Pozor, začal platiť nový „bič na vodičov“. Po novom hrozí pokuta až 5 000 eur

Ivana Sladkovská | rubrika: Článok | 2. 8. 2024
Od 1. augusta 2024 sa na Slovensku výrazne sprísňujú sankcie za jazdu bez povinného zmluvného poistenia (PZP). Maximálna pokuta za tento priestupok sa zvýši na 5 000 eur, čo je dramatický nárast oproti súčasným sankciám. Nový zákon tiež zavádza možnosť zaplatiť pokutu priamo na mieste policajtom. Tento krok je reakciou na alarmujúci počet vozidiel bez PZP, ktoré nielenže zvyšujú náklady z garančného fondu, ale aj spôsobujú štátu straty vo výške miliónov eur.
Pozor, začal platiť nový „bič na vodičov“. Po novom hrozí pokuta až 5 000 eur

Zdroj: Shutterstock

Jazda bez povinného zmluvného poistenia bude po novom postihovaná naozaj vysokou pokutou. Od 1. augusta 2024 platí nový zákon, ktorý poriadne pritvrdzuje vo výške pokút. Po novom za jazdu bez PZP môžete dostať maximálnu pokutu 5 000 eur. Mení sa však aj systém platenia pokút, vodič ju bude môcť zaplatiť priamo na mieste policajtom, pripomína Topspeed.sk.

Problémom áut bez PZP je, že pri škodových udalostiach nielenže vyciciavajú garančný fond, ale štátu chýbajú milióny eur za pokuty.

Áut bez PZP je priveľa

Štát sa rozhodol pritvrdiť v boji proti vozidlám bez povinného zmluvného poistenia (PZP) a od 1. augusta zvyšuje pokuty za tento častý priestupok. Neuzatvorenie PZP je na Slovensku veľkým problémom, ktorý sa doposiaľ nedarilo efektívne riešiť. Počet nepoistených vozidiel je alarmujúci a každoročne rastú sumy vyplácané z garančného fondu, ktorý bol zriadený štátom v spolupráci s poisťovňami.

Garančný fond má zabezpečiť, aby poškodení dostali náhradu škody aj v prípade, že nehodu spôsobí vozidlo bez PZP. Tento systém funguje tak, že štát a poisťovne spolupracujú na rýchlom vyplácaní náhrad, čo zabezpečuje ochranu pre všetkých účastníkov cestnej premávky.

Situácia na slovenských cestách sa zhoršuje kvôli vysokému počtu vozidiel bez povinného zmluvného poistenia (PZP). Zatiaľ čo v krajinách ako Poľsko či Česko je podiel takýchto áut približne 1-1,6 percenta, na Slovensku je to alarmujúcich deväť percent. Odhady hovoria o viac ako 300 tisíc vozidlách, ktoré nemajú platné PZP.

S pokutami je problém, ťažko sa vymáhajú

Autá bez PZP sa „priživujú“ na garančnom fonde, no zároveň zle fungujú páky na vymáhanie pokút. Ako nedávno zistil Najvyšší kontrolný úrad, situácia je fakt zlá. 

Slovenská kancelária poisťovateľov v rokoch 2018 až 2023 oznámila okresným úradom viac ako 1,8 milióna prípadov neuzatvorenia povinného poistenia. Napriek tomu uložili úrady len 32 640 pokút, čo predstavuje sumu viac ako 3,8 milióna eur. Z tejto sumy bolo vymožených len necelých 44 %. Tento stav spôsobuje, že štát prichádza ročne o milióny eur, ktoré by mohli byť použité napríklad na zvyšovanie bezpečnosti na cestách a zníženie dopravných nehôd s tragickými následkami. Zodpovední motoristi pritom svojím poistením kryjú škody spôsobené neplatičmi a zároveň prispievajú do osobitného účtu ministerstva vnútra.

