Aké sú zdravé varianty slaných desiat pre školákov

Petra Húsková | rubrika: Článok | 30. 8. 2019
Doby, kedy školské desiaty tvorili dva krajce chleba a niečo medzi tým, sú už dávno preč. A to je jedine dobre.
Aké sú zdravé varianty slaných desiat pre školákov

Zdroj: Shutterstock

Autorka je hlavná výživová poradkyňa NATURHOUSE pre SR.

Na druhej strane od bežného prijateľného chleba sme sa posunuli k farbenému pečivu plnému chemických látok a aróm, a to nie je pre častú každodennú konzumáciu vhodné. Zvlášť nie vtedy, ak náš potomok rastie nielen do výšky, ale aj do šírky. Potom hľadajme radšej iné varianty desiaty. Na niektoré z nich sa v tomto článku zameriame.

Domáce nátierky

Ak si však desiaty bez pečiva neviete predstaviť, potom radšej vyhľadávajte celozrnné varianty typu grahamové bagetky, celožitný chlieb alebo domáci kváskový chlieb. Odložme propagované margaríny a vytvárajme si domáce nátierky z byliniek, tvarohu, čerstvých syrov typu Cottage, Ricotta, Lučina, žervé alebo kozích syrov.

Občasný prídavok v podobe vareného vajcia, trochy výberovej alebo sušenej šunky alebo obyčajných rybičkových nátierok zo sardiniek alebo tuniaka nie je na škodu. Samozrejmosťou je niekoľko lístkov rukoly alebo iného šalátu, cherry paradajky, tyčinky z pokrájanej mrkvy alebo plátok avokáda.

  • Štúdium v zahraničí. Koľko to bude stáť a ako ho financovať?

Hummus

Avšak ani každodenné mliečne desiaty nie sú ideálne. Vyskúšajte malý domáci experiment s obyčajnou plechovkou akýchkoľvek strukovín. Tiež ste z prázdninových ciest podľahli čaru orientálneho hummusu a viete, že s humusom s jedným "m" nemá vôbec nič spoločné, ba práve naopak, je chuťovo vynikajúci?

Potom prepláchnite obsah jednej plechovky cíceru alebo šošovice či akýchkoľvek fazulí, pridajte do mixéra, dodajte trochu olivového oleja, soli, korenia, cesnaku, byliniek, citrónovej šťavy a prípadne i lyžičku sezamovej pasty Tahini (je to na trhu najdostupnejšia verzia tzv. orechových či semienkových masiel vysokej výživovej hodnoty). A to je všetko. Stačí len rozmixovať a dochutiť.

Nakupujte zdravo

Pokiaľ si na vlastnú výrobu strukovinových nátierok netrúfate alebo bojujete s časom, najskôr si ich nakúpte v predajni zdravej výživy. Predávajú sa pod názvom Desiata a pre deti vyzerajú ako lákavé jaterničky. Môžu sa miešať s rôznymi druhmi surovej alebo aj podusenej zeleniny, s hubami a pod. Preferujeme druhy, ktoré nie sú vyrobené zo sóje. Ani tá nie je pre častú konzumáciu vhodná.

Nezabudnime tiež na skvelé avokádové nátierky. Tieto strukovinové a avokádové kašičky nemusíte obmedzovať len na použitie formou nátierok na pečivo. Taký pečený sladký zemiak, rozrezaný a natretý korením s olivovým olejom a potom pokrytý zmesou ochutených strukovín je naozaj delikatesa.

Neostýchajte sa nimi občas nahradiť ani tradičné obvyklé prílohy typu ryža, zemiaky, cestoviny. Čo ak je náš potomok skôr na slané čipsy či hranolky? Čo keby sme uzemnili jeho spolužiakov verziou zelerových alebo batátových hranoliek pečených v rúre? Sú veľmi chutné, vhodné hlavne pre tie deti, ktoré sú od malička učené, že nevyhnutný základ nášho jedálnička je zelenina. Bez tej to totiž ani v dospelom veku zdravo nevymyslíme.

Recepty

NÁTIERKA Z ČERVENEJ ŠOŠOVICE

Ingrediencie: 40 g červenej šošovice, lyžica olivového oleja, 10 g mrkvy, 10 g cibule, cesnak, soľ, citrónová šťava

Postup: Na oleji orestujeme na kocky nakrájanú cibuľu, pretlačený cesnak, nahrubo nastrúhanú mrkvu. Pridáme prepláchnutú červenú šošovicu a restujeme asi päť minút. Všetko zalejeme 100 ml horúcej vody a spoločne varíme asi 20 minút, kým sa voda nevyvarí. Necháme vychladnúť. Potom dochutíme soľou, cesnakom a citrónovou šťavou.

