného) zostane menej než napr. 1,5 násobok životného minima a súčasne jej náklady na energie nie sú vyššie ako normatívne náklady, ktoré sú prepočítané vzhľadom na technické vlastnosti obydlia, počet osôb, plochu bytu a klimatické podmienky. Takto stanovený normatív môže zároveň slúžiť ako energetickým minimum a pomôže identifikovať skrytú energetickú chudobu,“ objasňuje.

 

Jedným z riešení energetickej chudoby je zvyšovanie energetickej efektívnosti obydlí. Domácnosti v energetickej chudobe často nemajú dostatok finančných prostriedkov na rekonštrukcie, ktoré by im umožnili znížiť výdavky na energie. Modelové prípady ukazujú, že bezúročné pôžičky a finančná pomoc môžu pomôcť týmto domácnostiam znížiť svoje náklady na energie a splácať pôžičky z ušetrených prostriedkov.

Predplatená elektrina je ďalším nástrojom, ktorý môže pomôcť riešiť energetickú chudobu. Tento systém, zavedený spoločnosťou Východoslovenská distribučná, a.s., umožňuje domácnostiam predplatiť si spotrebu elektriny a tým lepšie kontrolovať svoje výdavky. Výsledky ukazujú, že predplatená elektrina zlepšuje životné podmienky domácností, znižuje náklady na elektrinu a pomáha splácať dlhy. Avšak, tento systém prináša aj určité riziká, ako stres zo sledovania spotreby elektriny, ktoré je možné riešiť vhodným nastavením služby.

Energetická chudoba je komplexný problém, ktorý si vyžaduje kombináciu finančnej pomoci, zvýšenia energetickej efektívnosti a vhodne nastavených systémov, ako je predplatená elektrina. Riešenie tohto problému je kľúčové pre zlepšenie životných podmienok veľkej časti slovenského obyvateľstva.

Ivana Sladkovská

Autor článku Ivana Sladkovská

Šéfredaktorka portálu Peniaze.sk. Venuje sa najmä servisným ekonomickým témam štátnych dávok, dôchodkov a sociálnych výhod. Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Zmluvné otroctvo končí. Státisíce Slovákov môžu mať lacnejšiu elektrinu

19. 6. 2024 | Ivana Sladkovská

Zmluvné otroctvo končí. Státisíce Slovákov môžu mať lacnejšiu elektrinu

Od 1. augusta 2024 budú môcť zraniteľní odberatelia elektriny a plynu meniť svojho dodávateľa kedykoľvek počas roka, čím sa zruší tzv. zmluvné otroctvo.

Je po vlaňajších zmenách naozaj ťažšie získať hypotéku? Pozrite si, ako na to

23. 6. 2021 | Redakcia

Je po vlaňajších zmenách naozaj ťažšie získať hypotéku? Pozrite si, ako na to

Úrokové sadzby hypoték sú na historických minimách a záujem ľudí o kúpu vlastného bývania je preto v posledných rokoch rekordný. Výsledkom je výrazný nárast zadlženia domácností. Od... celý článok

List vlastníctva vybavíte aj na pošte, k nahliadnutiu postačí online kataster

10. 6. 2021 | Roland Regely

List vlastníctva vybavíte aj na pošte, k nahliadnutiu postačí online kataster

Ak chcete nahliadnuť do listu vlastníctva, postačí vám online kataster. Ak ho potrebujete pre právne účely, čaká vás návšteva pošty alebo obecného úradu.

Staviate dom? Týmto 6 veciam by ste sa mali vyhnúť

3. 11. 2020 | Redakcia

Staviate dom? Týmto 6 veciam by ste sa mali vyhnúť

Staviate dom svojpomocne, so skupinou murárov či vám celý dom vyrieši jedna firma? Ako dom financovať, projektovať a prizrieť si vašu mnohokrát životnú investíciu?

Hypotéka v čase korona-krízy: ako banky schvaľujú žiadosti počas pandémie?

28. 7. 2020 | Roland Regely

Hypotéka v čase korona-krízy: ako banky schvaľujú žiadosti počas pandémie?

Banky zareagovali na koronakrízu pomerne rýchlo. Nielen odkladom splátok úverov, ale aj sprísnením podmienok ich poskytovania.