Rebríček bohatstva: Slovensko si výrazne pohoršilo, predbiehajú nás už aj Bulhari a Rumuni

Ivana Sladkovská | rubrika: Článok | 2. 10. 2024
Podľa správy Allianz Global Wealth Report 2024 Slovensko kleslo v rebríčku bohatstva na 41. miesto. Kým globálne finančné aktíva rastú, slovenské domácnosti sa stále nedokázali plne zotaviť z pandémie a inflácia výrazne ovplyvnila ich kúpnu silu.
Rebríček bohatstva: Slovensko si výrazne pohoršilo, predbiehajú nás už aj Bulhari a Rumuni

Zdroj: Shutterstock

Slovensko sa podľa aktuálnej správy Allianz Global Wealth Report 2024 ocitá v nepriaznivej situácii, keď jeho finančné aktíva zaostávajú za úrovňou spred pandémie. V roku 2023 globálne finančné aktíva vzrástli o 7,6 %, zatiaľ čo slovenské domácnosti zaznamenali len 4 % rast, ktorý po úprave o infláciu nebol dostatočný. To viedlo k poklesu Slovenska v rebríčku bohatstva na 41. miesto. Náš pomalý rast môže viesť k ešte väčšiemu prepadu. Veľmi rýchlo si totiž polepšili štáty, ktoré sa považujú v rámci EÚ za chudobné. To už pomaly prestáva platiť.

Rebríček bohatstva: Prečo sa Slovensko prepadáva

V roku 2023 slovenské domácnosti zvýšili svoje finančné aktíva o 4 %, no po úprave o infláciu tento nárast nebol dostatočný. Najväčší podiel v raste mali cenné papiere, ktoré zaznamenali vyše 10 % nárast, a poistenie a dôchodky, ktoré vzrástli o 6,8 %. Na druhej strane, bankové vklady, ktoré tvoria 48 % portfólia slovenských domácností, klesli o 1,8 %. Táto situácia odráža globálny trend, keď vklady do bánk strácajú na popularite a sporitelia sa viac zameriavajú na investície do cenných papierov a dôchodkov.

Pokiaľ ide o záväzky, Slovensko v roku 2023 zaznamenalo spomalenie rastu dlhov na úroveň 6,6 %, čo je v súlade so širším európskym trendom poklesu zadlženosti domácností. To malo za následok zníženie pomeru dlhu domácností, ktorý klesol na 47 %. Hoci čisté finančné aktíva slovenských domácností vzrástli o 1,2 %, stále to nestačilo na to, aby dobehli západoeurópske krajiny. Čo je horšie, predbiehajú nás už aj štáty EÚ, ktoré boli ešte donedávna považované za najchudobnejšie.

Kalendár

Deň taco

Deň taco

4. října

Blíži sa Deň taco

Deň taca sa oslavuje 4. októbra. Je to deň, keď si milovníci tejto tradičnej mexickej špeciality na celom svete oddýchnu od svojich diét a vychutnajú si taco vo všetkých jeho variáciách.V tento deň sa... Viac

Preskúmajte ďalšie dni v našom kalendári

Predbiehajú nás už aj najchudobnejšie štáty

Bulharsko a Rumunsko dosiahli v posledných dvoch desaťročiach zaznamenali výraznejší rast čistého finančného majetku na obyvateľa. Bulharsko zaznamenalo až osemnásobný nárast čistého bohatstva, zatiaľ čo v Rumunsku to bolo šesťnásobné zvýšenie. Tento rýchly rast viedol k zlepšeniu životnej úrovne v oboch krajinách a prispel k rýchlejšiemu rastu prosperity v porovnaní so Slovenskom​.

Hoci Rumunsko a Bulharsko stále zaostávajú za západnou Európou, ich rýchly rast a schopnosť doháňať vyspelé trhy znamená, že ich čistý finančný majetok rýchlo stúpa. Slovensko napriek svojim výzvam však stále udržuje vyššiu úroveň čistého finančného majetku na obyvateľa než tieto dve krajiny, no dynamika rastu v Bulharsku a Rumunsku ich môže v budúcnosti priviesť bližšie k Slovensku.

Susedom sa dívame na chrbáty

V porovnaní so susednými krajinami sa Slovensko ocitá v náročnejšej situácii. Česká republika, napríklad, s čistým finančným majetkom na obyvateľa vo výške 31 910 eur sa umiestnila na 24. priečke, zatiaľ čo Maďarsko a Poľsko skončili tiež vyššie ako Slovensko. Tento rozdiel možno pripísať pomalšiemu zotaveniu slovenských domácností po pandémii, ktoré výrazne ovplyvnila aj inflácia, čím sa znížila kúpna sila finančných aktív o 6,2 % v reálnych hodnotách.

Na pozadí globálneho rastu finančných aktív a zotavujúcich sa trhov sa Slovensko musí vysporiadať s viacerými výzvami, vrátane nutnosti zefektívnenia investícií a zníženia závislosti na bankových vkladoch, ktoré postupne strácajú svoj význam. Rozšírenie investícií do cenných papierov, poistení a dôchodkov by mohlo prispieť k dlhodobému posilneniu finančnej stability slovenských domácností.

Ivana Sladkovská

Autor článku Ivana Sladkovská

Šéfredaktorka portálu Peniaze.sk. Venuje sa najmä servisným ekonomickým témam štátnych dávok, dôchodkov a sociálnych výhod. Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

-1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Slovákom sa zvýšia dane a pribudnú nové. Premiér Fico oznámil, ako bude konsolidovať

17. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Slovákom sa zvýšia dane a pribudnú nové. Premiér Fico oznámil, ako bude konsolidovať

Základná sadzba DPH sa zvýši, no niektoré sadzby klesnú. Navyše nám pribudnú nové povinnosti. Vláda dnes predstavila konsolidačný balíček.

Prístup k údajom z katastra skomplikuje chystaná novela zákona

16. 9. 2024 | Barbora Magočová

Prístup k údajom z katastra skomplikuje chystaná novela zákona

Už dlhšie avizovaná novela katastrálneho zákona sa pomaly blíži do štádia, v ktorom by mohla byť predložená parlamentu. Plánované zmeny sú pomerne zásadné. Pocítime ich nielen pri podávaní... celý článok

PREHĽAD prázdnin a sviatkov na školský rok: Ako získať čo najviac voľna

10. 9. 2024 | Natália Stašíková

PREHĽAD prázdnin a sviatkov na školský rok: Ako získať čo najviac voľna

Ako získať čo najviac voľných dní počas školského roka 2024/2025? Pozrite si náš prehľad a naplánujte si prázdiny.

Prevod meny: Spoľahlivá kalkulačka s aktuálnym kurzom

4. 9. 2024 | Redakcia

Prevod meny: Spoľahlivá kalkulačka s aktuálnym kurzom

Premena meny je dôležitým nástrojom pre všetkých, ktorí cestujú do zahraničia alebo obchodujú s inými krajinami. Naša kalkulačka prevodu mien vám pomôže rýchlo a jednoducho zistiť aktuálnu... celý článok

Skupina štátnych zamestnancov dostane štedré bonusy až 5 000 eur

28. 8. 2024 | Redakcia

Skupina štátnych zamestnancov dostane štedré bonusy až 5 000 eur

Vláda si udobruje policajtov a ďalšie silové zložky. Po novom by mali dostávať štedré bonusy a príplatky. Návrh mieri do parlamentu, kde vláda navrhuje skrátené legislatívne konanie. celý článok