Nechcete, aby deti dedili? Závet ani vydedenie nemusia byť dobrým riešením

Barbora Magočová | rubrika: Článok | 25. 10. 2024
Pri dedení zo zákona sa stále zvýhodňujú manželia a potomkovia, preto mnohé rodiny riešia, ako vydediť deti. Ak s partnerom nie ste zosobášení alebo má aspoň jeden z vás aj svoje vlastné deti, treba si usporiadanie dedičstva dobre premyslieť. Ako najlepšie zabezpečiť, aby určitá časť majetku pripadla po vašej smrti konkrétnej osobe?
Nechcete, aby deti dedili? Závet ani vydedenie nemusia byť dobrým riešením

Zdroj: Shutterstock

Neprajete si, aby váš majetok získali po vašej smrti deti? Dôvodom nemusia byť len naštrbené vzťahy. Možno len máte pocit, že ste im už dali toho skrátka dosť a chcete, aby majetok zdedila osoba, ktorá vám aktuálne pomáha viac. Alebo by mal pripadnúť len tomu potomkovi, ktorý sa o vás aktívne zaujíma, zatiaľ čo jeho súrodenci sa ozvú ledva na Vianoce alebo na narodeniny? Náš článok vám pomôže zvoliť najlepší postup, nech už je vaša motivácia pre vylúčenie dedenia zo zákona akákoľvek. 

Ak chcete pri dedení obísť deti, závet vám veľmi nepomôže 

Spísanie závetu môže byť veľmi užitočné, ak máte dostatok hodnotného majetku, ktorý chcete rozdeliť tak, aby jeho konkrétne časti pripadli určitým osobám. 

Príklad:

Vlastníte rodinný dom, obchodný podiel v úspešnej firme, pozemky, automobil a chatu. Majetok teda viete dobre rozdeliť na 3 časti podobnej hodnoty. Rodinný dom odkážete partnerovi, obchodný podiel a automobil jednému dieťaťu a pozemky s chatou druhému dieťaťu.

Ak by však dedičstvo tvorila v podstate len jediná hodnotná vec, ktorú by mal podľa vašej poslednej vôle získať iba jeden človek, nemusí byť testament optimálnym riešením. Pri jeho spísaní totiž treba myslieť na to, že:

1) maloletí potomkovia musia zdediť aspoň ich zákonný dedičský podiel,

2) plnoletí potomkovia musia zdediť aspoň ½ ich zákonného dedičského podielu.

V prípade, že váš závet potomkov (ako tzv. neopomenuteľných dedičov) ukráti, bude v danej časti neplatný. Na potomkov nemusíte brať v testamente ohľad len vtedy, ak dôjde k ich platnému vydedeniu.

Vydedenie detí je možné len zo striktne vymedzených dôvodov

Vydedenie potomkov je prípustné len z nasledujúcich štyroch zákonných dôvodov: 

1) potomok vám v rozpore s dobrými mravmi neposkytol potrebnú pomoc v chorobe, v starobe alebo v iných závažných prípadoch, 

2) potomok o vás trvalo neprejavuje naozajstný záujem, ktorý by mal prejavovať,

3) potomok bol odsúdený pre úmyselný trestný čin na trest odňatia slobody v trvaní najmenej 1 roka,

4) potomok vedie trvalo neusporiadaný život.

Platné vydedenie si vyžaduje spísanie listiny o vydedení, v ktorej treba uviesť aj konkrétny dôvod tohto postupu. Súdy sa v praxi najčastejšie zaoberajú vydedením pre neposkytovanie pomoci a neprejavovanie záujmu. Z ich rozhodovacej činnosti vyplýva, že splnenie podmienok pre vylúčenie detí z okruhu dedičov treba posudzovať s ohľadom na širšie okolnosti.

Vydedenie pre neposkytnutie pomoci vyžaduje, aby bola pre vás pomoc potomka nevyhnutne dôležitá. Nad vydedením by ste teda nemali premýšľať, ak vám pomoc poskytne iná blízka osoba, od ktorej je dôvodné ju očakávať. Ak napr. žijete v domácnosti s partnerom, ktorý sa o vás môže v chorobe starať, nemali by ste vydediť deti žijúce vo väčšej vzdialenosti len preto, že táto starostlivosť nebola poskytnutá z ich strany (bližšie rozhodnutie Najvyššieho súdu SR, sp.zn. 2 Cdo 109/2010). 

Chcete vašich potomkov vydediť, pretože máte pocit, že o vás trvalo neprejavujú naozajstný záujem? Potom si podľa judikatúry treba zvážiť, či ich nezáujem nezapríčinila vaša vlastná ľahostajnosť. Podmienky pre vydedenie nebudú splnené, ak ste sa s potomkami nesnažili vybudovať vzťah v priebehu ich detstva či dospievania, a to napr.

kvôli nezhodám s bývalým partnerom, ktorý ich vychovával (bližšie rozhodnutie Krajského súdu Prešov, sp.zn. 15Co/2/2021). Potomok by teda mal vedieť, že jeho nezáujem pociťujete ako krivdu; nemal by byť spôsobený napr. tým, že ste mu dali najavo, že si ani neprajete, aby vás kontaktoval. 

