Peňaženky Slovákov si vydýchnu, inflácia dosiahla trojročné minimum

Ivana Sladkovská | rubrika: Článok | 15. 7. 2024
Peňaženky Slovákov si môžu po dlhej dob vydýchnuť. Spotrebiteľské ceny v júni 2024 stagnovali, čo signalizuje spomalenie rastu cien tovarov a služieb. Medziročná inflácia sa drží na úrovni 2,1 %, čo je najnižšia hodnota za posledné tri roky.
Peňaženky Slovákov si vydýchnu, inflácia dosiahla trojročné minimum

Zdroj: Shutterstock

V júni 2024 sa spotrebiteľské ceny tovarov a služieb udržali na májovej úrovni, pričom medzimesačný rast cien sa od začiatku roka postupne spomaľoval a dosiahol nulovú hodnotu. Medziročná inflácia osciluje okolo 2 % od marca tohto roka a v júni rovnako ako v apríli dosiahla 2,1 %, čo predstavuje najnižšiu hodnotu inflácie za posledné tri roky. Informuje o tom Štatistický úrad SR.

Medzimesačný pokles cien v júni ovplyvnili hlavne nižšie ceny potravín, nealko nápojov, dopravy, a vybraných alkoholických nápojov a tabaku. Ceny pohonných hmôt klesli o 1,7 %, čo malo výrazný vplyv na celkový pokles cien v doprave. Ceny piva a vína tiež klesli, čo prispelo k poklesu cien v odbore alkoholických nápojov a tabaku.

„Inflácia na Slovensku sa v júni znížila opäť na trojročné minimum, čím sa vrátila na svoje odhadované efektívne dno. Myslíme si, že odchýlky vo vývoji cien služieb, pečiva, alebo vybraných nákladov na bývanie, budú v nasledujúcich mesiacoch prispievať k rozkolísanejšiemu vývoju inflačných indexov,“ hovorí analytik 365.banky Tomáš Boháček.

Dovolenkujeme drahšie, potraviny už nezdražujú

Na druhej strane, blížiace sa obdobie letných dovoleniek prinieslo zvýšenie cien dovolenkových zájazdov o 3,9 % v odbore rekreácia a kultúra. Zdraželi aj tovary a služby na údržbu domácností a poplatky za prijímacie pohovory na vysoké školy. Ceny vodného a stočného vzrástli, no celkový nárast cien v odbore bývanie s energiami bol len o 0,1 % vyšší ako v máji.

Medziročne inflácia v júni 2024 dosiahla rast 2,1 %. Najväčší vplyv na hodnotu inflácie mali vyššie ceny v odbore reštaurácie a hotely, doprava, alkoholické nápoje a tabak, vzdelávanie a zdravotníctvo. Ceny pohonných látok boli medziročne vyššie o 1,7 %, alkoholické nápoje a tabak zdraželi o 6,9 %, a služby lekárov a zubárov v zdravotníctve vzrástli o 6,7 %. Významný vplyv malo aj zvýšenie poplatkov za prijímacie pohovory na vysoké školy.

Pozitívnou správou pre spotrebiteľov bolo, že ceny najvýznamnejších výdavkových položiek, ako potraviny s nealko nápojmi a bývanie s energiami, ostali približne na rovnakej úrovni ako pred rokom. K medziročnému rastu cien prispievali len minimálne alebo mali dokonca tlmiaci účinok. Ceny potravín medziročne vzrástli len o 0,5 %, pričom 5 potravinových skupín tovarov, ako oleje a tuky, chlieb a obilniny, ryby, cukor a cukrovinky, zdraželi, avšak ich nárast bol len do 4 %.

Štyri potravinové zložky medziročne zlacneli, a to mäso, mlieko, syry a vajcia, ovocie a čiastočne aj zelenina. Medziročné lacnejšie boli tiež imputované nájomné a pevné palivá, zatiaľ čo ceny plynu a elektriny zostali rovnaké alebo nižšie ako pred rokom, s výnimkou tepelnej energie.

Celkovo sa spotrebiteľské ceny za prvý polrok 2024 medziročne zvýšili o 2,7 %. Pri úhrnnej miere medziročnej inflácie 2,1 % dosiahla jadrová inflácia hodnotu 1,8 % a čistá inflácia hodnotu 2,3 %. Medzimesačne jadrová inflácia zostala nezmenená, zatiaľ čo čistá inflácia dosiahla hodnotu 0,1 %.

Jadrová inflácia sleduje rast cenovej hladiny po vylúčení vplyvu zmien regulovaných cien, ako sú ceny energií, a iných administratívnych opatrení. Čistá inflácia je jadrová inflácia bez zmien cien potravín.

