Skončil som školu, teraz čo? Zistite, či nemáte povinnosti voči Sociálnej poisťovni

Redakcia | rubrika: Článok | 30. 5. 2024
Plánujete po škole cestovať, nepracovať alebo študovať v zahraničí? Ak áno, voči Sociálnej poisťovni nemáte žiadne povinnosti, s výnimkou tých, ktorí poberajú sirotský dôchodok. V tom prípade je potrebné informovať o ukončení štúdia.Zistite, čo všetko by ste mali vedieť, aby ste sa vyhli zbytočným komplikáciám.
Skončil som školu, teraz čo? Zistite, či nemáte povinnosti voči Sociálnej poisťovni

Zdroj: DALL·E/IvanaS

Študenti majú v týchto dňoch plné ruky práce so skúškami a maturitami. Lenže po ich skončení a oslavách bude ich hlavy okrem opice trápiť ešte otázka, čo so životom. Mnohí sa vyberú na vysoké školy, iní sa rovno zamestnajú či začnú podnikať. 

Čo treba robiť po skončení školy

Pre čerstvých absolventov škôl, ktorí ukončili maturitné skúšky alebo štátnice, prichádza otázka, aké majú povinnosti voči Sociálnej poisťovni. Väčšina z nich nevie, či sa musia hneď prihlásiť, koľko majú platiť na sociálne odvody a či majú nárok na dávky v nezamestnanosti alebo iné dávky. Sociálna poisťovňa pre nich pripravila niekoľko užitočných rád, ktoré pomôžu zorientovať sa v rôznych situáciách.

Plánujem odísť do zahraničia alebo neplánujem ešte pracovať – nemám žiadne povinnosti

Ak po škole plánujete cestovať, nepracovať alebo študovať v zahraničí, voči Sociálnej poisťovni nemáte žiadne povinnosti, s výnimkou tých, ktorí poberajú sirotský dôchodok. V tom prípade je potrebné informovať o ukončení štúdia. Inak, nie je potrebné sa registrovať ani platiť poistné na sociálne poistenie.

Mám nárok na podporu v nezamestnanosti?

Po ukončení štúdia nemáte automaticky nárok na dávku v nezamestnanosti, pokiaľ ste neboli počas štúdia aspoň 730 dní dobrovoľne poistení. Počas štúdia štát za vás platí len zdravotné poistenie, ktoré zabezpečuje zdravotnú starostlivosť. Sociálne poistenie je dobrovoľné a ak ho nemáte, nárok na dávky nevzniká.

Dobrovoľné poistenie počas štúdia

Študenti od 16 rokov sa môžu dobrovoľne poistiť na rôzne druhy poistenia už počas štúdia. Informácie o dobrovoľnom poistení nájdete na webovej stránke Sociálnej poisťovne alebo priamo v jej pobočkách. Ak si študent zabezpečí dostatočné obdobie dobrovoľného poistenia, môže získať nárok na dávky v nezamestnanosti alebo iné sociálne dávky.

Ukončenie štúdia a sirotský dôchodok

Ak ste poberateľom sirotského dôchodku a ukončíte alebo prerušíte štúdium, je potrebné to oznámiť Sociálnej poisťovni. V opačnom prípade budete musieť vrátiť neoprávnene vyplatené sumy. Nárok na sirotský dôchodok zaniká ukončením štúdia alebo dosiahnutím veku 26 rokov. Overuje sa to potvrdením školy, ktoré musíte predložiť, ak študujete v zahraničí alebo na škole, ktorá nie je registrovaná v systéme ministerstva školstva.

Začínam pracovať alebo brigádovať

Ak po škole začnete pracovať na trvalý pracovný pomer alebo na dohodu, všetky povinnosti voči Sociálnej poisťovni za vás preberá zamestnávateľ. Zamestnávateľ vás prihlási a bude za vás platiť sociálne odvody z vašej mzdy. Vy osobne nemáte voči Sociálnej poisťovni žiadne oznamovacie povinnosti.

Začínam podnikať

Pokiaľ po škole začnete podnikať, povinnosti prihlásiť sa a platiť sociálne odvody vám vzniknú až v roku 2025, po podaní daňového priznania za rok 2024. Sociálna poisťovňa vám následne oznámi výšku odvodov. Môžete si však zvoliť aj dobrovoľné poistenie, ktoré vám pomôže v budúcnosti pri nároku na rôzne dávky alebo dôchodok.

Pre čerstvých absolventov je dôležité vedieť, že po ukončení štúdia nemajú okamžite žiadne povinnosti voči Sociálnej poisťovni. Tieto povinnosti vznikajú až pri nástupe do zamestnania alebo pri začatí podnikania. Dobrovoľné poistenie je užitočná možnosť pre tých, ktorí chcú zabezpečiť svoje sociálne dávky aj počas obdobia štúdia.

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Prevod meny: Spoľahlivá kalkulačka s aktuálnym kurzom

4. 9. 2024 | Redakcia

Prevod meny: Spoľahlivá kalkulačka s aktuálnym kurzom

Premena meny je dôležitým nástrojom pre všetkých, ktorí cestujú do zahraničia alebo obchodujú s inými krajinami. Naša kalkulačka prevodu mien vám pomôže rýchlo a jednoducho zistiť aktuálnu... celý článok

Skupina štátnych zamestnancov dostane štedré bonusy až 5 000 eur

28. 8. 2024 | Redakcia

Skupina štátnych zamestnancov dostane štedré bonusy až 5 000 eur

Vláda si udobruje policajtov a ďalšie silové zložky. Po novom by mali dostávať štedré bonusy a príplatky. Návrh mieri do parlamentu, kde vláda navrhuje skrátené legislatívne konanie. celý článok

Slováci si zarobia viac, príplatky za víkendy a noc sa zvyšujú. Firmy sú však v smútku

27. 8. 2024 | Redakcia

Slováci si zarobia viac, príplatky za víkendy a noc sa zvyšujú. Firmy sú však v smútku

Zvýšenie minimálnej mzdy na 816 eur od budúceho roka vyvoláva obavy medzi zamestnávateľmi, ktorí varujú pred rastom nákladov na príplatky za nočnú prácu, víkendy a sviatky. Podľa prezidenta... celý článok

Kvalitné ponožky bez dlhých ciest: Lokálna výroba, globálna kvalita

26. 8. 2024 | Vyrobené na Slovensku Redakcia

Kvalitné ponožky bez dlhých ciest: Lokálna výroba, globálna kvalita

Spoznajte s nami príbeh značky Fusakle, ktorá je príkladom skvelej kombinácie lokálnej výroby a globálnej kvality. V rozhovore so Zuzanou Srnankovou, marketingovou manažérkou spoločnosti,... celý článok

Chcete lacnejšie potraviny? Štát usúdil, že ceny sú v poriadku, dostaneme iba nový web

22. 8. 2024 | Ivana Sladkovská

Chcete lacnejšie potraviny? Štát usúdil, že ceny sú v poriadku, dostaneme iba nový web

Vládny plán na boj proti vysokým cenám potravín prináša prekvapivú stratégiu – namiesto zásadných zmien v cenovej politike sa sústredí na monitorovanie a analýzu cenového vývoja. Ministerstvo... celý článok