Rebríček najbohatších Slovákov prekvapil: Na prvom mieste je nové meno

Ivana Sladkovská | rubrika: Čo sa deje | 9. 10. 2024
Tomáš Chrenek, známy ako zdravotnícky magnát a oceliarsky podnikateľ, prekonal doterajšiu stálicu Ivana Chrenka a stal sa najbohatším Slovákom s majetkom odhadovaným na dve miliardy eur.
Rebríček najbohatších Slovákov prekvapil: Na prvom mieste je nové meno

Zdroj: DALL·E/IvanaS

Aktuálny rebríček najbohatších Slovákov, ktorý každoročne zostavuje magazín Forbes, poriadne prekvapil. Zatiaľ čo dlhé roky sa v ňom objavovali iba kozmetické zmeny, tento rok je zmena obrovská.

Po dlhých rokoch sa na vrchole zoznamu objavilo nové meno. Zdravotnícky magnát a oceliarsky podnikateľ Tomáš Chrenek sa stal novým lídrom s odhadovaným majetkom vo výške dve miliardy eur. Prekonal doterajšiu stálicu rebríčka, Ivana Chrenka, ktorý sa v priebehu rokov považoval za najbohatšieho Slováka.

Tomáš Chrenek strieda Ivana Chrenka

Chrenekovo prvenstvo je výsledkom silného rastu jeho zdravotníckej siete Agel, ktorá spravuje 35 nemocníc a polikliník. Vstup na trh zdravotníctva sa pre neho ukázal ako rozhodujúci, pričom jeho majetok výrazne stúpol vďaka potvrdenej hodnote firmy, čo potvrdili aj nezávislí audítori. „Tomáš Chrenek je definitívne najväčším skokanom v tohtoročnom rebríčku milionárov. Je to hlavne kvôli jeho zdravotníckej sieti Agel,“ uviedla šéfredaktorka Forbesu, Lucia Okšová.

Celkový súhrnný majetok 45 jednotlivcov v tohtoročnom rebríčku dosahuje takmer 19 miliárd eur, čo je výrazný nárast oproti minulému roku, kedy majetok dosahoval 14,8 miliardy eur.

Najvýraznejší podiel na tomto zvýšení má prvých päť najbohatších Slovákov, ktorých majetok presahuje miliardu eur. Medzi tieto miliardárske mená sa tento rok pripojili okrem Chreneka aj Patrik a Jozef Tkáčovci, ako aj Ivan Jakabovič. Všetci traja sú spojení s investičnou skupinou J&T, ktorá vlastní banky ako J&T Banka a 365.bank a investuje aj do nebankových aktív.

V prvej päťke sa však objavuje aj Jaroslav Haščák, ktorý so svojou rodinou ovláda investičnú skupinu Penta Investments, známu najmä v sektore zdravotníctva, farmácie a realít. Haščákova skupina nedávno expandovala do Talianska a Rumunska, a v súčasnosti plánuje predaj svojho projektu Bory Mall v Bratislave. Vlani ho v rebríčku najbohatších Slovákov reprezentovala Valeria Haščáková, Jaroslavova manželka a správkyňa majetku. Jaroslav Haščák bol obvinený v kauze Gorila po tom, čo v decembri 2020 do sídla Penty nabehli kukláči a Haščáka vyviedli v putách. Nedávno však prokurátor v kauze Gorila zrušil všetky obvinenia a Jaroslav Haščák sa vrátil do biznisu a rebríčka ako nový človek.

Zaujímavosťou tohtoročného rebríčka je, že sa medziročne zvýšil majetok šiestich jednotlivcov o viac ako 100 miliónov eur. Okrem toho sa v zozname objavilo aj šesť žien, čo svedčí o postupnom rozširovaní podnikateľského bohatstva na Slovensku. Navyše, tri miesta v rebríčku zaujímajú dedičia, ktorí pokračujú v rozvíjaní rodinných majetkov.

Tu je kompletný zoznam top najbohatších Slovákov podľa Forbesu pre rok 2024:

1. Tomáš Chrenek – 2 miliardy eur
2. Jozef a Patrik Tkáčovci– 1,89 miliardy eur
3. Jaroslav Haščák s rodinou – 1,8 miliardy eur
4. Ivan Chrenko – 1,4 miliardy eur
5. Ivan Jakabovič – 1,16 miliardy eur

Tento rebríček nie je len prehľadom najbohatších jednotlivcov, ale aj ukazovateľom, ako sa podnikateľský svet na Slovensku vyvíja. Súčasné trendy naznačujú, že investície do zdravotníctva, nehnuteľností a finančných skupín naďalej prinášajú významné zisky a ich majitelia tak môžu očakávať ďalší rast svojho bohatstva.

