Prístup k údajom z katastra skomplikuje chystaná novela zákona

Barbora Magočová | rubrika: Článok | 16. 9. 2024
Už dlhšie avizovaná novela katastrálneho zákona sa pomaly blíži do štádia, v ktorom by mohla byť predložená parlamentu. Plánované zmeny sú pomerne zásadné. Pocítime ich nielen pri podávaní návrhov na vklad kúpnych či darovacích zmlúv, ale aj pri zisťovaní údajov evidovaných v katastri. S čím treba v tejto súvislosti počítať?
Prístup k údajom z katastra skomplikuje chystaná novela zákona

Zdroj: Reprofoto: Katasterportal/MAPKA

Prístup k údajom v liste vlastníctva má byť podmienený autentifikáciou

Novela zákona o katastri nehnuteľností by mala skomplikovať prístup k niektorým údajom z listu vlastníctva. Obmedzenie by sa malo týkať:

- dátumu narodenia,

- miesta trvalého pobytu,

- titulu nadobudnutia (tzn. špecifikácie spôsobu, ktorým bolo získané vlastníctvo k evidovaným nehnuteľnostiam - napr. darovacou alebo kúpnou zmluvou, dedičstvom a pod.),

- úplného znenia ťarchy (tzn. informácie o obmedzeniach, ktoré platia pre vlastníka – napr. povaha vecného bremena k evidovanej nehnuteľnosti, bližšia konkretizácia záložného práva a pod.). 

Uvedené údaje budú prístupné až po vykonaní autentifikácie. Táto by mala umožniť identifikáciu osoby, ktorá ich vyhľadávala. Sprístupnenie údajov by ale malo zostať naďalej bezplatné. 

Zavedenie reštrikcií pre získanie niektorých údajov z katastra odôvodňuje predkladateľ návrhu zákona lepším zabezpečením ochrany osobných údajov a súkromia vlastníkov či iných oprávnených osôb. Dôvodová správa uvádza, že navrhovaná právna úprava nebude brániť kontrole majetkových pomerov verejných činiteľov. Je však otázkou, do akej miery budú môcť médiá dôležité zistenia o uvedených pomeroch tlmočiť verejnosti. Do zákona by sa malo totiž vložiť aj ustanovenie, v zmysle ktorého bude možné „šíriť údaje katastra iba so súhlasom úradu“. 

Precizujú sa aj priestupky, resp. správne delikty spočívajúce v porušení poriadku na úseku katastra; jedným z nich by malo byť aj neoprávnené zverejnenie údajov katastra. 

Novinky sa budú týkať aj podávania návrhov na vklad 

Pre podanie návrhu na vklad v elektronickej podobe by sa mal využívať buď formulár elektronickej služby katastra nehnuteľností (so správnym poplatkom za návrh vo výške 50 eur) alebo elektronická podateľňa ústredného portálu verejnej správy (so správnym poplatkom vo výške 100 eur). Plánuje sa aj zrušenie oznámenia o návrhu na vklad, vďaka ktorému si v súčasnosti možno znížiť správny poplatok za návrh na začatie vkladového konania o 15 eur. 

Aby sa zabránilo podvodom, pri ktorých sú využívané falošné plnomocenstvá, budú sa rozhodnutia o povolení vkladu doručovať nielen splnomocneným zástupcom, ale aj účastníkom konania, ktorí plnomocenstvo udelili. Dotknuté osoby tak oveľa rýchlejšie zistia, že sa niekto pokúša o zásah do ich práv. Táto zmena by teda mala prispieť k vyššej ochrane záujmov oprávnených osôb, pretože len málokto pravidelne kontroluje, či v katastri nenastala nejaká zmena.

Ďalšou novotou by mala byť možnosť zabrániť vkladu zmluvy do katastra v prípade jej zrušenia odstúpením. Ak k odstúpeniu dôjde ešte pred povolením vkladu, bude môcť odstupujúci túto skutočnosť oznámiť katastrálnemu úradu. Tento následne konanie o návrhu na vklad preruší a druhého účastníka zmluvy vyzve, aby sa vyjadril, či uznáva platnosť odstúpenia. Pokiaľ bude odstúpenie sporné, bude musieť odstupujúci účastník zmluvy do 60 dní od doručenia výzvy podať žalobu, na základe ktorej súd rozhodne o platnosti odstúpenia. Ak však podanie žaloby v uvedenej lehote katastrálnemu úradu nepreukáže, vklad bude povolený. 

