Zmluvné otroctvo končí. Státisíce Slovákov môžu mať lacnejšiu elektrinu

Ivana Sladkovská | rubrika: Čo sa deje | 19. 6. 2024
Od 1. augusta 2024 budú môcť zraniteľní odberatelia elektriny a plynu meniť svojho dodávateľa kedykoľvek počas roka, čím sa zruší tzv. zmluvné otroctvo.
Zmluvné otroctvo končí. Státisíce Slovákov môžu mať lacnejšiu elektrinu

Zdroj: Archív Canva

Od 1. júla 2024 vstúpia do platnosti nové vyhlášky Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO), ktoré majú za cieľ priniesť spravodlivejšie ceny energií pre slovenské domácnosti. Jedným z kľúčových opatrení je zvýšenie platby za prístup do distribučnej sústavy pre výrobcov na 20 % a účinnejšia kontrola regulovaných subjektov.

Významnou zmenou pre spotrebiteľov je iniciatíva ÚRSO, ktorá od 1. augusta 2024 ruší tzv. zmluvné otroctvo pre zraniteľných odberateľov elektriny a plynu. Po tejto zmene budú môcť odberatelia meniť svojho dodávateľa energií kedykoľvek počas roka.

Zmluvné otroctvo je minulosťou

„Ide o revolučné rozhodnutie. Doteraz bola pri zmene dodávateľa situácia taká, že odberatelia mohli požiadať svojho dodávateľa elektriny alebo plynu o ukončenie zmluvy iba do 31. marca príslušného roka a táto zmena následne nadobudla účinnosť až od 1. januára roka nasledujúceho! V prípade, že to odberateľ takto neurobil, zmluva s jeho dodávateľom sa mu automaticky predĺžila na nasledujúci kalendárny rok! Išlo doslova o zmluvné otroctvo!“ hovorí predseda ÚRSO Jozef Holjenčík.

Kto je zraniteľný odberateľ

  • odberateľ elektriny v domácnosti,
  • odberateľ plynu v domácnosti,
  • odberateľ elektriny mimo domácnosti s celkovým ročným odberom elektriny za predchádzajúci rok najviac 30 000 kWh,
  • odberateľ plynu mimo domácnosti s celkovým ročným odberom plynu za predchádzajúci rok najviac 100 000 kWh,
  • odberateľ elektriny mimo domácnosti okrem odberateľa elektriny podľa bodu 3, ktorý odoberá elektrinu na prevádzku zariadenia sociálnych služieb zapísaného do registra sociálnych služieb, 6a) na prevádzku zariadenia sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately, 6b) na prevádzku bytového domu s nájomnými bytmi vo vlastníctve obce alebo vyššieho územného celku, ktoré sú určené na sociálne bývanie podľa osobitného predpisu,6ba) alebo na prevádzku bytového domu s nájomnými bytmi v rámci štátom podporovaného nájomného bývania podľa osobitného predpisu, 6bb)
  • odberateľ plynu mimo domácnosti okrem odberateľa plynu podľa bodu 4, ktorý odoberá plyn na prevádzku zariadenia sociálnych služieb zapísaného do registra sociálnych služieb,6a) na prevádzku zariadenia sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately,6b) na prevádzku bytového domu s nájomnými bytmi vo vlastníctve obce alebo vyššieho územného celku, ktoré sú určené na sociálne bývanie podľa osobitného predpisu,6ba) alebo na prevádzku bytového domu s nájomnými bytmi v rámci štátom podporovaného nájomného bývania podľa osobitného predpisu, 6bb)
  • skupina koncových odberateľov plynu, ktorými sú vlastníci bytov a nebytových priestorov v bytovom dome, odoberajúca plyn na výrobu tepla a ohrev teplej úžitkovej vody pre domácnosti, zákonne zastúpená fyzickou osobou alebo právnickou osobou vykonávajúcou správu spoločného tepelného zdroja zásobujúceho bytový dom teplom a teplou úžitkovou vodou, 6c)
  • skupina koncových odberateľov elektriny, ktorými sú vlastníci bytov a nebytových priestorov v bytovom dome, odoberajúca elektrinu na výrobu tepla a ohrev teplej úžitkovej vody pre domácnosti, zákonne zastúpená fyzickou osobou alebo právnickou osobou vykonávajúcou správu spoločného tepelného zdroja zásobujúceho bytový dom teplom a teplou úžitkovou vodou, 6c)

Zdroj: Energetickesluzby.sk

 

Okrem týchto zásadných zmien nová legislatíva prináša aj ďalšie opatrenia na ochranu spotrebiteľov. Napríklad dodávatelia energií budú povinní zasielať odberateľom prehľadnejšie faktúry bez zbytočných reklám. Odberatelia budú mať tiež informáciu, či tarifa, ktorú platia, zodpovedá ich reálnej spotrebe. Správnym nastavením tarify tak môžu domácnosti ušetriť na energiách.

