Slováci si berú viac hypoték a poistenie zažíva boom. Pre ekonomiku je to dobré znamenie

Redakcia | rubrika: Článok | 23. 7. 2024
Slovenská ekonomika zažila v minulom roku a v prvom polroku 2024 výrazné oživenie, ktoré sa prejavilo na zvýšenej spotrebe domácností. Tento pozitívny trend sa odzrkadlil v náraste hypotekárnych úverov, investícií a poistenia. Analytici spoločnosti Simplea predpovedajú, že tieto pozitívne zmeny budú pokračovať aj v druhej polovici roka.
Slováci si berú viac hypoték a poistenie zažíva boom. Pre ekonomiku je to dobré znamenie

Zdroj: DALL·E/IvanaS

V minulom roku a v prvom polroku 2024 slovenská ekonomika zažila výrazné oživenie, ktoré sa prejavilo aj na zvýšenej spotrebe domácností. Táto pozitívna zmena sa odzrkadlila v rastúcom počte hypotekárnych úverov, investícií a poistenia. Analytici spoločnosti Simplea očakávajú pokračovanie tohto trendu aj v druhej polovici roka.

Hypotekárne úvery na vzostupe

Počet hypotekárnych úverov na Slovensku v prvom polroku 2024 výrazne vzrástol v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka. Priemerná úroková sadzba mierne klesla, čo povzbudilo záujem o tieto úvery. „Z pohľadu hypotekárnych úverov bol prvý polrok tohto roka úspešnejší ako rovnaké obdobie roka 2023. Nárast v roku 2024 bol temer 51 %. Klientom sme v roku 2023 pomohli v oblasti bývania v celkovom objeme 14 miliónov eur a za to isté obdobie v 2024 to bolo až vo výške 21 miliónov eur,“ povedal Peter Horčiak, úverový analytik spoločnosti Simplea.

Očakáva sa, že rast hypotekárnych úverov bude pokračovať aj v druhej polovici roka. „Tento rast by mala podporiť aj Európska centrálna banka postupným znižovaním základnej úrokovej sadzby a svojou monetárnou politikou. Predpokladám, že inflačné tlaky sa znížia a inflácia sa dostane na očakávané hodnoty,“ dodal P. Horčiak.

 

Rast investícií

V prvom polroku 2024 sa klienti spoločnosti Simplea výrazne angažovali v investíciách do podielových fondov. „Peniaze, ktoré im ostali na účtoch vďaka zvýšeniu reálnej mzdy a nižšej inflácii, zainvestovali do diverzifikovaných portfólií fondov navrhnutými našimi skúsenými finančnými poradcami,“ uviedol Adrián Šajánek, investičný analytik spoločnosti Simplea. Celkové spravované aktíva Simplea narástli za ostatných šesť mesiacov o 31 %, čo potvrdilo trend z druhého polroka 2023.

Investičný analytik spoločnosti Simplea predpokladá, že s rastom ekonomiky a zvýšením reálnych príjmov budú domácnosti naďalej siahať po rôznych finančných službách. „Spotrebiteľská dôvera, respektíve sentiment, poukazuje na zlepšujúci sa výhľad spotrebiteľov na vlastnú finančnú situáciu a predpokladaný vývoj ekonomiky v najbližšom roku,“ skonštatoval Šajánek.

Boom v oblasti poistenia

Spoločnosť Simplea zaznamenala nárast vo všetkých segmentoch poistenia, najmä v poistení motorových vozidiel a majetku. „K zvýšeniu poisťovania nehnuteľností a domácností prispeli predovšetkým informácie o dôsledkoch minuloročných živelných pohrôm – najmä zemetrasenia a zvýšený výskyt búrok a prívalových dažďov,“ uviedol poistný analytik Peter Szoistók.

V druhej polovici roka očakáva spoločnosť Simplea zvýšený záujem o rizikové životné poistenie a poistenie nehnuteľností. „Kvôli neustále rastúcemu počtu civilizačných chorôb a ich dôsledkov rásť potreba životného poistenia. Klienti môžu seba a svojich blízkych ochrániť kvalitným životným poistením pred následkami výpadkov príjmov v prípade zmeny ich zdravotného stavu,“ zdôraznil P. Szoistók.

Budúce vyhliadky

Analytici očakávajú, že priaznivé ekonomické podmienky budú pokračovať aj v druhom polroku 2024, čo bude pozitívne vplývať na hypotekárny, investičný a poistný trh. Vplyv Európskej centrálnej banky a zlepšujúci sa spotrebiteľský sentiment by mali naďalej podporovať rast ekonomickej aktivity a finančnej stability slovenských domácností.

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Prevod meny: Spoľahlivá kalkulačka s aktuálnym kurzom

4. 9. 2024 | Redakcia

Prevod meny: Spoľahlivá kalkulačka s aktuálnym kurzom

Premena meny je dôležitým nástrojom pre všetkých, ktorí cestujú do zahraničia alebo obchodujú s inými krajinami. Naša kalkulačka prevodu mien vám pomôže rýchlo a jednoducho zistiť aktuálnu... celý článok

Skupina štátnych zamestnancov dostane štedré bonusy až 5 000 eur

28. 8. 2024 | Redakcia

Skupina štátnych zamestnancov dostane štedré bonusy až 5 000 eur

Vláda si udobruje policajtov a ďalšie silové zložky. Po novom by mali dostávať štedré bonusy a príplatky. Návrh mieri do parlamentu, kde vláda navrhuje skrátené legislatívne konanie. celý článok

Slováci si zarobia viac, príplatky za víkendy a noc sa zvyšujú. Firmy sú však v smútku

27. 8. 2024 | Redakcia

Slováci si zarobia viac, príplatky za víkendy a noc sa zvyšujú. Firmy sú však v smútku

Zvýšenie minimálnej mzdy na 816 eur od budúceho roka vyvoláva obavy medzi zamestnávateľmi, ktorí varujú pred rastom nákladov na príplatky za nočnú prácu, víkendy a sviatky. Podľa prezidenta... celý článok

Kvalitné ponožky bez dlhých ciest: Lokálna výroba, globálna kvalita

26. 8. 2024 | Vyrobené na Slovensku Redakcia

Kvalitné ponožky bez dlhých ciest: Lokálna výroba, globálna kvalita

Spoznajte s nami príbeh značky Fusakle, ktorá je príkladom skvelej kombinácie lokálnej výroby a globálnej kvality. V rozhovore so Zuzanou Srnankovou, marketingovou manažérkou spoločnosti,... celý článok

Chcete lacnejšie potraviny? Štát usúdil, že ceny sú v poriadku, dostaneme iba nový web

22. 8. 2024 | Ivana Sladkovská

Chcete lacnejšie potraviny? Štát usúdil, že ceny sú v poriadku, dostaneme iba nový web

Vládny plán na boj proti vysokým cenám potravín prináša prekvapivú stratégiu – namiesto zásadných zmien v cenovej politike sa sústredí na monitorovanie a analýzu cenového vývoja. Ministerstvo... celý článok