Ako Forbes zostavuje rebríček

Hodnota čistého majetku sa odhaduje na základe toho, za akú cenu by mohli byť firmy predané, ak by sa akcionári rozhodli ich predať. V prípade, že firma je obchodovaná na burze, berie sa do úvahy aj trhová kapitalizácia. Na Slovensku sa však hodnota firiem väčšinou vyjadruje prostredníctvom násobku zisku EBITDA (hrubý zisk pred úrokmi, daňami a odpisom), pričom tento násobok závisí hlavne od sektora, v ktorom firma pôsobí.

Pri odhade majetku sa zároveň zohľadňuje čistý dlh spoločnosti a podiely jednotlivých spoluvlastníkov. Ak si akcionári vyplácajú zisky, aj táto skutočnosť sa započítava. Ak je finančná situácia firmy nestabilná, napríklad pre neisté vyhliadky v danom sektore alebo vysokú zadlženosť, aplikuje sa zníženie hodnoty. Do rebríčka sú zaradení iba tí jednotlivci, pri ktorých je možné presne odhadnúť ich majetok na základe dostupných informácií.

Ľudia, ktorých vlastnícke podiely vo firmách nie sú verejne známe, v rebríčku nefigurujú. Hlavným zdrojom bohatstva väčšiny členov rebríčka sú ich vlastnícke podiely vo firmách.

Ivana Sladkovská

Autor článku Ivana Sladkovská

Šéfredaktorka portálu Peniaze.sk. Venuje sa najmä servisným ekonomickým témam štátnych dávok, dôchodkov a sociálnych výhod. Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Štát rozdá tisícky tabletov zadarmo nielen seniorom. Stačí splniť podmienky

10. 10. 2024 | Redakcia

Štát rozdá tisícky tabletov zadarmo nielen seniorom. Stačí splniť podmienky

Projekt Digitálni seniori odštartoval. Jeho súčasťou bude roadshow v slovenských mestách. Štát rozdá tisícky tabletov a usporiada školenia nielen pre seniorov, nárok majú aj zdravotne... celý článok

Slovensko vydáva špeciálnu 5-eurovú mincu. Dá sa ňou platiť v obchode

8. 10. 2024 | Redakcia

Slovensko vydáva špeciálnu 5-eurovú mincu. Dá sa ňou platiť v obchode

Národná banka Slovenska ohlásila vydanie novej zberateľskej euromince, ktorá poteší nielen numizmatikov, ale aj milovníkov slovenskej prírody. Minca v nominálnej hodnote 5 eur bude... celý článok

Rebríček bohatstva: Slovensko si výrazne pohoršilo, predbiehajú nás už aj Bulhari a Rumuni

2. 10. 2024 | Ivana Sladkovská

Rebríček bohatstva: Slovensko si výrazne pohoršilo, predbiehajú nás už aj Bulhari a Rumuni

Podľa správy Allianz Global Wealth Report 2024 Slovensko kleslo v rebríčku bohatstva na 41. miesto. Kým globálne finančné aktíva rastú, slovenské domácnosti sa stále nedokázali plne... celý článok

Slovákom sa zvýšia dane a pribudnú nové. Premiér Fico oznámil, ako bude konsolidovať

17. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Slovákom sa zvýšia dane a pribudnú nové. Premiér Fico oznámil, ako bude konsolidovať

Základná sadzba DPH sa zvýši, no niektoré sadzby klesnú. Navyše nám pribudnú nové povinnosti. Vláda dnes predstavila konsolidačný balíček.

Prístup k údajom z katastra skomplikuje chystaná novela zákona

16. 9. 2024 | Barbora Magočová

Prístup k údajom z katastra skomplikuje chystaná novela zákona

Už dlhšie avizovaná novela katastrálneho zákona sa pomaly blíži do štádia, v ktorom by mohla byť predložená parlamentu. Plánované zmeny sú pomerne zásadné. Pocítime ich nielen pri podávaní... celý článok