Jesenné prázdniny 2024 prinesú až 5 dní voľna za sebou

Redakcia | rubrika: Článok | 18. 10. 2024
Jesenné prázdniny trvajú oficiálne iba dva dni, no v roku 2024 prinesú spolu so sviatkom až 5 dní voľna. Prinášame vám tipy, ako ich stráviť.
Jesenné prázdniny 2024 prinesú až 5 dní voľna za sebou

Zdroj: DALL·E/IvanaS

Tohtoročbé jesenné prázdniny budú pre školákov aj ich rodičov naozaj štedré. Začínajú sa v stredu 30 októbra a končia vo štvrtok 31. októbra. Hneď za nimi však nasleduje Sviatok všetkých svätých, a to v piatok 1. novembra. Spolu s voľnou sobotou a nedeľou (2. a 3. november) tak jesenné prázdniny 2024 budú ultra predĺžený víkend, ktorý prinesie až 5 dní voľna.

Jesenné prázdniny pre mnohých znamenajú ideálnu príležitosť na oddych a načerpanie nových síl pred hektickým zimným obdobím. Tento čas je vynikajúcim obdobím na krátke výlety, objavovanie prírody či rodinné aktivity. Ak ešte neviete, čo plánovať na jesenné prázdniny 2024, máme pre vás niekoľko skvelých tipov, kam vyraziť a ako tieto dni stráviť tak, aby ste si ich naplno užili.

Kalendár

Dnes je Den čokoládových cupcakeů

Medzinárodný deň čokoládových koláčikov je dňom oslavy všetkých milovníkov tohto obľúbeného koláčika. Tento deň si získal svojich verných fanúšikov vďaka tomu, že sa v ňom spájajú dve obľúbené sladkosti... Viac

Preskúmajte ďalšie dni v našom kalendári

Jesenné prázdniny strávené na Slovensku

Ak nechcete cestovať ďaleko, Slovensko ponúka nespočetné množstvo destinácií, kde môžete využiť voľné dni. Príroda na jeseň hrá všetkými farbami, a tak je ideálny čas vyraziť na turistiku či prechádzky. Tatry, Nízke Tatry alebo Slovenský raj sú top lokality, kde si užijete krásne jesenné scenérie. Navyše, na jeseň bývajú hory menej preplnené, čo vám umožní užiť si ticho a pokoj, ktorý mnohí vyhľadávajú.

Pre tých, ktorí uprednostňujú mestské prostredie a kultúrne aktivity, je počas jesenných prázdnin v ponuke mnoho podujatí, výstav a festivalov. Mnohé slovenské mestá, ako napríklad Bratislava, Košice či Banská Bystrica, organizujú špeciálne programy pre rodiny s deťmi. Môžete navštíviť múzeá, galérie alebo sa zapojiť do tvorivých dielní, ktoré zaujmú nielen deti, ale aj dospelých.

Kultúrne pamiatky sú na Slovensku počas jesene často otvorené dlhšie a mnohé z nich ponúkajú zľavy alebo špeciálne programy spojené s prázdninovým obdobím. Výlet do historických miest, ako sú Banská Štiavnica, Levoča alebo Trenčín, vám umožní spoznať slovenskú históriu a zároveň zažiť krásnu atmosféru jesenných dní.

Jesenné prázdniny v zahraničí

Ak vás lákajú zahraničné destinácie, jeseň je výborným obdobím na cestovanie do okolitých krajín. Kratšie vzdialenosti môžete prekonať autom alebo vlakom, čo je ideálne pre rodiny s deťmi. Viedeň, Budapešť alebo Praha sú výbornými voľbami na krátky výlet. Tieto mestá ponúkajú množstvo kultúrnych zážitkov, a navyše, jeseň je sezóna, keď sú menej preplnené turistami, čo vám umožní vychutnať si ich bez davov A tiež bez letných horúčav).

Ak preferujete teplejšie podnebie, destinácie ako Taliansko, Španielsko alebo Chorvátsko sú stále príjemné na návštevu aj počas jesene. Aj keď kúpanie v mori už nemusí byť na programe, prechádzky po pláži alebo návštevy historických miest sú počas jesenných mesiacov veľmi príjemné.

