Slovenské banky sú v ziskovosti na chvoste EÚ. Štát ich „dojí“ špeciálnym odvodom

Redakcia | rubrika: Článok | 31. 7. 2024
Mýtus o superziskových bankách na Slovensku sa rozplýva. Banky už do júna 2024 zaplatili na daniach vrátane bankového odvodu takmer 353 miliónov EUR, čo predstavuje medziročný nárast o 131 %. Slovenský bankový sektor má jedno z najvyšších daňových zaťažení v EÚ, čo výrazne ovplyvňuje ich ziskovosť.
Slovenské banky sú v ziskovosti na chvoste EÚ. Štát ich „dojí“ špeciálnym odvodom

Národná banka Slovenska, iustračná snímka

Za prvých šesť mesiacov tohto roka dosiahlo 23 bánk pôsobiacich na Slovensku čistý zisk vo výške 547 miliónov EUR, čo predstavuje medziročný pokles o 31 %, resp. 17 mil. EUR. Tento pokles je spôsobený zavedením novej bankovej dane, ktorá výrazne ovplyvňuje finančné výsledky bánk. Slovenské banky sú tak v rámci strednej Európy na poslednom mieste z hľadiska ziskovosti. Informuje o tom Slovenská banková asociácia v tlačovej správe.

Mýtus o superziskových bankách

Banky na Slovensku už do júna 2024 zaplatili na daniach vrátane bankového odvodu takmer 353 mil. EUR, čo predstavuje medziročný nárast o 131 %. Slovenský bankový sektor má v súčasnosti jedno z najvyšších daňových zaťažení v Európskej únii, výrazne prevyšujúce priemer krajín EÚ. Podiel výšky odvodu k zisku pred zdanením je na Slovensku najvyšší, viac ako 25-krát vyšší ako priemer EÚ.

Popri bankovej dani mala negatívny vplyv na zisk sektora aj inflácia, ktorá sa odrazila v raste prevádzkových nákladov. Banky napriek poklesu ziskovosti zvýšili osobné náklady o 7 %, čo sa negatívne premietlo na ich hospodárení. Naopak, pozitívny vplyv na zisk mali čisté úrokové výnosy, ktoré stúpli o 1404 mil. EUR, resp. 131 %, ako aj nižšia tvorba opravných položiek k znehodnoteným úverom.

Stav úverov obyvateľstvu v júni 2024 stúpol medziročne o 3 % na 532 mld. EUR, kým úvery podnikom mierne klesli o 0,5 % na 242 mld. EUR. Úvery podnikom často bývajú predindikátorom hospodárskeho vývoja, kde ich pokles obvykle znamená zníženie ekonomickej aktivity.

Pod vplyvom rastúcich úrokových sadzieb a rastúcich príjmov vzrástli vklady obyvateľstva o 5,4 % na 488 miliárd EUR a firiem až o 13,2 % na aktuálnu hodnotu 202 miliárd EUR.

Sme na chvoste EÚ

Slovenské banky tak naďalej patria medzi najmenej ziskové v celej EÚ. Ziskovosť meraná návratnosťou kapitálu (ROE) síce v poslednom kvartáli 2023 vzrástla, ale slovenský bankový sektor zostáva v poslednej štvrtine najmenej výkonných krajín EÚ. V rámci strednej Európy je Slovensko na poslednom mieste. Porovnanie ziskovosti krajín EÚ navyše nezohľadňuje vplyv novej bankovej dane, ktorá tento rok výrazne ovplyvňuje ziskovosť slovenských bánk.

Vysoké úrovne bankového odvodu na Slovensku môžu v strednodobom horizonte negatívne ovplyvniť kapitálovú pozíciu bánk a úverový trh. V rámci EÚ, kde je voľný pohyb kapitálu kľúčovým prvkom, bankový odvod pôsobí ako bariéra, ktorá presmeruje kapitál do krajín s nižším alebo žiadnym odvodom. Tento odvod tak sekundárne ovplyvní dostupnosť financovania pre firmy, obyvateľstvo aj štát.

Slovenská banková asociácia (SBA) dlhodobo upozorňuje na negatívny vplyv bankového odvodu, ktorý by mohol ohroziť slovenskú ekonomiku, financovanie štátu a schopnosť poskytovať nové úvery občanom. SBA je kľúčovou asociáciou v slovenskom finančnom sektore a jedinou organizáciou zastupujúcou záujmy bánk pôsobiacich v SR. Jej 24 členov reprezentuje takmer 100 % slovenského bankového sektora.

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

PREHĽAD prázdnin a sviatkov na školský rok: Ako získať čo najviac voľna

10. 9. 2024 | Natália Stašíková

PREHĽAD prázdnin a sviatkov na školský rok: Ako získať čo najviac voľna

Ako získať čo najviac voľných dní počas školského roka 2024/2025? Pozrite si náš prehľad a naplánujte si prázdiny.

Prevod meny: Spoľahlivá kalkulačka s aktuálnym kurzom

4. 9. 2024 | Redakcia

Prevod meny: Spoľahlivá kalkulačka s aktuálnym kurzom

Premena meny je dôležitým nástrojom pre všetkých, ktorí cestujú do zahraničia alebo obchodujú s inými krajinami. Naša kalkulačka prevodu mien vám pomôže rýchlo a jednoducho zistiť aktuálnu... celý článok

Skupina štátnych zamestnancov dostane štedré bonusy až 5 000 eur

28. 8. 2024 | Redakcia

Skupina štátnych zamestnancov dostane štedré bonusy až 5 000 eur

Vláda si udobruje policajtov a ďalšie silové zložky. Po novom by mali dostávať štedré bonusy a príplatky. Návrh mieri do parlamentu, kde vláda navrhuje skrátené legislatívne konanie. celý článok

Slováci si zarobia viac, príplatky za víkendy a noc sa zvyšujú. Firmy sú však v smútku

27. 8. 2024 | Redakcia

Slováci si zarobia viac, príplatky za víkendy a noc sa zvyšujú. Firmy sú však v smútku

Zvýšenie minimálnej mzdy na 816 eur od budúceho roka vyvoláva obavy medzi zamestnávateľmi, ktorí varujú pred rastom nákladov na príplatky za nočnú prácu, víkendy a sviatky. Podľa prezidenta... celý článok

Kvalitné ponožky bez dlhých ciest: Lokálna výroba, globálna kvalita

26. 8. 2024 | Vyrobené na Slovensku Redakcia

Kvalitné ponožky bez dlhých ciest: Lokálna výroba, globálna kvalita

Spoznajte s nami príbeh značky Fusakle, ktorá je príkladom skvelej kombinácie lokálnej výroby a globálnej kvality. V rozhovore so Zuzanou Srnankovou, marketingovou manažérkou spoločnosti,... celý článok