Len v minulom roku spôsobili nepoistené vozidlá na Slovensku 2 216 škodových udalostí. Z garančného fondu bolo vyplatených takmer 7 miliónov eur. Slovenská kancelária poisťovateľov následne vymáha zaplatenie škody od vinníkov takýchto nehôd, ktorí nemali uzatvorenú poistku na svoje vozidlo.

Mení sa výška pokuty aj systém sankcií

V súčasnosti hrozí za auto bez PZP pokuta od 16,60 eur až po 3 319 eur. V praxi sa však takéto vysoké pokuty na hornej hranici nevyskytujú. Od augusta sa však situácia zmení a bude zaujímavé sledovať, či štátne orgány rozhodnú o uplatňovaní najvyšších sankcií. Nové pokuty budú v rozmedzí od 50 eur do 5 tisíc eur. Sankcia za nepoistené vozidlo tak nebude nikdy nižšia ako 50 eur a bude zastropovaná na úrovni stonásobku tejto sumy. Pokutu môžu udeliť buď policajti priamo na cestách, alebo okresné úrady.

Platnosť PZP si môžu vodiči skontrolovať na webe Slovenskej kancelárie poisťovateľov po zadaní evidenčného čísla vozidla (EČV). Zabúdať na PZP sa nevypláca, pretože ani ročná cena poistenia nie je taká vysoká, aby stála za finančné problémy a opletačky pri nehodách.

Ivana Sladkovská

Autor článku Ivana Sladkovská

Šéfredaktorka portálu Peniaze.sk. Venuje sa najmä servisným ekonomickým témam štátnych dávok, dôchodkov a sociálnych výhod. Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Slovenská jednodňová diaľničná známka je hit. Za dva týždne sa ich predalo kvantum

21. 8. 2024 | Redakcia

Slovenská jednodňová diaľničná známka je hit. Za dva týždne sa ich predalo kvantum

Jednodňová diaľničná známka na Slovensku je v predaji len dva týždne a už sa stala hitom medzi vodičmi. S viac ako 150 000 predanými kusmi sa ukázala ako atraktívna voľba, najmä počas... celý článok

Ako sa dostať do letiskového salónika? Letenku do prvej triedy netreba, kľúčom je vaša karta

19. 8. 2024 | Natália Stašíková

Ako sa dostať do letiskového salónika? Letenku do prvej triedy netreba, kľúčom je vaša karta

Letiskové salóniky sú oázou komfortu a pohodlia, čo klasické zóny na letiskách často neponúkajú. Mnohí Slováci si myslia, že salóniky sú určené len pre cestujúcich v prvej alebo business... celý článok

CEO Kiwi.com Oliver Dlouhý: Predávať letenky Ryanairu je pre nás veľká vec

15. 8. 2024 | Ivana Sladkovská

CEO Kiwi.com Oliver Dlouhý: Predávať letenky Ryanairu je pre nás veľká vec

Jeho firma si počas covidu prešla najväčším škandálom. Zákazníkom sa nevracali peniaze za zrušené lety a korunu tomu nasadila kauza s Ryanairom. Aerolinka odmietla akceptovať palubné... celý článok

Digitálna identita: Slovensko sa pripravuje na revolúciu v dokladoch

6. 8. 2024 | Ivana Sladkovská

Digitálna identita: Slovensko sa pripravuje na revolúciu v dokladoch

Európska digitálna identita by sa na Slovensku mohla stať realitou už čoskoro. Podľa návrhu novely zákona zverejneného na portáli slov-lex.sk by Slováci mohli mať svoje doklady aj v... celý článok

Za zmeškaný let môžete dostať až 600 eur, za stratený kufor aj 1 300. Poznáte svoje práva?

25. 7. 2024 | Natália Stašíková

Za zmeškaný let môžete dostať až 600 eur, za stratený kufor aj 1 300. Poznáte svoje práva?

Cestovanie lietadlom môže byť občas plné nečakaných komplikacii. Letiská po celej Európe sa stretávajú s rôznymi problémami, ako sú meškania letov a stratené batožiny. Nedávno sa letisko... celý článok