HUMMUS Z CÍCERA

Ingrediencie: Plechovka cíceru (400 g), 2 lyžice olivového oleja, 1 strúčik cesnaku, šťava z ½ citróna, 2 lyžice sezamovej pasty Tahini (nie je nutné), zelenina na ozdobu

Postup: Cícer zlejte a prepláchnite čistou vodou. Cesnak nakrájajte najemno. Cícer, cesnak, olivový olej a citrónovú šťavu dajte do mixéra a mixujte, až vznikne hladká zmes, potom môžete ešte pridať sezamovú pastu Tahini a mixovať dohladka. Hummus podávajte s kváskovým chlebom, toastami FIBROKI a čerstvou zeleninou.

BATÁTOVÉ HRANOLČEKY S GUACAMOLE

Ingrediencie: 1 stredný sladký zemiak, hrsť šalvie, rozmarínu, tymiánu, hlavička cesnaku, soľ, čierne korenie, olivový olej

Dip: avokádo, lyžica citrónovej šťavy, strúčik cesnaku, jarná cibuľka, soľ, cherry paradajky

Postup: Zemiak dôkladne umyte a nakrájajte na tenšie plátky. Rozprestrite na plech vyložený pečiacim papierom. Pridajte bylinky, rozobratý cesnak na strúčiky, posypte soľou, korením a postriekajte olivovým olejom. Pečte asi 30 minút v predhriatej rúre. Na dip olúpte avokádo. Dužinu rozmixujte s citrónovou šťavou, cesnakom a cibuľkou. Dochuťte soľou, citrónovou šťavou a nakoniec vmiešajte nadrobno nakrájané paradajky.

Petra Húsková

 Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Americká clá na autá z Európy sú tu: hrozí nám osud Detroitu, ale rýchlejšie

27. 3. 2025 | Ivana Sladkovská

Americká clá na autá z Európy sú tu: hrozí nám osud Detroitu, ale rýchlejšie

Nové clá na dovoz automobilov do USA, zavedené administratívou Donalda Trumpa, môžu výrazne ovplyvniť slovenský automobilový priemysel, ktorý je základným pilierom národnej ekonomiky.... celý článok

Slováci a AI: Príležitosť storočia alebo hrozba pre pracovné miesta?

25. 3. 2025 | Redakcia

Slováci a AI: Príležitosť storočia alebo hrozba pre pracovné miesta?

Umelá inteligencia (AI) sa čoraz viac uplatňuje aj v slovenskom bankovom sektore. Banky ju využívajú nielen na automatizáciu bežných operácií, ale aj na zlepšenie bezpečnosti a zákazníckych... celý článok

Letný čas prichádza: Už tento víkend si posunieme hodiny dopredu

24. 3. 2025 | Ivana Sladkovská

Letný čas prichádza: Už tento víkend si posunieme hodiny dopredu

Kedy sa mení čas? Už túto nedeľu, 30. marca 2025, sa opäť ocitneme pred tradičnou zmenou času, ktorá nás núti posunúť ručičky hodín o jednu hodinu dopredu.

Revolúcia v dôchodkoch: Erik Tomáš chystá veľké prepočítavanie, takmer každý si prilepší

20. 3. 2025 | Ivana Sladkovská

Revolúcia v dôchodkoch: Erik Tomáš chystá veľké prepočítavanie, takmer každý si prilepší

Minister práce Erik Tomáš chystá prepočítavanie dôchodkov ľudí, ktorí boli na materskej či rodičovskej dovolenke a vychovali deti. Hovorí o dôchodkovej revolúcii, ktorá odstráni nespravodlivosť... celý článok

„Slovensko je na hrane úpadku,“ varuje kontrolný úrad. Potrebujeme zásadné reformy

19. 3. 2025 | Ivana Sladkovská

„Slovensko je na hrane úpadku,“ varuje kontrolný úrad. Potrebujeme zásadné reformy

Slovensko sa nachádza na kritickom rozhraní, kde hrozí, že jeho dlh prerastie do neudržateľných rozmerov. Najvyšší kontrolný úrad varuje, že bez zásadných reforiem sa krajina môže ocitnúť... celý článok