Pozor: Štát od vás stále môže vymáhať poplatok, ktorý zrušil. Týka sa takmer každého

Barbora Magočová | rubrika: Článok | 11. 7. 2024
Koncesionárske poplatky sú zrušené už presne rok a zrušená je aj samotná RTVS. To však neznamená, že štát zabudol na nevybraté koncesionárske poplatky. Výzva na zaplatenie vám môže prísť celé roky po ich zrušení. Dá sa tomu vyhnúť?
Pozor: Štát od vás stále môže vymáhať poplatok, ktorý zrušil. Týka sa takmer každého

Zdroj: Shutterstock

Od zrušenia koncesionárskych poplatkov už ubehol celý rok. Stále však existuje množstvo nedoplatkov, ktoré zostávajú nedoriešené. Ako postupovať, ak ste z dôvodu dlhu na poplatkoch až teraz dostali výzvu či dokonca platobný rozkaz? A môžu sa koncesionárske poplatky vymáhať aj po zrušení RTVS?

Neuhradenie poplatku na výzvu môže dlh markantne navýšiť

K zrušeniu koncesionárskych poplatkov došlo k 30. 6. 2023. Ich posledná platba teda mala prebehnúť v pomerne hektickom období – končil sa školský rok a naplno sa rozbiehalo dovolenkové obdobie. Mnohí preto pozabudli skontrolovať, či sa zrušenie povinnosti úhrady poplatkov týka aj starších podlžností za obdobie pred júlom 2023 a prípadne ich vyrovnať. Sú aj prípady ľudí, ktorí koncesionárske poplatky jednoducho neplatili, či už z nevedomosti, alebo zámerne.

Zrušenie poplatkov sa však na vymáhanie nedoplatkov za minulé obdobia nevzťahuje.

Ak ste poplatky nezaplatili v stanovených termínoch, dostali ste sa do omeškania. Pri jeho zistení je vyberateľ úhrady (pôvodne RTVS) povinný pristúpiť k vymáhaniu. Vymáhací proces začína zaslaním výzvy na zaplatenie dlžnej sumy na koncesionárskych poplatkoch a ďalej tiež poštových sadzieb súvisiacich s odoslaním výzvy, na ktorú má vyberateľ úhrady zo zákona nárok.

Dlh na poplatku a poštové sadzby treba zaplatiť v lehote 30 dní od doručenia výzvy. Ak to neurobíte, navýši sa vaša podlžnosť ešte aj o pokutu. Jej sadzba závisí od toho, či ste mali poplatok hradiť ako odberateľ v domácnosti alebo ako zamestnávateľ.

Tabuľka: Výška pokuty za nezaplatenie koncesionárskeho poplatku ani po výzve

Druh platiteľaVýška pokuty
Fyzická osoba – odberateľ elektriny v domácnosti17 Eur
Zamestnávateľ s počtom zamestnancov od 3 do 933 Eur
Zamestnávateľ s počtom zamestnancov od 10 do 4966 Eurr
Zamestnávateľ s počtom zamestnancov od 50 do 249100 Eur
Zamestnávateľ s počtom zamestnancov od 250 do 999133 Eur
Zamestnávateľ s počtom zamestnancov od 1 000 a viac166 Eur 

 

Celý dlh vrátane pokuty môže vyberateľ úhrady následne zažalovať na súde, čím môže celkový záväzok narásť ešte aj o súdne trovy.

Výzvy na úhradu starých nedoplatkov sú zasielané aj po dlhom čase

RTVS zasiela výzvy na úhradu dlžných koncesionárskych poplatkov aj roky po ich splatnosti. Môže za to systém generovania upomienok, pre ktorý podľa informácií dostupných na jej webových stránkach nie je podstatný dátum vzniku nedoplatku, ale jeho výška. Ročne sa vyhotoví vyše 100 tisíc upomienok, ktoré sú zasielané postupne od vyšších nedoplatkov až po tie nízke (až po nedoplatok od jedného mesačného poplatku 4,64 Eur). Ak teda máte vedomosť, že váš dlh nie je vysoký, môže sa stať, že jeho reálne vymáhanie začne až v okamihu, keď už bude premlčaný. 

Ako sa nedoplatky na koncesionárskych poplatkoch premlčiavajú?

V prípade, že ste mali platiť poplatok ako odberateľ v domácnosti, premlčiava sa dlh v trojročnej premlčacej lehote, ktorá plynie od začiatku omeškania. Premlčanie teda neplynie od doručenia výzvy k úhrade; táto má vplyv len na možnosť uplatnenia pokuty (bližšie rozhodnutie Krajského súdu Prešov, sp.zn. 3Co/27/2020). Pripomeňme, že ak bol poplatok platený v mesačnom režime, mala byť úhrada za príslušný kalendárny mesiac zaplatená do posledného dňa v mesiaci.

 

Ako fungovali koncesionárske poplatky

Národná rada Slovenskej republiky schválila 17. februára 2023 zákon o zrušení úhrady poplatku RTVS. Táto novela nadobudla účinnosť od 1. júla 2023. Zákon mení financovanie RTVS (dnes STVR) na podiel z HDP. Povinnosť platiť koncesionárske poplatky mali fyzické osoby a tiež firmy a vznikla prihlásením sa na odberné miesto elektriny. Ak mala jedna osoba či firma viac odberných miest, koncesionárske poplatky sa platili iba za jedno miesto. Odberné miesto bolo potrebné nahlásiť RTVS, zrušenie koncesionárskych poplatkov už prebehlo automaticky.

