Tisícky tabletov pre Slovákov úplne zadarmo. Stačí sa prihlásiť a splniť podmienky

Ivana Sladkovská | rubrika: Článok | 30. 7. 2024
Projekt Digitálni seniori ožíva a prináša slovenským seniorom možnosť získať tablety zdarma. Po intenzívnej práci na zjednodušení procesov a urýchlení verejného obstarávania sa zabezpečili potrebné školiace kapacity a seniori po celom Slovensku dostanú kvalitné a funkčné tablety, ako bolo sľúbené.
Tisícky tabletov pre Slovákov úplne zadarmo. Stačí sa prihlásiť a splniť podmienky

Zdroj: Shutterstock

Projekt Digitálni seniori ožíva a Slováci môžu dostať tablety zdarma. Projekt sa obnovil po intenzívnej práci, ktorá zjednodušila procesy a zrýchlila verejné obstarávania, čím sa zabezpečili potrebné školiace kapacity. Seniori po celom Slovensku dostanú kvalitné a funkčné tablety, ako bolo sľúbené.

Minister Richard Raši uviedol, že projekt bol revidovaný a seniori dostanú plnohodnotné tablety aj s pripojením na internet. Počas pilotného projektu, v ktorom bolo vyškolených približne 2 000 seniorov, sa vyskytli problémy s nefunkčnými tabletmi. Nové tablety sú podľa ministra pripravené a plne funkčné.

„Žiaľ, tento projekt sme prebrali vo výraznom omeškaní z dôvodu zdĺhavého rozhodovania o spôsobe  jeho realizácie a tiež kvôli podceneniu administratívnej náročnosti súvisiacich procesov. Hoci je o účasť na školeniach enormný záujem, žiaľ, doposiaľ sa nepodarilo spustiť školenia v dostatočnom množstve tak, aby sme vedeli uspokojiť zaregistrovaných záujemcov a ďalších seniorov po celom Slovensku. Chcem však všetkých ubezpečiť, že tablety, ktoré im sľubovala kedysi ministerka Remišová a nedokázala im ich dať, im dáme my aj s cennými vedomosťami, ako s nimi pracovať a dokonca aj s dátovým balíkom,“ priblížil Raši. Zároveň ubezpečil, že každý, kto sa na školenie prihlási, sa naň dostane.

Ako získať tablet zadarmo

Na školenia sa možno prihlásiť cez web digitalniseniori.gov.sk, osobne v regionálnych centrách v každom krajskom meste okrem Bratislavy alebo cez Call centrum na infolinke 02/35 80 30 80 denne od 8.00 do 16.00 hod.

Pribudnú školitelia

Projekt Digitálni seniori, realizovaný MIRRI SR z Plánu obnovy a odolnosti SR, má za cieľ vyškolenie vyše 105-tisíc seniorov a zdravotne ťažko postihnutých osôb nad 18 rokov v oblasti základných digitálnych zručností do polovice roka 2026. Raši poukázal na predchádzajúce oneskorenia projektu spôsobené zdĺhavým rozhodovaním a administratívnou náročnosťou, čo spomalilo štart školení. Aktuálne sa zvyšuje počet školiteľov v spolupráci s Odborovým zväzom pracovníkov školstva a vedy na Slovensku (OZŠ) a so Združením miest a obcí Slovenska (ZMOS).

Predseda OZŠ Pavel Ondek potvrdil spoluprácu pri zabezpečení školiteľov. Všetky krajské mestá a 40 okresných miest posilnili školenia. Registrovaní seniori dostávajú informácie o školeniach prostredníctvom SMS a e-mailov.

Záujem je vysoký

Doteraz bolo vyškolených približne 3400 osôb a zaregistrovaných je okolo 20 000 záujemcov. Školenia zahŕňajú 5 sedení počas piatich týždňov, zamerané na základy práce s digitálnym zariadením, vyhľadávanie informácií, komunikáciu online, informačnú bezpečnosť a doplňujúce informácie o dátových balíkoch.

Poskytované tablety sú kompatibilné s Google aplikáciami a sú nakonfigurované na okamžité použitie so zväčšeným písmom a štátnymi aplikáciami ako Slovensko v mobile či aplikácie zdravotných a sociálnych poisťovní. Po absolvovaní školení dostane každý senior poukážku a dátový balík o veľkosti 65 GB na 12 mesiacov, so zvýhodnenými podmienkami aj po uplynutí tejto doby.

„Takže, ešte raz, vyzývam najmä všetkých seniorov starších ako 65 rokov, ktorí majú záujem naučiť sa pracovať s tabletom a dostať nový tablet aj s pripojením na internet, aby sa registrovali,“  upriamil pozornosť na školenia minister Raši.

Ivana Sladkovská

Autor článku Ivana Sladkovská

Šéfredaktorka portálu Peniaze.sk. Venuje sa najmä servisným ekonomickým témam štátnych dávok, dôchodkov a sociálnych výhod. Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+2
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

aplikácie

Toto ste už čítali?

Prevod meny: Spoľahlivá kalkulačka s aktuálnym kurzom

4. 9. 2024 | Redakcia

Prevod meny: Spoľahlivá kalkulačka s aktuálnym kurzom

Premena meny je dôležitým nástrojom pre všetkých, ktorí cestujú do zahraničia alebo obchodujú s inými krajinami. Naša kalkulačka prevodu mien vám pomôže rýchlo a jednoducho zistiť aktuálnu... celý článok

Skupina štátnych zamestnancov dostane štedré bonusy až 5 000 eur

28. 8. 2024 | Redakcia

Skupina štátnych zamestnancov dostane štedré bonusy až 5 000 eur

Vláda si udobruje policajtov a ďalšie silové zložky. Po novom by mali dostávať štedré bonusy a príplatky. Návrh mieri do parlamentu, kde vláda navrhuje skrátené legislatívne konanie. celý článok

Slováci si zarobia viac, príplatky za víkendy a noc sa zvyšujú. Firmy sú však v smútku

27. 8. 2024 | Redakcia

Slováci si zarobia viac, príplatky za víkendy a noc sa zvyšujú. Firmy sú však v smútku

Zvýšenie minimálnej mzdy na 816 eur od budúceho roka vyvoláva obavy medzi zamestnávateľmi, ktorí varujú pred rastom nákladov na príplatky za nočnú prácu, víkendy a sviatky. Podľa prezidenta... celý článok

Kvalitné ponožky bez dlhých ciest: Lokálna výroba, globálna kvalita

26. 8. 2024 | Vyrobené na Slovensku Redakcia

Kvalitné ponožky bez dlhých ciest: Lokálna výroba, globálna kvalita

Spoznajte s nami príbeh značky Fusakle, ktorá je príkladom skvelej kombinácie lokálnej výroby a globálnej kvality. V rozhovore so Zuzanou Srnankovou, marketingovou manažérkou spoločnosti,... celý článok

Chcete lacnejšie potraviny? Štát usúdil, že ceny sú v poriadku, dostaneme iba nový web

22. 8. 2024 | Ivana Sladkovská

Chcete lacnejšie potraviny? Štát usúdil, že ceny sú v poriadku, dostaneme iba nový web

Vládny plán na boj proti vysokým cenám potravín prináša prekvapivú stratégiu – namiesto zásadných zmien v cenovej politike sa sústredí na monitorovanie a analýzu cenového vývoja. Ministerstvo... celý článok