PREHĽAD prázdnin a sviatkov na školský rok: Ako získať čo najviac voľna

Natália Stašíková | rubrika: Článok | 10. 9. 2024
Ako získať čo najviac voľných dní počas školského roka 2024/2025? Pozrite si náš prehľad a naplánujte si prázdiny.
PREHĽAD prázdnin a sviatkov na školský rok: Ako získať čo najviac voľna

Zdroj: Shutterstock

V školskom roku 2024/2025 nás čaká množstvo sviatkov a prázdnin, ktoré prinesú oddych nielen školákom, ale aj pracujúcim. Slovensko má až 16 dní pracovného pokoja, čo často znamená zatvorené obchody a voľný deň navyše, ak sviatok pripadne na pracovný deň. Kedy a ako vychádzajú sviatky a prázdniny v tomto školskom roku? Pozrime sa na to bližšie.

September: Začiatok školského roka a prvé sviatky

Školské brány sa otvorili už v pondelok 2. septembra. Už v septembri sa síce nachádzajú dva štátne sviatky, ale ani jeden neprinesie voľno navyše. Deň Ústavy SR (1. septembra) aj sviatok Sedembolestnej Panny Márie (15. septembra) pripadnú na nedeľu. 

V roku 2023 si študenti mohli užiť predĺžený víkend vďaka sviatku patrónky Slovenska, keďže vyšiel na piatok, ale tento rok to tak nebude.

Jesenné prázdniny a Dušičky: Dlhý víkend s posunom času

Prvým väčším voľnom v školskom roku sú jesenné prázdniny, ktoré sú naplánované na stredu 30. októbra a štvrtok 31. októbra 2024. S nimi sa spája aj predĺžený víkend, keďže piatok 1. novembra je Sviatok všetkých svätých.

Oddýchneme si tak až päť dní za sebou – od stredy do nedele. A ako bonus, v noci zo soboty 26. na nedeľu 27. októbra sa posúva čas, čo znamená o hodinu dlhší spánok.

Kalendár

Dnes je Svetový deň manty

Svetový deň manty sa každoročne oslavuje 17. septembra a je významným dňom, ktorý vzdáva hold týmto úžasným morským tvorom. Tento deň vyhlásila nezisková organizácia Manta Trust, ktorá sa zameriava na... Viac

Preskúmajte ďalšie dni v našom kalendári

Vianočné prázdniny: Oddych až do januára

Najdlhšie prázdniny v školskom roku sú vianočné prázdniny. Tento rok sa začnú v pondelok 23. decembra 2024 a končia sa v utorok 7. januára 2025. Študenti si teda užijú viac ako dva týždne voľna.

Prvý a druhý sviatok vianočný (25. a 26. december) pripadnú na stredu a štvrtok, zatiaľ čo Silvester (31. december) síce nie je sviatok, ale bude sa oslavovať v pracovný deň. Sviatok Nového roka a Traja králi pripadnú na stredu a pondelok, čím sa prázdniny ešte predĺžia. Vyučovanie začne opäť v stredu 8. januára 2025.

Jarné prázdniny: Rozdelené podľa regiónov

Jarné prázdniny sú tradične rozdelené podľa krajov. V školskom roku 2024/2025 prázdniny začnú východné Slovensko, konkrétne Košický a Prešovský kraj, od 17. do 21. februára 2025. 

Následne budú oddychovať študenti z Bratislavského, Nitrianskeho a Trnavského kraja od 24. do 28. februára. Poslední na rade budú školáci z Banskobystrického, Žilinského a Trenčianskeho kraja, ktorí budú mať voľno od 3. do 7. marca 2025.

Veľká noc: Neskorý aprílový termín

Veľká noc v roku 2025 pripadne až na polovicu apríla. Veľkonočné prázdniny budú od štvrtka 17. apríla do utorka 22. apríla 2025. Posledný deň vyučovania pred prázdninami bude streda 16. apríla, a vyučovanie sa začne opäť v stredu 23. apríla 2025.

Májové sviatky: Kratšie školské týždne

V máji sa môžeme tešiť na dva sviatky – 1. mája (Sviatok práce) a 8. mája (Deň víťazstva nad fašizmom), ktoré oba pripadnú na štvrtok. To znamená, že školáci aj pracujúci si užijú dva skrátené týždne. Ak si šikovne naplánujete dovolenku, získate až dva predĺžené víkendy po sebe. Ak si v tomto období vezmete 5 dní dovolenky, získate tak až 11 dní súvislého voľna.

Školský rok 2024/2025 ponúkne niekoľko príležitostí na oddych a predĺžené víkendy. Jesenné prázdniny spolu so Sviatkom všetkých svätých vytvoria príjemný čas na relax.

Najdlhšie prázdniny budú tradične počas Vianoc, a po nich prídu jarné a veľkonočné prázdniny. Na záver školského roka si ešte oddýchneme vďaka májovým sviatkom. 

Natália Stašíková

Autor článku Natália Stašíková

Prispievateľka portálu Peniaze.sk. Venuje sa ekonomickým témam a natívnemu obsahu. Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

AKTUÁLNE: Slovákom sa zvýšia dane a pribudnú nové. Premiér Fico oznámil, ako bude konsolidovať

17. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

AKTUÁLNE: Slovákom sa zvýšia dane a pribudnú nové. Premiér Fico oznámil, ako bude konsolidovať

Základná sadzba DPH sa zvýši, no niektoré sadzby klesnú. Navyše nám pribudnú nové povinnosti. Vláda dnes predstavila konsolidačný balíček.

Prístup k údajom z katastra skomplikuje chystaná novela zákona

16. 9. 2024 | Barbora Magočová

Prístup k údajom z katastra skomplikuje chystaná novela zákona

Už dlhšie avizovaná novela katastrálneho zákona sa pomaly blíži do štádia, v ktorom by mohla byť predložená parlamentu. Plánované zmeny sú pomerne zásadné. Pocítime ich nielen pri podávaní... celý článok

Prevod meny: Spoľahlivá kalkulačka s aktuálnym kurzom

4. 9. 2024 | Redakcia

Prevod meny: Spoľahlivá kalkulačka s aktuálnym kurzom

Premena meny je dôležitým nástrojom pre všetkých, ktorí cestujú do zahraničia alebo obchodujú s inými krajinami. Naša kalkulačka prevodu mien vám pomôže rýchlo a jednoducho zistiť aktuálnu... celý článok

Skupina štátnych zamestnancov dostane štedré bonusy až 5 000 eur

28. 8. 2024 | Redakcia

Skupina štátnych zamestnancov dostane štedré bonusy až 5 000 eur

Vláda si udobruje policajtov a ďalšie silové zložky. Po novom by mali dostávať štedré bonusy a príplatky. Návrh mieri do parlamentu, kde vláda navrhuje skrátené legislatívne konanie. celý článok

Slováci si zarobia viac, príplatky za víkendy a noc sa zvyšujú. Firmy sú však v smútku

27. 8. 2024 | Redakcia

Slováci si zarobia viac, príplatky za víkendy a noc sa zvyšujú. Firmy sú však v smútku

Zvýšenie minimálnej mzdy na 816 eur od budúceho roka vyvoláva obavy medzi zamestnávateľmi, ktorí varujú pred rastom nákladov na príplatky za nočnú prácu, víkendy a sviatky. Podľa prezidenta... celý článok