Vodiči skontrolujte si pneumatiky. Už o pár dní vás môžu stáť pokutu

Ivana Sladkovská | rubrika: Článok | 26. 9. 2024
Od októbra 2024 vstupujú do platnosti nové pravidlá týkajúce sa používania zimných pneumatík na Slovensku. Ak ste si doteraz neobstarali pneumatiky so správnym označením, môžete sa dostať do problémov. Staré označenie M+S už nebude postačovať a vodiči budú musieť používať pneumatiky so symbolom snehovej vločky v troch štítoch (3PMSF).
Vodiči skontrolujte si pneumatiky. Už o pár dní vás môžu stáť pokutu

Zdroj: Shutterstock

Ostatnú zimu boli vaše zimné pneumatiky v poriadku, no počas tejto zimy za ne môžete dostať pokutu až 40 eur alebo dokonca až zákaz pokračovania v jazde. 

Od októbra 2024 totiž začínajú platiť nové pravidlá týkajúce sa používania zimných pneumatík na Slovensku. Ak ste si doteraz neobstarali pneumatiky so správnym označením, môžete sa dostať do problémov. Podľa nových nariadení totiž staré označenie M+S (Mud and Snow) už nebude postačovať a vodiči budú musieť pre zimné obdobie používať pneumatiky so symbolom snehovej vločky v troch štítoch (3PMSF), upozorňuje Topspeed

Pozor na pokuty, pneumatika má mať vločku

Výrobca pneumatík Continental upozorňuje, že zimné pneumatiky spoznáte podľa špeciálneho označenia na bočnici. Doteraz ako označenie zimných pneumatík postačovalo známe označenie M+S. Symbol snehovej vločky (3PMSF) je povinný pre zimné alebo celoročné pneumatiky vyrobené od 1. januára 2018.

 

Prechodné obdobie, počas ktorého bolo možné používať pneumatiky označené M+S, skončilo 30. septembra 2024. To znamená, že od 1. októbra 2024 už musia všetci vodiči dodržiavať nové pravidlá a používať zimné pneumatiky so symbolom 3PMSF. Ak svoje vozidlo nevybavíte správnymi pneumatikami, hrozí vám pokuta od 40 eur a dokonca aj zákaz ďalšej jazdy.

Na Slovensku je používanie zimných pneumatík povinné od 15. novembra do 31. marca, ak je na vozovke súvislá vrstva snehu alebo ľadu. Kým pneumatiky M+S boli doteraz považované za dostatočné, odteraz musí každá zimná alebo celoročná pneumatika niesť symbol troch štítov so snehovou vločkou. Toto označenie je dôkazom, že pneumatika bola testovaná a je vhodná na použitie v náročných zimných podmienkach.

Pozor pri cestovaní za hranice

Európska únia prijala toto opatrenie s cieľom predísť nesprávnemu označovaniu pneumatík, ktoré neboli určené pre skutočné zimné podmienky, ale skôr do ľahkého terénu. Preto je dôležité, aby ste si pred zimou overili, či vaše pneumatiky spĺňajú nové požiadavky.

Napriek tomu, že vo väčšine európskych krajín existujú predpisy, ktoré regulujú používanie zimných pneumatík, tieto pravidlá sa môžu líšiť podľa jednotlivých krajín. Všeobecne sa však odporúča používať zimné pneumatiky od októbra do apríla, alebo od jesene do veľkonočných sviatkov.

Okrem správneho označenia zimných pneumatík je dôležité zohľadniť aj ďalšie faktory, ako je hĺbka dezénu a správny tlak v pneumatikách, ktoré sú kľúčové pre bezpečnosť na snehu a ľade. Napríklad v niektorých krajinách je minimálna hĺbka dezénu stanovená na 1,6 mm, no odporúča sa 4 mm pre optimálnu bezpečnosť. Správne nafúknuté a dezénovo vhodné pneumatiky zabezpečia lepšiu trakciu, priľnavosť a kontrolu vozidla na zľadovatených cestách.

Ak si nie ste istí, či vaše pneumatiky spĺňajú všetky potrebné požiadavky, odporúča sa konzultovať situáciu s odborníkom alebo miestnym predajcom pneumatík, ktorý vám poskytne aktuálne informácie a poradenstvo. Buďte pripravení na zimné obdobie a vyhnite sa zbytočným komplikáciám na cestách tým, že budete mať správne označené pneumatiky.

Ivana Sladkovská

Autor článku Ivana Sladkovská

Šéfredaktorka portálu Peniaze.sk. Venuje sa najmä servisným ekonomickým témam štátnych dávok, dôchodkov a sociálnych výhod. Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

-1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Ceny benzínu spadli na predkrízovú úroveň. Budú ešte klesať?

20. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Ceny benzínu spadli na predkrízovú úroveň. Budú ešte klesať?

Benzín 95 sa predáva za 1,477 eura za liter, motorová nafta za 1,403 eura a prémiový benzín 98 zlacnel na 1,669 eura za liter. Za prepadom cien je predovšetkým pokles cien ropy na medzinárodnej... celý článok

Môžu cyklisti či kolobežkári jazdiť po chodníku? Pozor na pokuty

19. 9. 2024 | Barbora Magočová

Môžu cyklisti či kolobežkári jazdiť po chodníku? Pozor na pokuty

Chodník je primárne vyhradený pre chodcov. Napriek tomu však na ňom bežne stretnete aj cyklistov, kolobežkárov či korčuliarov. Nie všetci sú natoľko ohľaduplní, aby sa pohybu chodcov... celý článok

Vodiči, pozor: Diaľničná známka bude stáť 90 eur na rok

17. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Vodiči, pozor: Diaľničná známka bude stáť 90 eur na rok

Zvýšenie ceny za diaľničnú známku je súčasťou konsolidačného balíčka z dielne vládnej koalície. Zdražie celoročná 365-dňová známka a tiež jednodňová diaľničná známka.

Slovenská jednodňová diaľničná známka je hit. Za dva týždne sa ich predalo kvantum

21. 8. 2024 | Redakcia

Slovenská jednodňová diaľničná známka je hit. Za dva týždne sa ich predalo kvantum

Jednodňová diaľničná známka na Slovensku je v predaji len dva týždne a už sa stala hitom medzi vodičmi. S viac ako 150 000 predanými kusmi sa ukázala ako atraktívna voľba, najmä počas... celý článok

Ako sa dostať do letiskového salónika? Letenku do prvej triedy netreba, kľúčom je vaša karta

19. 8. 2024 | Natália Stašíková

Ako sa dostať do letiskového salónika? Letenku do prvej triedy netreba, kľúčom je vaša karta

Letiskové salóniky sú oázou komfortu a pohodlia, čo klasické zóny na letiskách často neponúkajú. Mnohí Slováci si myslia, že salóniky sú určené len pre cestujúcich v prvej alebo business... celý článok