Keď sused chodí pravidelne na dovolenku je určite mafián. Mať peniaze a mať dosť peňazí sú 2 odlišné veci

Redakcia | rubrika: Článok | 7. 8. 2024
Koľko peňazí je dosť a dá sa to exaktne definovať? Prečo míňame viac, ako by sme mali? O tom a omnoho viac sa v ďalšom diele podcastu No Money, No Funny! rozprávali moderátorky Diana a Lujza.
Keď sused chodí pravidelne na dovolenku je určite mafián. Mať peniaze a mať dosť peňazí sú 2 odlišné veci

Zdroj: Shutterstock

Téma peňazí je stále tabu, ľudia sa viac pobavia o náboženstve či politickej orientácie. Aj to je jeden z dôvodov, preto si nevieme povedať, kedy ich máme dosť. Ako spomína v podcaste Lujza, žijeme v hektickej dobe, ľudí pohltili peniaze. Takmer každí si myslí, že musí zarobiť viac, musí si kúpiť viac vecí a musí robiť viac. Je to však len o prioritách. O tom, čo vlastne chceme. Túžime po nezávislosti, drahom aute, či slobode? 

Pre Lujzu dosť peňazí znamená sloboda v rozhodovaní - chod rodiny je zabezpečený, deti sú zabezpečené, robím prácu, ktorá má  baví, dlh mám jedine na niečo, čo ho vybudovanie mi prinesie ďalší príjem, svoju prácu viem robiť z akéhokoľvek miesta na zemi a neberiem si dlh na spotrebu. Okrem toho, mám dostatok času na priateľov a rodinu.

Diana sa zase nezamýšľa a nepozastavuje nad cenovkou. Ak príde nejaká zaujímavá príležitosť na investovanie či kúpu hodnotnejšej veci, je pre ňu dôležité, mať ten dostatok prostriedkov k dispozícii. 

Dostatok peňazí však nezávisí len od konkrétnej sumy na našom účte, ale skôr na tom, ako vieme tieto peniaze využiť a čo vieme s nimi spraviť. Na čo ich vlastne potrebujeme. 

Napríklad, Lujza túžila po nezavislosti, a to vedele od strednej školy. Nezabudla nám opäť osviežiť podcast svojimi zábavnými príhodami, o tom ako si šla zarobiť na Malorku a s kamarátmi skončila v hostely so švábmi a vodu na špagety zohrievala na žehličke.

Aj táto skúsenosti však Lujzu poháňala k tomu, aby na sebe tvrdo makala. Ak si teda viete povedať, čo definuje vašu spokojnosť, ako chcete žiť a čo je pre vás dôležité, viete aj kedy máte dostatok peňazí. 

Prečo je teda dôležité nájsť motiváciu a určiť si cieľ? A ako náš psychický stav ovplyvňuje to, koľko peňazí míňame? Viac sa dozviete v podcaste, ktorý si viete vypočuť na streamovacích platformách.

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

PREHĽAD prázdnin a sviatkov na školský rok: Ako získať čo najviac voľna

10. 9. 2024 | Natália Stašíková

PREHĽAD prázdnin a sviatkov na školský rok: Ako získať čo najviac voľna

Ako získať čo najviac voľných dní počas školského roka 2024/2025? Pozrite si náš prehľad a naplánujte si prázdiny.

Prevod meny: Spoľahlivá kalkulačka s aktuálnym kurzom

4. 9. 2024 | Redakcia

Prevod meny: Spoľahlivá kalkulačka s aktuálnym kurzom

Premena meny je dôležitým nástrojom pre všetkých, ktorí cestujú do zahraničia alebo obchodujú s inými krajinami. Naša kalkulačka prevodu mien vám pomôže rýchlo a jednoducho zistiť aktuálnu... celý článok

Skupina štátnych zamestnancov dostane štedré bonusy až 5 000 eur

28. 8. 2024 | Redakcia

Skupina štátnych zamestnancov dostane štedré bonusy až 5 000 eur

Vláda si udobruje policajtov a ďalšie silové zložky. Po novom by mali dostávať štedré bonusy a príplatky. Návrh mieri do parlamentu, kde vláda navrhuje skrátené legislatívne konanie. celý článok

Slováci si zarobia viac, príplatky za víkendy a noc sa zvyšujú. Firmy sú však v smútku

27. 8. 2024 | Redakcia

Slováci si zarobia viac, príplatky za víkendy a noc sa zvyšujú. Firmy sú však v smútku

Zvýšenie minimálnej mzdy na 816 eur od budúceho roka vyvoláva obavy medzi zamestnávateľmi, ktorí varujú pred rastom nákladov na príplatky za nočnú prácu, víkendy a sviatky. Podľa prezidenta... celý článok

Kvalitné ponožky bez dlhých ciest: Lokálna výroba, globálna kvalita

26. 8. 2024 | Vyrobené na Slovensku Redakcia

Kvalitné ponožky bez dlhých ciest: Lokálna výroba, globálna kvalita

Spoznajte s nami príbeh značky Fusakle, ktorá je príkladom skvelej kombinácie lokálnej výroby a globálnej kvality. V rozhovore so Zuzanou Srnankovou, marketingovou manažérkou spoločnosti,... celý článok