Vodiči, zbystrite. Čoskoro začne platiť zmena, ktorá vám uľaví

Natália Stašíková | rubrika: Článok | 22. 10. 2024
Od začiatku roka 2025 dôjde k významnej zmene v systéme preukazovania povinného zmluvného poistenia (PZP). Vodiči v krajinách, ktoré sú súčasťou systému zelenej karty, budú môcť pri kontrolách poistenia preukazovať poistenie nielen papierovou, ale aj elektronickou verziou zelenej karty vo formáte PDF.
Vodiči, zbystrite. Čoskoro začne platiť zmena, ktorá vám uľaví

Ilustračný obrázok.

Táto inovácia prinesie pre vodičov zjednodušenie. Namiesto nutnosti nosiť so sebou papierovú zelenú kartu, bude možné preukázať platné poistenie jednoduchým zobrazením PDF dokumentu na mobilnom zariadení. Elektronická verzia bude považovaná za rovnocenný doklad ako klasická papierová karta.

Rozhodnutie umožniť používanie elektronickej zelenej karty je výsledkom dohody Rady kancelárií členských štátov. Týmto krokom sa systém poistenia prispôsobuje digitálnej dobe, čím reaguje na rastúci trend elektronizácie v oblasti služieb.

Čo je zelená karta a kde sa používa?

Zelená karta je medzinárodný certifikát poistenia motorových vozidiel (IMIC), ktorý potvrdzuje, že vozidlo má platné povinné zmluvné poistenie zodpovednosti za škodu (PZP). Akceptuje sa v 48 krajinách, vrátane celej Európy a niektorých častí severnej Afriky. Odhaduje sa, že systém zelenej karty poskytuje voľný pohyb pre približne 500 miliónov motorových vozidiel.

Vodiči cestujúci do zahraničia sa musia pri prechode hraníc alebo pri dopravnej kontrole preukázať platnou zelenou kartou. Tento dokument môže vydať národná kancelária poisťovateľov, poisťovňa alebo sprostredkovateľ poistenia, vždy však na základe poverenia národnej kancelárie poisťovateľov.

Aké sú výhody elektronickej zelenej karty?

Jednoduchosť a pohodlie: Vodiči si môžu zelenú kartu uložiť do mobilného zariadenia a pri kontrole ju jednoducho ukázať.

Bezpečnosť: Zbavenie sa potreby fyzického nosenia dokladov minimalizuje riziko straty alebo poškodenia papierových dokumentov.

Moderné riešenie: Elektronická verzia je súčasťou širších trendov digitalizácie a ponúka väčšiu flexibilitu.

Kde bude elektronická zelená karta akceptovaná?

Elektronická zelená karta bude akceptovaná vo všetkých 48 krajinách Systému zelenej karty. To znamená, že vodiči budú môcť prechádzať cez hranice bez nutnosti nosiť fyzický dokument, pričom kontrolné orgány, vrátane hraničnej kontroly a dopravnej polície, budú povinné akceptovať elektronickú formu.

„Slovenský zákon o PZP preukazovanie poistenia takouto formou nevylučuje, preto legislatívna úprava aktuálne platného zákona nie je potrebná," ozrejmuje Slovenská kancelária poisťovateľov. 

Natália Stašíková

Autor článku Natália Stašíková

Prispievateľka portálu Peniaze.sk. Venuje sa ekonomickým témam a natívnemu obsahu. Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Bolt spúšťa v Bratislave úplne novú službu

9. 10. 2024 | Ivana Sladkovská

Bolt spúšťa v Bratislave úplne novú službu

Bolt, technologická platforma známa svojimi inovatívnymi riešeniami, rozširuje svoje služby v Bratislave o novinku Bolt Send. Táto služba umožňuje rýchle a jednoduché doručovanie menších... celý článok

Ťažké správy pre vodičov: U susedov zdražujú diaľničnú známku

2. 10. 2024 | Redakcia | 2 komentáre

Ťažké správy pre vodičov: U susedov zdražujú diaľničnú známku

Cena diaľničnej známky v Česku sa zvýši. Ministerstvo dopravy ČR uvádza, že hlavným dôvodom zvýšenia cien je zavedenie automatickej valorizácie.

Aktualizované informácie o zimných pneumatikách: Vodiči na Slovensku nemusia nič meniť

26. 9. 2024 | Ivana Sladkovská | 2 komentáre

Aktualizované informácie o zimných pneumatikách: Vodiči na Slovensku nemusia nič meniť

Od októbra 2024 vstupujú do platnosti nové pravidlá týkajúce sa používania zimných pneumatík na Slovensku. Ak ste si doteraz neobstarali pneumatiky so správnym označením, môžete sa... celý článok

Ceny benzínu spadli na predkrízovú úroveň. Budú ešte klesať?

20. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Ceny benzínu spadli na predkrízovú úroveň. Budú ešte klesať?

Benzín 95 sa predáva za 1,477 eura za liter, motorová nafta za 1,403 eura a prémiový benzín 98 zlacnel na 1,669 eura za liter. Za prepadom cien je predovšetkým pokles cien ropy na medzinárodnej... celý článok

Môžu cyklisti či kolobežkári jazdiť po chodníku? Pozor na pokuty

19. 9. 2024 | Barbora Magočová

Môžu cyklisti či kolobežkári jazdiť po chodníku? Pozor na pokuty

Chodník je primárne vyhradený pre chodcov. Napriek tomu však na ňom bežne stretnete aj cyklistov, kolobežkárov či korčuliarov. Nie všetci sú natoľko ohľaduplní, aby sa pohybu chodcov... celý článok