Jesenné prázdniny pre deti

Pre rodiny s deťmi sú jesenné prázdniny 2024 ideálnym časom na spoločné aktivity. Ak hľadáte niečo aktívne, môžete využiť rôzne rodinné parky, ktoré ponúkajú atrakcie prispôsobené rôznym vekovým kategóriám. Zábavné parky a akvaparky majú na jeseň špeciálne zľavy pre rodiny, čo môže byť skvelým spôsobom, ako stráviť deň plný zábavy.

Ak preferujete viac vzdelávacie aktivity, návšteva ZOO alebo prírodovedného múzea môže byť pre deti nielen zábavou, ale aj možnosťou, ako sa niečo nové naučiť. Počas prázdnin sa v mnohých kultúrnych inštitúciách organizujú špeciálne programy pre deti, ktoré môžu zahrňovať interaktívne výstavy alebo tvorivé dielne.

Ako sa pripraviť na jesenné prázdniny?

Pri plánovaní jesenných prázdnin 2024 nezabudnite na včasnú rezerváciu ubytovania, najmä ak plánujete výlet do populárnych destinácií. Hoci jeseň nie je hlavnou turistickou sezónou, niektoré miesta, ako sú hory alebo wellness hotely, môžu byť počas prázdnin rýchlo obsadené.

Dôležitým aspektom je aj počasie – jesenné dni môžu byť nevyspytateľné, takže si pribaľte teplé oblečenie, dáždnik a dobrú turistickú obuv. Ak plánujete viac aktívnych dní v prírode, nezabudnite na vybavenie na túry alebo cyklistiku.

Jesenné prázdniny 2024 sú výbornou príležitosťou na to, aby ste si oddýchli, strávili kvalitný čas s rodinou a spoznali nové miesta. Nech už sa rozhodnete pre relax v horách, kultúrne zážitky v mestách alebo výlet do zahraničia, dôležité je naplno si užiť každú chvíľu a využiť tento čas na regeneráciu pred zimnými mesiacmi.

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Biedronka láka na platy až do 3 000 eur. Pre Slovákov má množstvo ponúk práce

17. 10. 2024 | Redakcia

Biedronka láka na platy až do 3 000 eur. Pre Slovákov má množstvo ponúk práce

Biedronka čoskoro otvorí na Slovensku svoje prvé predajne a hľadá do nich personál. Zástupcovia na predajni môžu zarábať od 1 475 eur mesačne, no na vyšších pozíciách ponúka až 3 000... celý článok

Návrat do „doby kešu“ sa nemusí oplatiť. Za niektoré platby hrozí strašná pokuta

15. 10. 2024 | Gabriel Pleska

Návrat do „doby kešu“ sa nemusí oplatiť. Za niektoré platby hrozí strašná pokuta

Krajiny EÚ majú rôzne stropy pre platby v hotovosti. Na Slovensku je to 10 000 eur, v Českej republike je to 270 000 Kč. Dánsko tento rok limit znížilo a očakáva sa, že to isté urobia... celý článok

MoneyFest 2024: Vaša platforma pre rast a inovácie vo financiách

14. 10. 2024 | PR článok

MoneyFest 2024: Vaša platforma pre rast a inovácie vo financiách

29. októbra 2024 sa uskutoční udalosť, ktorá prepíše históriu finančných konferencií v bratislavskom regióne – MoneyFest 2024. Prvá nezávislá česko-slovenská finančná konferencia ponúka... celý článok

Štát rozdá tisícky tabletov zadarmo nielen seniorom. Stačí splniť podmienky

10. 10. 2024 | Redakcia

Štát rozdá tisícky tabletov zadarmo nielen seniorom. Stačí splniť podmienky

Projekt Digitálni seniori odštartoval. Jeho súčasťou bude roadshow v slovenských mestách. Štát rozdá tisícky tabletov a usporiada školenia nielen pre seniorov, nárok majú aj zdravotne... celý článok

Rebríček najbohatších Slovákov prekvapil: Na prvom mieste je nové meno

9. 10. 2024 | Ivana Sladkovská

Rebríček najbohatších Slovákov prekvapil: Na prvom mieste je nové meno

Tomáš Chrenek, známy ako zdravotnícky magnát a oceliarsky podnikateľ, prekonal doterajšiu stálicu Ivana Chrenka a stal sa najbohatším Slovákom s majetkom odhadovaným na dve miliardy... celý článok