Ťažké správy pre vodičov: U susedov zdražujú diaľničnú známku

Redakcia | rubrika: Článok | 2. 10. 2024 | 2 komentáre
Cena diaľničnej známky v Česku sa zvýši. Ministerstvo dopravy ČR uvádza, že hlavným dôvodom zvýšenia cien je zavedenie automatickej valorizácie.
Ťažké správy pre vodičov: U susedov zdražujú diaľničnú známku

Zdroj: Shutterstock

Od januára 2025 sa v Českej republike zvýšia ceny diaľničných známok, pričom ročná známka zdražie o 140 korún na celkovú sumu 2440 korún. Informuje o tom portál Peníze.cz. Tento nárast sa týka aj ostatných typov známok – jednodenná bude stáť 210 korún (nárast o 10 korún), desaťdňová 290 korún (o 20 korún viac) a mesačná zdražie o 30 korún na 460 korún. Informácie zverejnilo Ministerstvo dopravy ČR, pričom hlavným dôvodom zvýšenia cien je zavedenie automatickej valorizácie.

Koľko zaplatíte za diaľničnú známku v eurách? Vypočítaje si to na našej kalkulačke:

Kalkulačka na prepočet českej koruny a eura 

Kalkulačka prevodu mien

Automatická valorizácia, ktorá bude po prvýkrát použitá práve v roku 2025, zohľadňuje nárast spotrebiteľských cien a rozvoj diaľničnej siete. To znamená, že každoročné zmeny v cenách budú reflektovať infláciu a tiež rozšírenie siete diaľnic, pričom sa berie do úvahy medziročná zmena ich dĺžky.

Na základe európskej smernice bude aj naďalej zachovaná výnimka pre vozidlá bez emisií – elektrické vozidlá a autá na vodík budú oslobodené od poplatku za používanie diaľnic. Hybridné vozidlá, ktoré produkujú menej ako 50 gramov oxidu uhličitého na kilometer, budú platiť len 25 % zo základného časového poplatku, a autá na zemný plyn či biometán budú platiť polovicu štandardnej ceny.

Rozpis poplatkov platných od januára 2025 je nasledovný: 

 benzín, naftaCNG, LNG, biometánplug-in hybridyelektro a vodík
Ročná známka2440 Kč1220 Kč610 Kč0
Mesačná známka460 Kč230 Kč110 Kč0
Desaťdňová známka290 Kč140 Kč70 Kč0
Jednodenná známka210 Kč100 Kč50 Kč

Minister dopravy Martin Kupka pri tejto príležitosti zdôraznil, že všetky finančné prostriedky získané z diaľničných známok sa vracajú späť do výstavby a údržby diaľnic. "Peniaze sa teda v skutočnosti vracajú tým, ktorí tieto poplatky platia," uviedol.

V súčasnosti má česká diaľničná sieť dĺžku 1340 kilometrov, pričom na 226 kilometroch sa poplatky nevyberajú. Podľa Kupku sa v roku 2024 plánuje otvorenie viac ako 100 kilometrov nových úsekov diaľnic. Niektoré z nich, ktoré budú sprevádzkované do leta 2024, ovplyvnia sadzby na rok 2025, zatiaľ čo úseky otvorené v druhej polovici roka sa premietnu až do cien v roku 2026.

Kalendár

Deň taco

Deň taco

4. října

Blíži sa Deň taco

Deň taca sa oslavuje 4. októbra. Je to deň, keď si milovníci tejto tradičnej mexickej špeciality na celom svete oddýchnu od svojich diét a vychutnajú si taco vo všetkých jeho variáciách.V tento deň sa... Viac

Preskúmajte ďalšie dni v našom kalendári

Diaľničnú známku zdražuje aj Slovensko

Od nového roka si vodiči na Slovesku budú musieť priplatiť za niektoré druhy diaľničných známok a tiež za mýto. Ročná diaľničná známka (platná 365 dní) zdražie zo súčasných 60 eur na 90 eur, a cena jednodňovej známky vzrastie z 5,40 eura na 8,10 eur. Na druhej strane, mesačná známka zostane na nezmenenej cene 17 eur, a 10-dňová známka dokonca zlacnie – po novom bude stáť 10,80 eur, pričom teraz stojí 12 eur.

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 2 komentárov

Toto ste už čítali?

Aktualizované informácie o zimných pneumatikách: Vodiči na Slovensku nemusia nič meniť

26. 9. 2024 | Ivana Sladkovská | 2 komentáre

Aktualizované informácie o zimných pneumatikách: Vodiči na Slovensku nemusia nič meniť

Od októbra 2024 vstupujú do platnosti nové pravidlá týkajúce sa používania zimných pneumatík na Slovensku. Ak ste si doteraz neobstarali pneumatiky so správnym označením, môžete sa... celý článok

Ceny benzínu spadli na predkrízovú úroveň. Budú ešte klesať?

20. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Ceny benzínu spadli na predkrízovú úroveň. Budú ešte klesať?

Benzín 95 sa predáva za 1,477 eura za liter, motorová nafta za 1,403 eura a prémiový benzín 98 zlacnel na 1,669 eura za liter. Za prepadom cien je predovšetkým pokles cien ropy na medzinárodnej... celý článok

Môžu cyklisti či kolobežkári jazdiť po chodníku? Pozor na pokuty

19. 9. 2024 | Barbora Magočová

Môžu cyklisti či kolobežkári jazdiť po chodníku? Pozor na pokuty

Chodník je primárne vyhradený pre chodcov. Napriek tomu však na ňom bežne stretnete aj cyklistov, kolobežkárov či korčuliarov. Nie všetci sú natoľko ohľaduplní, aby sa pohybu chodcov... celý článok

Vodiči, pozor: Diaľničná známka bude stáť 90 eur na rok

17. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Vodiči, pozor: Diaľničná známka bude stáť 90 eur na rok

Zvýšenie ceny za diaľničnú známku je súčasťou konsolidačného balíčka z dielne vládnej koalície. Zdražie celoročná 365-dňová známka a tiež jednodňová diaľničná známka.

Slovenská jednodňová diaľničná známka je hit. Za dva týždne sa ich predalo kvantum

21. 8. 2024 | Redakcia

Slovenská jednodňová diaľničná známka je hit. Za dva týždne sa ich predalo kvantum

Jednodňová diaľničná známka na Slovensku je v predaji len dva týždne a už sa stala hitom medzi vodičmi. S viac ako 150 000 predanými kusmi sa ukázala ako atraktívna voľba, najmä počas... celý článok