Môžu cyklisti či kolobežkári jazdiť po chodníku? Pozor na pokuty

Barbora Magočová | rubrika: Článok | 19. 9. 2024
Chodník je primárne vyhradený pre chodcov. Napriek tomu však na ňom bežne stretnete aj cyklistov, kolobežkárov či korčuliarov. Nie všetci sú natoľko ohľaduplní, aby sa pohybu chodcov prispôsobili. Niektorí sa vedľa kráčajúcich ľudí ženú rýchlosťou, ktorá by bola privysoká aj pre jazdu po krajnici. Čo sa podľa zákona na chodníku smie a čo je naopak zakázané?
Môžu cyklisti či kolobežkári jazdiť po chodníku? Pozor na pokuty

Zdroj: Shutterstock

Chodník je zákonom definovaný ako komunikácia alebo časť cesty určená pre chodcov, ktorá je od vozovky spravidla výškovo či inak oddelená (napr. obrubníkom). Chodcom nie je len osoba, ktorá kráča; je ním aj človek pohybujúci sa na lyžiach, korčuliach, kolobežke bez pomocného motorčeka, skejtborde či obdobnom športovom vybavení alebo pomocou mechanického či elektrického vozíka pre osoby so zdravotným postihnutím. Za chodca sa ale pokladáte aj vtedy, keď bicykel, motocykel alebo kolobežku s pomocným motorčekom vedľa seba tlačíte.

Správne používanie chodníka nie je len o slušnosti či bezpečnosti

Po chodníku sa má chodiť vpravo. Ak chodec nesie predmet, ktorým by mohol ohroziť premávku na chodníku, mal by podľa situácie použiť ľavý okraj vozovky.

Všeobecne platí, že iní účastníci cestnej premávky než chodci chodník nesmú používať. Podobne ako (takmer) všetky pravidlá, aj toto má svoje výnimky. Po splnení nižšie uvedených podmienok sa uplatnia pre nasledujúce dopravné prostriedky alebo účastníkov premávky:

1. Bicykel

Cyklisti môžu chodník použiť len v špecifických situáciách. Jazdiť po ňom môžu iba:

- osoby mladšie ako 10 rokov a osoby, ktoré ich sprevádzajú,

- osoby staršie ako 15 rokov, ktoré vezú osobu mladšiu ako 10 rokov:

a) na pomocnom sedadle na prepravu dieťaťa s pevnými opierkami na nohy,

b) v prívesnom vozíku určenom na prepravu detí,

c) na detskom bicykli pevne spojenom tyčou s vodiacim bicyklom. 

Ak cyklisti môžu chodník použiť, musia jazdiť výhradne po jeho pravej strane a len jednotlivo za sebou (nie vedľa seba) a zároveň tak, aby tým chodcov nielenže neohrozovali, ale ani neobmedzovali. 

Pokiaľ má zriadená cestička pre chodcov a cyklistov (označená príslušnou dopravnou značkou) oddelené pruhy pre chodcov a cyklistov, musia cyklisti a chodci používať len pre nich určený pruh. Uvedené neplatí len pri obchádzaní, predchádzaní, odbočovaní, otáčaní a vchádzaní na cestičku pre chodcov a cyklistov a vychádzaní z nej. Pri pohybe musia účastníci dbať na to, aby sa vzájomné neohrozili.

Cyklisti môžu využiť chodník na zastavenie alebo státie bicykla, ak ponechajú voľnú súvislú šírku chodníka najmenej 1,5 m. Zísť z bicykla a tlačiť ho na chodníku smiete len vtedy, keď tým neohrozíte ani neobmedzíte chodcov. Na bicykli (a to nielen chodníku, ale aj mimo neho) nesmiete jazdiť bez držania riadidiel, držať sa iného vozidla, viesť počas jazdy druhý bicykel, ručný vozík, psa či iné zviera alebo voziť veci, ktoré by sťažovali vedenie bicykla alebo niekoho ohrozili. Pri jazde musíte mať nohy na pedáloch (výnimkou sú len bicykle, ktorých pohon je zabezpečený inak).

2. Samovyvažovacie vozidlo a kolobežka 

Na segwayi, hoverboarde či kolobežke s pomocným motorčekom môžete jazdiť po pravej strane chodníka alebo cestičky pre chodcov len jednotlivo za sebou, ak tým neohrozíte ani neobmedzíte chodcov. Nesmiete ale prekročiť rýchlosť chôdze. Kolobežku s pomocným motorčekom môžete na chodníku zastaviť alebo s ňou na ňom stáť, ak ponecháte voľnú súvislú šírku chodníka najmenej 1,5 m. Pripomeňme, že na kolobežke bez motorčeka ste podľa zákona chodcom.