Už len pre úplnosť dodajme, že vyhotovenie listiny o vydedení je v každom prípade najlepšie zveriť notárovi.

Vylúčenie detí z dedenia vyriešite takto; bonusom je úspora na dedičských poplatkoch 

Ak chcete, aby určitú časť vášho majetku po vašej smrti užíval niekto iný než vaši potomkovia, pouvažujte nad tým, že by ste ju previedli ešte za života. Tento postup sa často využíva pri rodinných domoch, ku ktorým si môžete nechať zriadiť vecné bremeno doživotného užívania.

Vďaka správne zriadenému vecnému bremenu budete mať právo bývať v nehnuteľnosti až do svojej smrti; dedičia však už nebudú môcť počítať s jej nadobudnutím, pretože v dobe vášho úmrtia už nebude vo vašom vlastníctve. Prepis majetku na blízke osoby ešte za života má navyše jednu výhodu – môžete vďaka nemu ušetriť na dedičských poplatkoch. 

Tabuľka: Prehľad dedičských poplatkov pre rok 2024

Súdny poplatok (počítaný z čistej hodnoty dedičstva, tzn. rozdielu medzi zistenými aktívami a pasívami dedičstva)Odmena notára (počítaná zo základu, ktorým je všeobecná hodnota majetku poručiteľa; suma nad 663 800 eur sa do základu nezapočítava)
do 3 319 eur čistej hodnoty dedičstva ... 10 eurz prvých 3 300 eur základu ... 2 %, najmenej však 23 eur
do 9 958 eur čistej hodnoty dedičstva ... 25 eurz presahujúcej sumy až do 16 500 eur základu ... 1 %

nad 9 958 eur čistej hodnoty dedičstva ... 0,2 %, najviac 250

eur

z presahujúcej sumy až do 33 100 eur základu ... 0,7 %

z presahujúcej sumy až do 99 500 eur základu ... 0,4 %

z presahujúcej sumy až do 663 800 eur základu ... 0,2 % 

Barbora Magočová

Autor článku Barbora Magočová

Barbora Magočová je právnička. Venuje sa najmä obchodnému a občianskemu právu a popri právnej praxi rozvíja aj publikačnú činnosť. Pre Peniaze.sk píše články týkajúce sa hlavne právnych aspektov podnikania a obchodných záväzkových... Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Minimálna mzda sa bude zvyšovať po novom, čoskoro má prekročiť 1 000 eur

23. 10. 2024 | Ivana Sladkovská

Minimálna mzda sa bude zvyšovať po novom, čoskoro má prekročiť 1 000 eur

Minimálna mzda na Slovensku porastie, zvýši sa na 60 % priemernej nominálnej mesačnej mzdy. Odsúhlasil to dnes parlament.

Zmena času 2024: Už tento víkend si pospíme o hodinu viac

22. 10. 2024 | Redakcia

Zmena času 2024: Už tento víkend si pospíme o hodinu viac

Tento víkend nás opäť čaká tradičná zmena času z letného na zimný. V noci zo soboty na nedeľu si posunieme hodiny o hodinu späť. Zmena času 2024 prinesie o hodinu viac spánku, keď sa... celý článok

Búria sa aj verní voliči Smeru: Až 73 % Slovákov považuje konsolidačný balíček za zlý

21. 10. 2024 | Ivana Sladkovská

Búria sa aj verní voliči Smeru: Až 73 % Slovákov považuje konsolidačný balíček za zlý

Konsolidačný balíček je zlo. Zhodujú sa na tom voliči koalície aj opozície. Vláde vyčítajú najmä zvýšenie DPH, ale aj zmätočné informovanie o opatreniach, ktoré sa menia za pochodu.... celý článok

Jesenné prázdniny 2024 prinesú až 5 dní voľna za sebou

18. 10. 2024 | Redakcia

Jesenné prázdniny 2024 prinesú až 5 dní voľna za sebou

Jesenné prázdniny trvajú oficiálne iba dva dni, no v roku 2024 prinesú spolu so sviatkom až 5 dní voľna. Prinášame vám tipy, ako ich stráviť.

Biedronka láka na platy až do 3 000 eur. Pre Slovákov má množstvo ponúk práce

17. 10. 2024 | Redakcia

Biedronka láka na platy až do 3 000 eur. Pre Slovákov má množstvo ponúk práce

Biedronka čoskoro otvorí na Slovensku svoje prvé predajne a hľadá do nich personál. Zástupcovia na predajni môžu zarábať od 1 475 eur mesačne, no na vyšších pozíciách ponúka až 3 000... celý článok