Zmena času 2024: Už tento víkend si pospíme o hodinu viac

Redakcia | rubrika: Článok | 22. 10. 2024
Tento víkend nás opäť čaká tradičná zmena času z letného na zimný. V noci zo soboty na nedeľu si posunieme hodiny o hodinu späť. Zmena času 2024 prinesie o hodinu viac spánku, keď sa stredoeurópsky letný čas vráti späť na stredoeurópsky čas.
Zmena času 2024: Už tento víkend si pospíme o hodinu viac

Zdroj: Shutterstock

Zmena času na zimný 2024 sa uskutoční v noci zo soboty (26. októbra) na nedeľu (27. októbra), kedy si o tretej hodine ráno posunieme hodiny o hodinu späť. Vďaka tomu si doprajeme o hodinu viac spánku. Tento pravidelný posun času má dlhú históriu, pričom jeho cieľom je lepšie využitie denného svetla počas letných mesiacov.

Kalendár

Blíži sa Deň Spojených národov

Medzinárodný deň OSN sa každoročne oslavuje 24. októbra a je dôležitou príležitosťou na oslavu a uznanie práce a cieľov Organizácie Spojených národov (OSN). Tento deň vyhlásilo Valné zhromaždenie OSN v... Viac

Preskúmajte ďalšie dni v našom kalendári

Zmena času 2024: Hodiny posúvame o hodinu naspäť

Stredoeurópsky čas (často nesprávne nazývaný "zimný čas") je vlastne prirodzené časové pásmo, do ktorého patrí Slovensko a väčšina krajín strednej Európy, vrátane Českej republiky, Maďarska či Poľska. Zmena na letný čas má dlhú históriu, ktorá siaha až do 18. storočia, kedy o tejto myšlienke prvýkrát uvažoval americký politik Benjamin Franklin. Navrhoval, aby ľudia vstávali skôr a lepšie tak využili denné svetlo.

Hlavným dôvodom na zavedenie letného času však neboli len Franklinove úvahy, ale najmä snaha šetriť energiu. Aj keď sa časom ukázalo, že energetické úspory sú zanedbateľné, zostal hlavným dôvodom pre zmenu času lepšie využitie denného svetla v letných mesiacoch. Preto sa v angličtine tento jav označuje ako Daylight Saving Time (DST), teda „čas šetriaci denné svetlo“.

História zmien času siaha do obdobia prvej svetovej vojny, kedy Švédsko ako prvá krajina zaviedlo letný čas už 14. apríla 1916. Postupne sa pridali Nemecko a Rakúsko-Uhorsko. Po vojne však bola táto prax zrušená. Počas druhej svetovej vojny bol letný čas zavedený aj na území Protektorátu Čechy a Morava v rokoch 1940 až 1944, rovnako aj v povojnovom Československu v roku 1946. V tom istom roku bolo výnimočne zavedené aj opatrenie "zimného času", kedy sa hodiny posunuli o hodinu späť oproti letnému času, čo bolo jedinečné v celej histórii zmien času.

V modernej dobe bol letný čas opäť zavedený v roku 1979 v bývalom Československu, keď sa krajina ocitla uprostred energetickej krízy. Odvtedy sa letný čas posúval vždy prvú aprílovú sobotu, a naspäť na zimný počas posledného septembrového víkendu. Od roku 1996 Európska komisia predĺžila obdobie letného času do posledného októbrového víkendu, kedy sa posúvanie času stalo štandardom v rámci EÚ.

Zruší sa zmena času? Časom možno

Napriek dlhoročnej tradícii sa začali objavovať hlasy volajúce po zrušení striedania času. Tieto snahy boli podporované rôznymi občianskymi aj politickými iniciatívami, ktoré argumentovali najmä zdravotnými rizikami. V roku 2019 Európsky parlament schválil smernicu, ktorá mala ukončiť sezónne zmeny času v roku 2021, no pre rôzne globálne krízy, ako pandémia COVID-19 a vojenský konflikt na Ukrajine, bolo toto rozhodnutie odložené.

Na Slovensku vláda v decembri 2021 schválila pokračovanie letného času na obdobie od roku 2022 do roku 2026, s presnými dátumami pre každoročnú zmenu. Diskusia o budúcom zrušení striedania času však stále prebieha a uvidí sa, či sa tento zvyk v budúcnosti podarí zmeniť.

Pre teraz nás však čaká tradičný návrat na stredoeurópsky čas, čo znamená o hodinu viac spánku tento víkend.

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

Európska komisia, letný čas

Toto ste už čítali?

Aktuálne: Minimálna mzda bude 60 % priemernej, čoskoro má prekročiť 1 000 eur

23. 10. 2024 | Ivana Sladkovská

Aktuálne: Minimálna mzda bude 60 % priemernej, čoskoro má prekročiť 1 000 eur

Minimálna mzda na Slovensku porastie, zvýši sa na 60 % priemernej nominálnej mesačnej mzdy. Odsúhlasil to dnes parlament.

Búria sa aj verní voliči Smeru: Až 73 % Slovákov považuje konsolidačný balíček za zlý

21. 10. 2024 | Ivana Sladkovská

Búria sa aj verní voliči Smeru: Až 73 % Slovákov považuje konsolidačný balíček za zlý

Konsolidačný balíček je zlo. Zhodujú sa na tom voliči koalície aj opozície. Vláde vyčítajú najmä zvýšenie DPH, ale aj zmätočné informovanie o opatreniach, ktoré sa menia za pochodu.... celý článok

Jesenné prázdniny 2024 prinesú až 5 dní voľna za sebou

18. 10. 2024 | Redakcia

Jesenné prázdniny 2024 prinesú až 5 dní voľna za sebou

Jesenné prázdniny trvajú oficiálne iba dva dni, no v roku 2024 prinesú spolu so sviatkom až 5 dní voľna. Prinášame vám tipy, ako ich stráviť.

Biedronka láka na platy až do 3 000 eur. Pre Slovákov má množstvo ponúk práce

17. 10. 2024 | Redakcia

Biedronka láka na platy až do 3 000 eur. Pre Slovákov má množstvo ponúk práce

Biedronka čoskoro otvorí na Slovensku svoje prvé predajne a hľadá do nich personál. Zástupcovia na predajni môžu zarábať od 1 475 eur mesačne, no na vyšších pozíciách ponúka až 3 000... celý článok

Návrat do „doby kešu“ sa nemusí oplatiť. Za niektoré platby hrozí strašná pokuta

15. 10. 2024 | Gabriel Pleska

Návrat do „doby kešu“ sa nemusí oplatiť. Za niektoré platby hrozí strašná pokuta

Krajiny EÚ majú rôzne stropy pre platby v hotovosti. Na Slovensku je to 10 000 eur, v Českej republike je to 270 000 Kč. Dánsko tento rok limit znížilo a očakáva sa, že to isté urobia... celý článok