Slovenská jednodňová diaľničná známka je hit. Za dva týždne sa ich predalo kvantum

Redakcia | rubrika: Článok | 21. 8. 2024
Jednodňová diaľničná známka na Slovensku je v predaji len dva týždne a už sa stala hitom medzi vodičmi. S viac ako 150 000 predanými kusmi sa ukázala ako atraktívna voľba, najmä počas dovolenkového obdobia. Minister dopravy Jozef Ráž zdôrazňuje, že cena 5,40 eura je jednou z najnižších v Európe.
Slovenská jednodňová diaľničná známka je hit. Za dva týždne sa ich predalo kvantum

Zdroj: Archív Canva

Jednodňová diaľničná známka funguje už dva týždne. Minister dopravy Jozef Ráž vo videu na sociálnej sieti informoval, že od jej štartu 1. augusta 2024 sa predalo už viac ako 150 000 kusov. Približne tretinu z tohto počtu, asi 50 000 kusov, si kúpili slovenskí vodiči.

„Vďaka dovolenkovému obdobiu a letným prázdninám je táto e-známka veľmi populárna. Cena 5,40 eura je skutočne atraktívna," hovorí minister. Dodáva, že Slovensko má najlacnejšiu jednodňovú známku oproti okolitým štátom a jednu z najlacnejších jednodňových diaľničných známok v celej Európe.

Pozor, platí len do polnoci

Jednodňová diaľničná známka je už v predaji a prináša motoristom novú možnosť, ako legálne využívať slovenské diaľnice na krátky čas. Táto nová známka platí len počas dňa, ktorý si vodič zvolí, od polnoci do polnoci. Je dôležité si uvedomiť, že jednodňová diaľničná známka neplatí 24 hodín od zakúpenia, ale len do konca dňa, čo je podobné ako v iných európskych krajinách. Motoristi by preto mali byť obozretní, aby sa im táto krátkodobá známka nepredražila nesprávnym načasovaním.

Cena jednodňovej diaľničnej známky bola stanovená na 5,40 eura, čo je v súlade so smernicou Európskeho parlamentu a Rady EÚ. Podľa tejto smernice musí byť cena jednodňovej známky nastavená na deväť percent ceny ročnej známky, čo zohľadňuje tento nový typ poplatku.

Motoristi si môžu jednodňovú diaľničnú známku kúpiť na oficiálnych predajných miestach NDS, prostredníctvom portálu eznamka.sk, cez oficiálnu mobilnú aplikáciu alebo na iných predajných miestach po celom Slovensku. Predpokladá sa, že tento typ známky bude obzvlášť populárny medzi zahraničnými vodičmi, ktorí Slovenskom len prechádzajú a potrebujú krátkodobé riešenie pre svoje cesty.

NDS tiež pripomína, že od 1. augusta sa prestala predávať ročná diaľničná známka, ktorú nahradila nová 365-dňová známka. Už zakúpené ročné známky zostávajú v platnosti do 31. januára 2025, čo motoristom poskytuje dostatok času na prechod na nový systém.

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Ako sa dostať do letiskového salónika? Letenku do prvej triedy netreba, kľúčom je vaša karta

19. 8. 2024 | Natália Stašíková

Ako sa dostať do letiskového salónika? Letenku do prvej triedy netreba, kľúčom je vaša karta

Letiskové salóniky sú oázou komfortu a pohodlia, čo klasické zóny na letiskách často neponúkajú. Mnohí Slováci si myslia, že salóniky sú určené len pre cestujúcich v prvej alebo business... celý článok

CEO Kiwi.com Oliver Dlouhý: Predávať letenky Ryanairu je pre nás veľká vec

15. 8. 2024 | Ivana Sladkovská

CEO Kiwi.com Oliver Dlouhý: Predávať letenky Ryanairu je pre nás veľká vec

Jeho firma si počas covidu prešla najväčším škandálom. Zákazníkom sa nevracali peniaze za zrušené lety a korunu tomu nasadila kauza s Ryanairom. Aerolinka odmietla akceptovať palubné... celý článok

Digitálna identita: Slovensko sa pripravuje na revolúciu v dokladoch

6. 8. 2024 | Ivana Sladkovská

Digitálna identita: Slovensko sa pripravuje na revolúciu v dokladoch

Európska digitálna identita by sa na Slovensku mohla stať realitou už čoskoro. Podľa návrhu novely zákona zverejneného na portáli slov-lex.sk by Slováci mohli mať svoje doklady aj v... celý článok

Pozor, začal platiť nový „bič na vodičov“. Po novom hrozí pokuta až 5 000 eur

2. 8. 2024 | Ivana Sladkovská

Pozor, začal platiť nový „bič na vodičov“. Po novom hrozí pokuta až 5 000 eur

Od 1. augusta 2024 sa na Slovensku výrazne sprísňujú sankcie za jazdu bez povinného zmluvného poistenia (PZP). Maximálna pokuta za tento priestupok sa zvýši na 5 000 eur, čo je dramatický... celý článok

Za zmeškaný let môžete dostať až 600 eur, za stratený kufor aj 1 300. Poznáte svoje práva?

25. 7. 2024 | Natália Stašíková

Za zmeškaný let môžete dostať až 600 eur, za stratený kufor aj 1 300. Poznáte svoje práva?

Cestovanie lietadlom môže byť občas plné nečakaných komplikacii. Letiská po celej Európe sa stretávajú s rôznymi problémami, ako sú meškania letov a stratené batožiny. Nedávno sa letisko... celý článok