Elektronické návrhy umožnia vytvorenie predvyplneného daňového priznania

Ak sa bude návrh na vklad podaný prostredníctvom elektronickej služby katastra nehnuteľností týkať prevodu rodinného domu, bude obsahovať aj údaje o:

- zastavanej ploche stavby,

- podlahovej ploche stavby a

- počte nadzemných a podzemných podlaží. 

Pri prevode bytu či nebytového priestoru by sa mal v návrhu uvádzať údaj o ich podlahovej ploche. Navrhovateľ ďalej bude môcť vyplniť aj ďalšie informácie ohľadom nehnuteľnosti (napr. celkový počet obytných a neobytných

miestností či dátum kolaudácie stavby).

Zadané údaje majú primárne slúžiť na vytvorenie predvyplneného priznania k dani z nehnuteľnosti; okrem toho majú byť využité aj na budovanie systémov verejnej správy.

Pokiaľ bude novela prijatá v navrhovanej podobe, dotknú sa zmeny aj úpravy záznamov, poznámok či plomby. Rozšíri sa tiež okruh prípadov, v ktorých bude pre vykonanie zápisu do katastra potrebný úradne osvedčený podpis. Výslovne by sa malo zakotviť aj obmedzenie, v zmysle ktorého bude možné podať návrh na vklad zmluvy do katastra len do troch rokov od jej uzatvorenia. Prevažná väčšina plánovaných zmien by mohla nadobudnúť účinnosť 1. júla 2025.

Barbora Magočová

Autor článku Barbora Magočová

Barbora Magočová je právnička. Venuje sa najmä obchodnému a občianskemu právu a popri právnej praxi rozvíja aj publikačnú činnosť. Pre Peniaze.sk píše články týkajúce sa hlavne právnych aspektov podnikania a obchodných záväzkových... Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Slovákom sa zvýšia dane a pribudnú nové. Premiér Fico oznámil, ako bude konsolidovať

17. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Slovákom sa zvýšia dane a pribudnú nové. Premiér Fico oznámil, ako bude konsolidovať

Základná sadzba DPH sa zvýši, no niektoré sadzby klesnú. Navyše nám pribudnú nové povinnosti. Vláda dnes predstavila konsolidačný balíček.

PREHĽAD prázdnin a sviatkov na školský rok: Ako získať čo najviac voľna

10. 9. 2024 | Natália Stašíková

PREHĽAD prázdnin a sviatkov na školský rok: Ako získať čo najviac voľna

Ako získať čo najviac voľných dní počas školského roka 2024/2025? Pozrite si náš prehľad a naplánujte si prázdiny.

Prevod meny: Spoľahlivá kalkulačka s aktuálnym kurzom

4. 9. 2024 | Redakcia

Prevod meny: Spoľahlivá kalkulačka s aktuálnym kurzom

Premena meny je dôležitým nástrojom pre všetkých, ktorí cestujú do zahraničia alebo obchodujú s inými krajinami. Naša kalkulačka prevodu mien vám pomôže rýchlo a jednoducho zistiť aktuálnu... celý článok

Skupina štátnych zamestnancov dostane štedré bonusy až 5 000 eur

28. 8. 2024 | Redakcia

Skupina štátnych zamestnancov dostane štedré bonusy až 5 000 eur

Vláda si udobruje policajtov a ďalšie silové zložky. Po novom by mali dostávať štedré bonusy a príplatky. Návrh mieri do parlamentu, kde vláda navrhuje skrátené legislatívne konanie. celý článok

Slováci si zarobia viac, príplatky za víkendy a noc sa zvyšujú. Firmy sú však v smútku

27. 8. 2024 | Redakcia

Slováci si zarobia viac, príplatky za víkendy a noc sa zvyšujú. Firmy sú však v smútku

Zvýšenie minimálnej mzdy na 816 eur od budúceho roka vyvoláva obavy medzi zamestnávateľmi, ktorí varujú pred rastom nákladov na príplatky za nočnú prácu, víkendy a sviatky. Podľa prezidenta... celý článok