Výpočet inflácie

Ďalšie kalkulačky

Odhad inflácie na najbližšie obdobie

„Celková miera inflácie v národnej metodike by mala dosiahnuť podľa našich očakávaní úrovní rastu o 2,7 % v tomto roku, v budúcom roku vnímame rast, ktorý by mal začať už v priebehu jesene a mal by ceny zvýšiť nad 3 %. Dovtedy je však možné, že mesačné štatistiky budú najbližšie 2-3 mesiace stále poukazovať na relatívne nevýrazné cenové tlaky,“ myslí si analytik 365.banky Tomáš Boháček. 

Analytička WOOD & Company Eva Sadovská má optimistickejší odhad, no tiež si myslí, že inflácia môže trochu zrýchliť. 

„Počas vlaňajšieho roka inflácia spomaľovala z vyše 15 % v úvode roka pod 6 % evidovaných v závere roka 2024. Tento rok v spomaľovaní pokračovala až na aprílové minimum 2,1 %, ktoré znovu dosiahla aj v júni 2024. Za prvý polrok 2024 tak inflácia dosiahla v priemere 2,7 %. V nasledujúcich mesiacoch môže inflácia mierne zrýchliť, ale držať by sa mala v rozpätí 2,0 až 2,5 %. Odhad tohtoročného rastu cien tovarov a služieb predpokladáme v rozpätí 2,5 až 3,0 %, zrejme bližšie k dolnej hranici odhadu,“ uvádza Sadovská.

Zároveň si ale myslí, že súčasné tempo inflácie môže „nakopnúť“ domácu spotrebu. Vlani sme boli svedkami slušného nárastu nominálnych miezd, hoci aj tento bol nižší ako inflácia. „V roku 2024 by mal byť nominálny rast platov o niečo pomalší, ale to už aj inflácia. V roku 2024, po dvoch rokoch poklesu, by sme sa tak už mohli dočkať určitej korekcie, teda opätovného reálneho rastu miezd. Pomalšia inflácia a reálny rast platov by zároveň mali prispieť k opätovnej vyššej spotrebe domácností,“ dodáva odborníčka.

Ivana Sladkovská

Autor článku Ivana Sladkovská

Šéfredaktorka portálu Peniaze.sk. Venuje sa najmä servisným ekonomickým témam štátnych dávok, dôchodkov a sociálnych výhod. Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Jesenné prázdniny 2024 prinesú až 5 dní voľna za sebou

18. 10. 2024 | Redakcia

Jesenné prázdniny 2024 prinesú až 5 dní voľna za sebou

Jesenné prázdniny trvajú oficiálne iba dva dni, no v roku 2024 prinesú spolu so sviatkom až 5 dní voľna. Prinášame vám tipy, ako ich stráviť.

Biedronka láka na platy až do 3 000 eur. Pre Slovákov má množstvo ponúk práce

17. 10. 2024 | Redakcia

Biedronka láka na platy až do 3 000 eur. Pre Slovákov má množstvo ponúk práce

Biedronka čoskoro otvorí na Slovensku svoje prvé predajne a hľadá do nich personál. Zástupcovia na predajni môžu zarábať od 1 475 eur mesačne, no na vyšších pozíciách ponúka až 3 000... celý článok

Návrat do „doby kešu“ sa nemusí oplatiť. Za niektoré platby hrozí strašná pokuta

15. 10. 2024 | Gabriel Pleska

Návrat do „doby kešu“ sa nemusí oplatiť. Za niektoré platby hrozí strašná pokuta

Krajiny EÚ majú rôzne stropy pre platby v hotovosti. Na Slovensku je to 10 000 eur, v Českej republike je to 270 000 Kč. Dánsko tento rok limit znížilo a očakáva sa, že to isté urobia... celý článok

MoneyFest 2024: Vaša platforma pre rast a inovácie vo financiách

14. 10. 2024 | PR článok

MoneyFest 2024: Vaša platforma pre rast a inovácie vo financiách

29. októbra 2024 sa uskutoční udalosť, ktorá prepíše históriu finančných konferencií v bratislavskom regióne – MoneyFest 2024. Prvá nezávislá česko-slovenská finančná konferencia ponúka... celý článok

Štát rozdá tisícky tabletov zadarmo nielen seniorom. Stačí splniť podmienky

10. 10. 2024 | Redakcia

Štát rozdá tisícky tabletov zadarmo nielen seniorom. Stačí splniť podmienky

Projekt Digitálni seniori odštartoval. Jeho súčasťou bude roadshow v slovenských mestách. Štát rozdá tisícky tabletov a usporiada školenia nielen pre seniorov, nárok majú aj zdravotne... celý článok