Posudzovanie premlčania nároku na koncesionárske poplatky hradené podnikateľmi skomplikovala v praxi skutočnosť, že v podnikateľských vzťahoch platí odlišná premlčacia doba (jej základná dĺžka predstavuje 4 roky). Aj v tomto prípade sa však napríklad podľa Krajského súdu Bratislava (rozhodnutie vydané pod sp.zn. 4Cob/94/2019) uplatní všeobecná trojročná premlčacia doba. Súd tento názor zdôvodnil tým, že nejde o platbu, ktorá by vyplývala zo záväzkového vzťahu vzniknutého v rámci podnikateľskej činnosti.

Podobné stanovisko vyplýva aj z rozhodovacej činnosti Krajského súdu Prešov (rozhodnutie vydané pod sp.zn. 1Cob/35/2018). Naopak Krajský súd Košice (napr. rozhodnutie vydané pod sp.zn. 3Cob/26/2019) sa priklonil k tomu, že na premlčanie nároku na úhradu poplatku sa pri podnikateľoch uplatní štvorročná premlčacia doba podľa Obchodného zákonníka.

Dodajme, že na premlčanie sa neprihliada z úradnej povinnosti. Treba ho aktívne namietať. Môžete tak urobiť už po doručení výzvy na zaplatenie. Ak sa o vymáhaní dozviete až po doručení platobného rozkazu vydaného súdom, treba sa brániť námietkou premlčania v písomnom odpore. Tento musí byť podaný najneskôr do 15 dní od doručenia platobného rozkazu, a to na súde, ktorý platobný rozkaz vydal.

Vymáhať sa bude aj po zrušení RTVS

V súvislosti so zriadením novej Slovenskej televízie a rozhlasu sa nezabudlo ani na ošetrenie vymáhania starých koncesionárskych poplatkov voči RTVS. Nový zákon výslovne konštatuje, že výber a vymáhanie úhrady poplatkov, ktoré mali byť zaplatené do 30. 6. 2023, bude po novom vykonávať práve Slovenská televízia a rozhlas.

Barbora Magočová

Autor článku Barbora Magočová

Barbora Magočová je právnička. Venuje sa najmä obchodnému a občianskemu právu a popri právnej praxi rozvíja aj publikačnú činnosť. Pre Peniaze.sk píše články týkajúce sa hlavne právnych aspektov podnikania a obchodných záväzkových... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Chcete lacnejšie potraviny? Štát usúdil, že ceny sú v poriadku, dostaneme iba nový web

22. 8. 2024 | Ivana Sladkovská

Chcete lacnejšie potraviny? Štát usúdil, že ceny sú v poriadku, dostaneme iba nový web

Vládny plán na boj proti vysokým cenám potravín prináša prekvapivú stratégiu – namiesto zásadných zmien v cenovej politike sa sústredí na monitorovanie a analýzu cenového vývoja. Ministerstvo... celý článok

Vlastník legendárnej značky vyhlásil bankrot. Na krku má stovky žalôb

16. 8. 2024 | Ivana Sladkovská

Vlastník legendárnej značky vyhlásil bankrot. Na krku má stovky žalôb

Krémy či parfémy značky Avon nesmeli chýbať na poličkách kúpeľní v žiadnej slovenskej domácnosti. Pred pár dňami však vlastník tejto značky vyhlásil bankrot. Dôvodom sú stovky žalôb. celý článok

Od účtovníka k tvorbe nábytku: Inšpiratívny príbeh slovenskej firmy st.vol

12. 8. 2024 | Redakcia

Od účtovníka k tvorbe nábytku: Inšpiratívny príbeh slovenskej firmy st.vol

Spoločnosť st.vol čaruje so starým drevom a vyrába z neho nábytok, ktorý má dušu. Naša nedávna návšteva poodhalila ich príbeh remeselného umenia a v rozhovore s jedným so zakladateľov... celý článok

Keď sused chodí pravidelne na dovolenku je určite mafián. Mať peniaze a mať dosť peňazí sú 2 odlišné veci

7. 8. 2024 | Redakcia

Keď sused chodí pravidelne na dovolenku je určite mafián. Mať peniaze a mať dosť peňazí sú 2 odlišné veci

Koľko peňazí je dosť a dá sa to exaktne definovať? Prečo míňame viac, ako by sme mali? O tom a omnoho viac sa v ďalšom diele podcastu No Money, No Funny! rozprávali moderátorky Diana... celý článok

Slovenské banky sú v ziskovosti na chvoste EÚ. Štát ich „dojí“ špeciálnym odvodom

31. 7. 2024 | Redakcia

Slovenské banky sú v ziskovosti na chvoste EÚ. Štát ich „dojí“ špeciálnym odvodom

Mýtus o superziskových bankách na Slovensku sa rozplýva. Banky už do júna 2024 zaplatili na daniach vrátane bankového odvodu takmer 353 miliónov EUR, čo predstavuje medziročný nárast... celý článok