3. Automatizované doručovacie vozidlo

Používanie chodníka je dovolené aj automatizovaným doručovacím vozidlám. Pri používaní chodníka ale takéto vozidlo nesmie presiahnuť rýchlosť 6 km/h-1 a musí ísť po jeho pravej strane.

4. Osoby s ŤZP

Na chodníku sa môžu pomocou ručného alebo motorového vozíka pohybovať aj osoby so zdravotným postihnutím. Nemôžu však prekročiť rýchlosť chôdze. 

5. Iné osoby so športovým vybavením

Pravú stranu chodníka smú využiť aj osoby na lyžiach, korčuliach, kolobežke, skejtborde či na obdobnom športovom vybavení. Ani tieto ale nesmú ohrozovať či obmedzovať iných používateľov chodníka. Zároveň platí, že ak je dopravnou značkou určená osobitná cestička pre osoby pohybujúce sa na športovom vybavení, musia ju využiť prednostne.

Porušenie povinností vás môže vyjsť draho 

Za používanie chodníka v rozpore s vyššie uvedenými pravidlami vám hrozia pokuty. Pre tento druh pochybenia sa primárne využíva blokové konanie, v ktorom sa ukladá sankcia do 50 eur. Pokiaľ by ste vaším porušením niekomu spôsobili škodu na zdraví alebo majetkovú ujmu, môže vás to stáť aj oveľa viac. Pri zraneniach vyžadujúcich lekárske ošetrenie počítajte s tým, že si nárok na úhradu nákladov za poskytnutú zdravotnú starostlivosť voči vám uplatní zdravotná poisťovňa. Ak vaším prehreškom niekomu spôsobíte vážnejší úraz, môže si poškodený uplatniť napr. náhradu straty na zárobku počas pracovnej neschopnosti, náhradu za stratu na dôchodku či náhradu za bolesť a sťaženie spoločenského uplatnenia.

Barbora Magočová

Autor článku Barbora Magočová

Barbora Magočová je právnička. Venuje sa najmä obchodnému a občianskemu právu a popri právnej praxi rozvíja aj publikačnú činnosť. Pre Peniaze.sk píše články týkajúce sa hlavne právnych aspektov podnikania a obchodných záväzkových... Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

chodník, pokuty

Toto ste už čítali?

Vodiči, pozor: Diaľničná známka bude stáť 90 eur na rok

17. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Vodiči, pozor: Diaľničná známka bude stáť 90 eur na rok

Zvýšenie ceny za diaľničnú známku je súčasťou konsolidačného balíčka z dielne vládnej koalície. Zdražie celoročná 365-dňová známka a tiež jednodňová diaľničná známka.

Slovenská jednodňová diaľničná známka je hit. Za dva týždne sa ich predalo kvantum

21. 8. 2024 | Redakcia

Slovenská jednodňová diaľničná známka je hit. Za dva týždne sa ich predalo kvantum

Jednodňová diaľničná známka na Slovensku je v predaji len dva týždne a už sa stala hitom medzi vodičmi. S viac ako 150 000 predanými kusmi sa ukázala ako atraktívna voľba, najmä počas... celý článok

Ako sa dostať do letiskového salónika? Letenku do prvej triedy netreba, kľúčom je vaša karta

19. 8. 2024 | Natália Stašíková

Ako sa dostať do letiskového salónika? Letenku do prvej triedy netreba, kľúčom je vaša karta

Letiskové salóniky sú oázou komfortu a pohodlia, čo klasické zóny na letiskách často neponúkajú. Mnohí Slováci si myslia, že salóniky sú určené len pre cestujúcich v prvej alebo business... celý článok

CEO Kiwi.com Oliver Dlouhý: Predávať letenky Ryanairu je pre nás veľká vec

15. 8. 2024 | Ivana Sladkovská

CEO Kiwi.com Oliver Dlouhý: Predávať letenky Ryanairu je pre nás veľká vec

Jeho firma si počas covidu prešla najväčším škandálom. Zákazníkom sa nevracali peniaze za zrušené lety a korunu tomu nasadila kauza s Ryanairom. Aerolinka odmietla akceptovať palubné... celý článok

Digitálna identita: Slovensko sa pripravuje na revolúciu v dokladoch

6. 8. 2024 | Ivana Sladkovská

Digitálna identita: Slovensko sa pripravuje na revolúciu v dokladoch

Európska digitálna identita by sa na Slovensku mohla stať realitou už čoskoro. Podľa návrhu novely zákona zverejneného na portáli slov-lex.sk by Slováci mohli mať svoje doklady aj v... celý článok