Chcem si otvoriť kaviareň. Čo všetko pre to musím spraviť?

Roland Regely | rubrika: Článok | 26. 9. 2019
Úspešné otvorenie prevádzky je predovšetkým o dobrej príprave a zaujímavom nápade. Na Slovensku vás však okrem toho čaká pri otvorení aj množstvo byrokracie.
Chcem si otvoriť kaviareň. Čo všetko pre to musím spraviť?

Zdroj: Shutterstock

Univerzálny návod na otvorenie kaviarne neexistuje. Je však zopár vecí a postupov, ktoré vám môžu pomôcť. Pozbierali sme tipy z domova i zahraničia a prinášame článok o tom, ako si aj bežný smrteľník môže otvoriť vysnívanú kaviareň či prevádzku – formálne aj legislatívne.

Ako budem financovať kaviareň?

Otvorenie vlastnej kaviarne môže byť výborná podnikateľská príležitosť. V prvom rade si treba pripraviť plán a patričný rozpočet. Keďže otvorenie prevádzky kaviarne si bude vyžadovať aj vstupné náklady, na mieste je otázka: Z čoho to budem financovať?

Financovať kaviareň možno z viacerých zdrojov. Do úvahy prichádzajú vlastné prostriedky, úver z banky, pomoc od investora, nájdenie vhodného spoločníka, štátna dotácia a veľmi často aj kombinácia všetkých vyššie spomenutých vstupov.

Kde otvoriť kaviareň?

Kľúčové rozhodnutie budúceho majiteľa kaviarne tkvie okrem dobrého rozpočtu aj v tom, na akom mieste a v akých priestoroch sa rozhodne ponúkať svoje služby. Ak ste sa výhodne dopracovali k vlastným priestorom, máte o problém menej a môžete sa pustiť do práce.

Často sú v ponuke aj kaviarne a priestory, ktoré bývalý majiteľ za určitú sumu odstúpi, tam však treba brať do úvahy dôvody, prečo od danej prevádzky odstupuje a najmä nebrať na seba za každú cenu ťarchu exmajiteľa ešte pred otvorením kaviarne.

Výhodné môže byť vziať si obchodný priestor do prenájmu. Na dobrú ponuku môžete často naraziť u známych, no veľmi často aj na internete.

 

Koľko ma to bude stáť?

Idete kvôli otvoreniu prevádzky kupovať nehnuteľnosť? Okrem kúpnej ceny sa zaujímajte aj o poplatky spojené s kúpou a administratíva spojená s nadobudnutím takéhoto nehnuteľného majetku.

Potrebuje priestor rekonštrukciu? Na obnovu by ste mali mať pripravený rozpočet a stanovený plán. Všetko je potrebné dokončiť pred otvorením – nechcete predsa spustiť neúplnú prevádzku.

Budete si priestor len prenajímať? S majiteľom si prejdite všetky náklady vopred a majte ich zahrnuté v nájomnej zmluve.

Mesačné náklady na prevádzku nebudú nízke. Preto s nimi v rozpočte počítajte. Ak si priestory prenajímate, najväčšou položkou bude pravdepodobne nájomné. Ďalšími položkami sú energie, pracovná sila, spotrebný materiál a rezervný fond na opravy.

Povinnosti spojené s otvorením prevádzky

Zriadenie a zrušenie prevádzky sa v praxi spája s viacerými oznamovacími povinnosťami. Zákon pozná prevádzku pod pojmom prevádzkareň – je to miesto, kde podnikateľ alebo živnostník vykonáva zárobkovú činnosť.

Ak si chcete zriadiť prevádzkareň, musíte miesto označiť obchodným menom podnikateľa. Následne potrebujete oznámiť zriadenie prevádzkarne miestne príslušnému živnostenskému úradu, a to najneskôr v deň jej zriadenia. Zriadenie prevádzkarne je potrebné nahlásiť aj príslušnému daňovému úradu a to najneskôr do 30 dní od zriadenia.

To nie je všetko. Budete musieť požiadať miestny príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva o vydanie záväzného stanoviska k žiadosti na uvedenie priestorov do prevádzky ešte predtým, než sa v prevádzkarni začne vykonávať podnikateľská činnosť. V skratke povedané, musíte si tam zavolať „hygienu“.

