Skupina štátnych zamestnancov dostane štedré bonusy až 5 000 eur

Redakcia | rubrika: Článok | 28. 8. 2024
Vláda si udobruje policajtov a ďalšie silové zložky. Po novom by mali dostávať štedré bonusy a príplatky. Návrh mieri do parlamentu, kde vláda navrhuje skrátené legislatívne konanie.
Skupina štátnych zamestnancov dostane štedré bonusy až 5 000 eur

Zdroj: Shutterstock

Vláda schválila novelu zákona, ktorá by mohla priniesť významné zlepšenia pre príslušníkov bezpečnostných zložiek na Slovensku. Nové opatrenia zahŕňajú jednorazový dočasný stabilizačný príspevok a dočasný náborový príspevok, ktoré majú pomôcť zlepšiť personálnu situáciu v Policajnom zbore SR, Slovenskej informačnej službe, Zbore väzenskej a justičnej stráže SR a Železničnej polícii. Okrem toho sa očakáva zavedenie vyšších príspevkov na bývanie a nových osobných príplatkov, čo má prispieť k udržateľnosti a motivácii príslušníkov týchto zložiek.

Jedným z kľúčových návrhov je jednorazový dočasný stabilizačný príspevok vo výške 5000 eur. Tento príspevok by bol určený pre policajtov a príslušníkov iných zložiek, ktorých služobný pomer by trval aspoň 20 rokov k dátumu 30. júna 2025. Podmienkou by však bolo zotrvanie v službe ďalšie tri roky po prijatí tohto príspevku.

Ďalším dôležitým prvkom je dočasný náborový príspevok, tiež vo výške 5000 eur, ktorý by mohli získať noví policajti a ozbrojení príslušníci finančnej správy prijatí medzi 1. októbrom 2024 a 31. decembrom 2025. Tento príspevok by však mohli požiadať až po splnení určitých podmienok, ako napríklad získanie potrebného vzdelania a ustanovenie do funkcie. Po prijatí príspevku by boli povinní zotrvať v služobnom pomere päť rokov.

V rámci návrhu sa tiež počíta s možnosťou zvýšenia príspevku na bývanie, ktorý by mohol byť obzvlášť prínosný v regiónoch s vysokými nákladmi na bývanie. Tento príspevok by sa mohol zvýšiť v priemere o 200 eur, pričom ozbrojení príslušníci finančnej správy, ktorí doteraz nemali nárok na príspevok na bývanie, by mohli dostať príspevok až do výšky 700 eur mesačne.

Ďalšou novinkou je zavedenie osobného príplatku pre príslušníkov v prípravnej a dočasnej štátnej službe, ktorý by mali dostať bezprostredne po prijatí do služby. Táto zmena by mala poskytnúť dodatočnú motiváciu a stabilizovať situáciu v rámci bezpečnostných zložiek.

Navrhovaná novela zákona by mohla vstúpiť do platnosti od 1. októbra 2024, s niektorými ustanoveniami účinnými až od 1. januára 2025. Opatrenia majú za cieľ nielen zlepšiť podmienky pre aktuálnych príslušníkov, ale aj prilákať nových kvalifikovaných záujemcov do služieb, ktoré sú nevyhnutné pre zabezpečenie bezpečnosti a poriadku v krajine.

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

novela zákona, platy, polícia, vláda

Toto ste už čítali?

Prístup k údajom z katastra skomplikuje chystaná novela zákona

16. 9. 2024 | Barbora Magočová

Prístup k údajom z katastra skomplikuje chystaná novela zákona

Už dlhšie avizovaná novela katastrálneho zákona sa pomaly blíži do štádia, v ktorom by mohla byť predložená parlamentu. Plánované zmeny sú pomerne zásadné. Pocítime ich nielen pri podávaní... celý článok

PREHĽAD prázdnin a sviatkov na školský rok: Ako získať čo najviac voľna

10. 9. 2024 | Natália Stašíková

PREHĽAD prázdnin a sviatkov na školský rok: Ako získať čo najviac voľna

Ako získať čo najviac voľných dní počas školského roka 2024/2025? Pozrite si náš prehľad a naplánujte si prázdiny.

Prevod meny: Spoľahlivá kalkulačka s aktuálnym kurzom

4. 9. 2024 | Redakcia

Prevod meny: Spoľahlivá kalkulačka s aktuálnym kurzom

Premena meny je dôležitým nástrojom pre všetkých, ktorí cestujú do zahraničia alebo obchodujú s inými krajinami. Naša kalkulačka prevodu mien vám pomôže rýchlo a jednoducho zistiť aktuálnu... celý článok

Slováci si zarobia viac, príplatky za víkendy a noc sa zvyšujú. Firmy sú však v smútku

27. 8. 2024 | Redakcia

Slováci si zarobia viac, príplatky za víkendy a noc sa zvyšujú. Firmy sú však v smútku

Zvýšenie minimálnej mzdy na 816 eur od budúceho roka vyvoláva obavy medzi zamestnávateľmi, ktorí varujú pred rastom nákladov na príplatky za nočnú prácu, víkendy a sviatky. Podľa prezidenta... celý článok

Kvalitné ponožky bez dlhých ciest: Lokálna výroba, globálna kvalita

26. 8. 2024 | Vyrobené na Slovensku Redakcia

Kvalitné ponožky bez dlhých ciest: Lokálna výroba, globálna kvalita

Spoznajte s nami príbeh značky Fusakle, ktorá je príkladom skvelej kombinácie lokálnej výroby a globálnej kvality. V rozhovore so Zuzanou Srnankovou, marketingovou manažérkou spoločnosti,... celý článok