Štát rozdá tisícky tabletov zadarmo nielen seniorom. Stačí splniť podmienky

Redakcia | rubrika: Článok | 10. 10. 2024
Projekt Digitálni seniori odštartoval. Jeho súčasťou bude roadshow v slovenských mestách. Štát rozdá tisícky tabletov a usporiada školenia nielen pre seniorov, nárok majú aj zdravotne znevýhodnení ľudia nad 18 rokov.
Štát rozdá tisícky tabletov zadarmo nielen seniorom. Stačí splniť podmienky

Zdroj: Shutterstock

Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR (MIRRI) konečne spustilo projekt "Digitálni seniori". V rámci projektu štát urobí digitálne školenia a rozdá tisícky tabletov nielen seniorom, ale aj zdravotne znevýhodneným osobám od 18 rokov. Dúčasťou projektu bude roadshow v rôznych mestách na Slovensku.

Cieľom projektu je pomôcť seniorom a zdravotne znevýhodneným osobám získať základné digitálne zručnosti, a to aj v menších mestách, vďaka čomu budú môcť využívať moderné technológie na zlepšenie kvality života. Tento ambiciózny projekt sa bude propagovať aj prostredníctvom roadshow "Dni seniorov", ktoré sa uskutočnia počas októbra a novembra vo všetkých krajských mestách Slovenska.

Digitálni seniori prídu za seniormi do regiónov

Minister investícií Richard Raši vyjadril spokojnosť so štartom projektu a zdôraznil, že školenia prídu priamo k seniorom, čím sa im ušetrí náročné cestovanie. „Nechceme, aby seniori museli cestovať cez celé Slovensko. Našou snahou je, aby sa školenia konali čo najbližšie k ich bydlisku,“ povedal Raši počas svojho vystúpenia v rámci mesiaca úcty k starším.

Projekt digitálni seniori

Registrácia je možná online na stránke digitalniseniori.gov.sk, prostredníctvom infolinky alebo osobne v regionálnych centrách.

Projekt má rozpočet 41 miliónov eur a je financovaný z Plánu obnovy a odolnosti SR. Jeho cieľom je naučiť seniorov nad 65 rokov a zdravotne znevýhodnených ľudí nad 18 rokov základné digitálne zručnosti. Súčasťou projektu je aj poskytovanie tabletov s dátovým balíkom na 12 mesiacov. Raši zdôraznil, že nové technológie môžu prispieť nielen k lepšiemu každodennému fungovaniu, ale aj k zdravotným benefitom, ako je spomalenie starnutia, zlepšenie kognitívnych schopností a celkového duševného zdravia.

Doteraz sa na školenia zaregistrovalo približne 25-tisíc seniorov, pričom viac ako 4 200 z nich už absolvovalo prvé školenia. Každé školenie pozostáva z piatich sedení, ktoré prebiehajú počas piatich týždňov. Na školeniach sa seniori naučia základy práce s digitálnymi zariadeniami, vyhľadávanie informácií online, komunikáciu cez internet a základné princípy bezpečnosti na internete.

Mestá, v ktorých prebiehajú školenia Digitálni seniori

Projekt sa rozšíril aj do menších miest, ako napríklad Revúca, Medzilaborce, Sobrance, Sabinov či Svidník, čo umožnila spolupráca so ZMOS a Odborovým zväzom pracovníkov školstva. „Seniori môžu tieto školenia absolvovať bezplatne, a po ich ukončení dostanú výkonné tablety s dátovým balíkom 65 GB na 12 mesiacov,“ informoval Raši.

Tablety, ktoré budú seniorom poskytované, sú prispôsobené ich potrebám. Sú vybavené väčším písmom a jednoducho ovládateľným prostredím v slovenskom jazyku. Tieto zariadenia sú kompatibilné s Google aplikáciami a umožňujú prístup k internetu, čo seniorom poskytne možnosť aplikovať nadobudnuté digitálne zručnosti v každodennom živote. Po uplynutí 12-mesačného obdobia môžu seniori pokračovať v používaní dát za výhodných podmienok.

Projekt sa má ukončiť v polovici roku 2026 a jeho cieľom je vyškoliť až 105 440 seniorov a zdravotne znevýhodnených osôb. 

Štátny tajomník Michal Kaliňák zdôraznil, že cieľom projektu nie je len poskytnúť seniorom zručnosti, ale aj vytvoriť komunitu a priestor na sociálne prepojenie cez virtuálne služby. „Nechceme, aby seniori ostali mimo digitálneho sveta po ukončení školenia, naopak, chceme, aby sa stali jeho aktívnou súčasťou,“ dodal Kaliňák.

Podujatia v rámci roadshow sa uskutočnia v rôznych mestách: 14.10. v Trnave, 24.10. v Bratislave, 29.10. v Trenčíne, 7.11. v Košiciach, 8.11. v Prešove, 14.11. v Žiline, 21.11. v Banskej Bystrici a 29.11. v Nitre. Všetky podrobnosti a informácie o projekte sú dostupné na stránke digitalniseniori.gov.sk.

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Rebríček najbohatších Slovákov prekvapil: Na prvom mieste je nové meno

9. 10. 2024 | Ivana Sladkovská

Rebríček najbohatších Slovákov prekvapil: Na prvom mieste je nové meno

Tomáš Chrenek, známy ako zdravotnícky magnát a oceliarsky podnikateľ, prekonal doterajšiu stálicu Ivana Chrenka a stal sa najbohatším Slovákom s majetkom odhadovaným na dve miliardy... celý článok

Slovensko vydáva špeciálnu 5-eurovú mincu. Dá sa ňou platiť v obchode

8. 10. 2024 | Redakcia

Slovensko vydáva špeciálnu 5-eurovú mincu. Dá sa ňou platiť v obchode

Národná banka Slovenska ohlásila vydanie novej zberateľskej euromince, ktorá poteší nielen numizmatikov, ale aj milovníkov slovenskej prírody. Minca v nominálnej hodnote 5 eur bude... celý článok

Rebríček bohatstva: Slovensko si výrazne pohoršilo, predbiehajú nás už aj Bulhari a Rumuni

2. 10. 2024 | Ivana Sladkovská

Rebríček bohatstva: Slovensko si výrazne pohoršilo, predbiehajú nás už aj Bulhari a Rumuni

Podľa správy Allianz Global Wealth Report 2024 Slovensko kleslo v rebríčku bohatstva na 41. miesto. Kým globálne finančné aktíva rastú, slovenské domácnosti sa stále nedokázali plne... celý článok

Slovákom sa zvýšia dane a pribudnú nové. Premiér Fico oznámil, ako bude konsolidovať

17. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Slovákom sa zvýšia dane a pribudnú nové. Premiér Fico oznámil, ako bude konsolidovať

Základná sadzba DPH sa zvýši, no niektoré sadzby klesnú. Navyše nám pribudnú nové povinnosti. Vláda dnes predstavila konsolidačný balíček.

Prístup k údajom z katastra skomplikuje chystaná novela zákona

16. 9. 2024 | Barbora Magočová

Prístup k údajom z katastra skomplikuje chystaná novela zákona

Už dlhšie avizovaná novela katastrálneho zákona sa pomaly blíži do štádia, v ktorom by mohla byť predložená parlamentu. Plánované zmeny sú pomerne zásadné. Pocítime ich nielen pri podávaní... celý článok