Vodiči, pozor: Diaľničná známka bude stáť 90 eur na rok

Ivana Sladkovská | rubrika: Článok | 17. 9. 2024
Zvýšenie ceny za diaľničnú známku je súčasťou konsolidačného balíčka z dielne vládnej koalície. Zdražie celoročná 365-dňová známka a tiež jednodňová diaľničná známka.
Vodiči, pozor: Diaľničná známka bude stáť 90 eur na rok

Zdroj: Shutterstock

Cena diaľničnej známky na 365 dní bude po novom 90 eur namiesto doterajších 90. Vyplýva to z informácií o konsolidačnom balíčku, ktorý dnes predstavila vládna koalícia. Nová cena by mala byť platná od začiatku roka 2025, zmenu však ešte musí schváliť parlament.

Od nového roka si vodiči poriadne priplatia za niektoré typy diaľničných známok a aj za mýto. Cena ročnej (365-dňovej) diaľničnej známky sa zvýši z 60 na 90 eur, jednodňová známka zdražie z 5,40 eura na 8,10 eur. Naopak, mesačná známka bude aj naďalej stáť 17 eur a 10-dňová dokonca zlacnie. Po novom bude stáť 10,80 eur, dnes stojí 12 eur. Ako podotýka Denník N, štát takto chce získať 45 miliónov eur.

Pravidlá sa menili iba nedávno

Iba od augusta 2024 sa slovenskí vodiči stretávajú s veľkou novinkou na slovenských cestách – jednodňovou diaľničnou známkou. Jej cena je stanovená na 5,40 eur.

Popri tejto novinke už nie je možné zakúpiť diaľničnú známku s platnosťou na kalendárny rok. Táto zmena bola logickým krokom, keďže 365-dňová diaľničná známka, ktorá platí jeden rok od dátumu zakúpenia, úplne nahradila pôvodnú „ročnú“ známku. Podľa rezortu dopravy táto duplicita často spôsobovala zmätky medzi vodičmi, ktorí si mysleli, že ročná známka platí rok od jej zakúpenia, čo nebola pravda.

Konsolidačný balíček

Zmeny cien diaľničných známok sú súčasťou konsolidačného balíčka, ktorý predstavil premiér Robert Fico na tlačovej besede. Ide teda len o zlomok opatrení, ktoré z peňaženiek Slovákov vyžmýkajú viac peňazí. Premiér však považuje konsolidáciu za nevyhnutnú a hovorí o nej ako o naprávaní škôd po bývalej vláde. „Môžeme spoločne vyhlásiť, že sme našli rovnováhu a dnes táto konsolidácia nejde iba za ľuďmi, táto konsolidácia ide aj za právnickými osobami, za firmami, za bankami. Každý v tomto štáte sa musel nejakým spôsobom poskladať na to, aby sme pristúpili k takémuto rozhodnutiu,“ vyhlásil premiér.

Vláda chce takto ušetriť 2,6 až 2,7 miliardy eur. Najväčšou novinkou je zvýšenie základnej sadzby DPH na 23 %. Zvýši sa aj daň z príjmov a tiež odvodové stropy pre lepšie zarábajúcich ľudí. Niektoré sadzby DPH sa majú znížiť na 5 %, ide predovšetkým o potraviny a základné služby. Zavádza sa daň z finančných transakcií pre podnikateľov a zmeny neobídu ani daňový bonus a rodičovský dôchodok.

Ivana Sladkovská

Autor článku Ivana Sladkovská

Šéfredaktorka portálu Peniaze.sk. Venuje sa najmä servisným ekonomickým témam štátnych dávok, dôchodkov a sociálnych výhod. Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Slovenská jednodňová diaľničná známka je hit. Za dva týždne sa ich predalo kvantum

21. 8. 2024 | Redakcia

Slovenská jednodňová diaľničná známka je hit. Za dva týždne sa ich predalo kvantum

Jednodňová diaľničná známka na Slovensku je v predaji len dva týždne a už sa stala hitom medzi vodičmi. S viac ako 150 000 predanými kusmi sa ukázala ako atraktívna voľba, najmä počas... celý článok

Ako sa dostať do letiskového salónika? Letenku do prvej triedy netreba, kľúčom je vaša karta

19. 8. 2024 | Natália Stašíková

Ako sa dostať do letiskového salónika? Letenku do prvej triedy netreba, kľúčom je vaša karta

Letiskové salóniky sú oázou komfortu a pohodlia, čo klasické zóny na letiskách často neponúkajú. Mnohí Slováci si myslia, že salóniky sú určené len pre cestujúcich v prvej alebo business... celý článok

CEO Kiwi.com Oliver Dlouhý: Predávať letenky Ryanairu je pre nás veľká vec

15. 8. 2024 | Ivana Sladkovská

CEO Kiwi.com Oliver Dlouhý: Predávať letenky Ryanairu je pre nás veľká vec

Jeho firma si počas covidu prešla najväčším škandálom. Zákazníkom sa nevracali peniaze za zrušené lety a korunu tomu nasadila kauza s Ryanairom. Aerolinka odmietla akceptovať palubné... celý článok

Digitálna identita: Slovensko sa pripravuje na revolúciu v dokladoch

6. 8. 2024 | Ivana Sladkovská

Digitálna identita: Slovensko sa pripravuje na revolúciu v dokladoch

Európska digitálna identita by sa na Slovensku mohla stať realitou už čoskoro. Podľa návrhu novely zákona zverejneného na portáli slov-lex.sk by Slováci mohli mať svoje doklady aj v... celý článok

Pozor, začal platiť nový „bič na vodičov“. Po novom hrozí pokuta až 5 000 eur

2. 8. 2024 | Ivana Sladkovská

Pozor, začal platiť nový „bič na vodičov“. Po novom hrozí pokuta až 5 000 eur

Od 1. augusta 2024 sa na Slovensku výrazne sprísňujú sankcie za jazdu bez povinného zmluvného poistenia (PZP). Maximálna pokuta za tento priestupok sa zvýši na 5 000 eur, čo je dramatický... celý článok