Ak ste si mysleli, že to už je všetko, nie je. Zriadenie prevádzkarne musíte oznámiť aj na príslušnom mestskom alebo obecnom úrade najneskôr do 5-15 dní.

Prevádzkareň musí mať riadne označené sídlo alebo miesto podnikania, ďalej meno a priezvisko osoby zodpovednej za činnosť prevádzkarne a prevádzkovú dobu.

Zamestnanci kaviarne by mali byť vizuálne odlíšení, čiže by mali mať oblečený pracovný odev tak, aby bolo ľahko rozpoznateľné, že ide o pracovníka kaviarne.

Ďalej majiteľ kaviarne musí mať na prevádzke uvedený aj reklamačný poriadok, mať protipožiarne opatrenia i vzorový pokladničný doklad.

Majiteľ ešte musí vybrať pokladničný systém a softvér pre svoju kaviareň. Okrem kúpy registračnej pokladne máte povinnosť viesť knihu elektronickej registračnej pokladnice a tlačiť denné uzávierky. Registračnú pokladňu si však ešte pred prvým vytlačením bločku musíte zaregistrovať na príslušnom daňovom úrade.

Ak plánujete zamestnávať personál (nie na živnosť), musíte sa zaregistrovať ako zamestnávateľ v Sociálnej poisťovni a posielať mesačné výkazy.

Rovnako musíte splniť podmienky BOZP a požiarnej ochrany.

Ak ste po tom všetkom ešte nestratili chuť otvoriť kaviareň, splnili ste potrebné podmienky.

Anketa

Myslíte si, že máme na Slovensku veľkú byrokratickú záťaž?

Roland Regely

Autor článku Roland Regely

Problematika, ktorou sa zaoberá v článkoch je široká a postihuje väčšinu oblastí ekonomického života jednotlivca alebo skupiny. V jeho článkoch nájdete zaujímavé postrehy, ktoré sa týkajú dôchodkov, dopravy alebo bežného... Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+7
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Americká clá na autá z Európy sú tu: hrozí nám osud Detroitu, ale rýchlejšie

27. 3. 2025 | Ivana Sladkovská

Americká clá na autá z Európy sú tu: hrozí nám osud Detroitu, ale rýchlejšie

Nové clá na dovoz automobilov do USA, zavedené administratívou Donalda Trumpa, môžu výrazne ovplyvniť slovenský automobilový priemysel, ktorý je základným pilierom národnej ekonomiky.... celý článok

Slováci a AI: Príležitosť storočia alebo hrozba pre pracovné miesta?

25. 3. 2025 | Redakcia

Slováci a AI: Príležitosť storočia alebo hrozba pre pracovné miesta?

Umelá inteligencia (AI) sa čoraz viac uplatňuje aj v slovenskom bankovom sektore. Banky ju využívajú nielen na automatizáciu bežných operácií, ale aj na zlepšenie bezpečnosti a zákazníckych... celý článok

Letný čas prichádza: Už tento víkend si posunieme hodiny dopredu

24. 3. 2025 | Ivana Sladkovská

Letný čas prichádza: Už tento víkend si posunieme hodiny dopredu

Kedy sa mení čas? Už túto nedeľu, 30. marca 2025, sa opäť ocitneme pred tradičnou zmenou času, ktorá nás núti posunúť ručičky hodín o jednu hodinu dopredu.

Revolúcia v dôchodkoch: Erik Tomáš chystá veľké prepočítavanie, takmer každý si prilepší

20. 3. 2025 | Ivana Sladkovská

Revolúcia v dôchodkoch: Erik Tomáš chystá veľké prepočítavanie, takmer každý si prilepší

Minister práce Erik Tomáš chystá prepočítavanie dôchodkov ľudí, ktorí boli na materskej či rodičovskej dovolenke a vychovali deti. Hovorí o dôchodkovej revolúcii, ktorá odstráni nespravodlivosť... celý článok

„Slovensko je na hrane úpadku,“ varuje kontrolný úrad. Potrebujeme zásadné reformy

19. 3. 2025 | Ivana Sladkovská

„Slovensko je na hrane úpadku,“ varuje kontrolný úrad. Potrebujeme zásadné reformy

Slovensko sa nachádza na kritickom rozhraní, kde hrozí, že jeho dlh prerastie do neudržateľných rozmerov. Najvyšší kontrolný úrad varuje, že bez zásadných reforiem sa krajina môže ocitnúť... celý článok