„Za veľmi pozitívne pre ľudí považujem aj to, že po novom budú musieť dodávatelia energií zverejňovať i svoje cenníky za neregulovanú dodávku elektriny a plynu a pravidelne ich aktualizovať. Čím pri vyjednávaní s obchodníkmi získajú napríklad starostovia obcí či subjekty verejnej správy lepšiu pozíciu,“ zdôrazňuje Hojlenčík.

Nové páky na ochranu spotrebiteľov

Ďalšie aktuálne legislatívne zmeny zahŕňajú novelizáciu zákona o regulácii, kde na ÚRSO prechádzajú právomoci v oblasti štátneho dozoru zo Slovenskej obchodnej inšpekcie. Nová cenová vyhláška v oblasti elektriny zabezpečí spravodlivejšie ceny, pričom odberatelia dnes platia za prístup do sústavy 100 % a výrobcovia elektriny z obnoviteľných zdrojov budú po novom platiť aspoň 20 %. Taktiež bude zúžený rozsah ekonomicky oprávnených nákladov, ktoré vstupujú do ceny elektriny.

V oblasti plynu nová cenová vyhláška umožní ÚRSO presnejšie kontrolovať regulované subjekty a nimi uvádzané ekonomicky oprávnené náklady, čo prinesie lacnejšie ceny plynu pre koncových odberateľov. V oblasti tepla sa sprísnia pravidlá cenového konania, čo umožní odhaliť a zamedziť reťazeniu pri dodávkach tepla prepojenými podnikmi, čím sa zabráni navyšovaniu cien tepla.

Novelizácia vyhlášky v oblasti pravidiel fungovania trhu s elektrinou zavádza jednotné pravidlá pre pripájanie do sústav na území celej SR a zjednodušené pravidlá s kratšími lehotami pre pripojovanie obnoviteľných zdrojov do sústavy, čo podporí ich rozvoj.

Ivana Sladkovská

Autor článku Ivana Sladkovská

Šéfredaktorka portálu Peniaze.sk. Venuje sa najmä servisným ekonomickým témam štátnych dávok, dôchodkov a sociálnych výhod. Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

-1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Nové ceny energií pre Slovákov: Mnohé domácnosti si priplatia stovky eur ročne

25. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Nové ceny energií pre Slovákov: Mnohé domácnosti si priplatia stovky eur ročne

Od roku 2025 sa slovenské domácnosti musia pripraviť na vyššie ceny energií, keďže vláda plánuje ukončiť dotácie na ceny plynu a elektriny. Tento krok pravdepodobne povedie k zvýšeniu... celý článok

Značná časť Slovákov si nedokáže zabezpečiť teplo vo svojich domovoch

10. 7. 2024 | Ivana Sladkovská

Značná časť Slovákov si nedokáže zabezpečiť teplo vo svojich domovoch

Energetická chudoba je na Slovensku rastúcim problémom, ktorý ovplyvňuje stále väčšiu časť populácie. Najmä tie najchudobnejšie domácnosti často nemajú dostatok prostriedkov na udržiavanie... celý článok

Je po vlaňajších zmenách naozaj ťažšie získať hypotéku? Pozrite si, ako na to

23. 6. 2021 | Redakcia

Je po vlaňajších zmenách naozaj ťažšie získať hypotéku? Pozrite si, ako na to

Úrokové sadzby hypoték sú na historických minimách a záujem ľudí o kúpu vlastného bývania je preto v posledných rokoch rekordný. Výsledkom je výrazný nárast zadlženia domácností. Od... celý článok

List vlastníctva vybavíte aj na pošte, k nahliadnutiu postačí online kataster

10. 6. 2021 | Roland Regely

List vlastníctva vybavíte aj na pošte, k nahliadnutiu postačí online kataster

Ak chcete nahliadnuť do listu vlastníctva, postačí vám online kataster. Ak ho potrebujete pre právne účely, čaká vás návšteva pošty alebo obecného úradu.

Staviate dom? Týmto 6 veciam by ste sa mali vyhnúť

3. 11. 2020 | Redakcia

Staviate dom? Týmto 6 veciam by ste sa mali vyhnúť

Staviate dom svojpomocne, so skupinou murárov či vám celý dom vyrieši jedna firma? Ako dom financovať, projektovať a prizrieť si vašu mnohokrát životnú investíciu?