Za zmeškaný let môžete dostať až 600 eur, za stratený kufor aj 1 300. Poznáte svoje práva?

Natália Stašíková | rubrika: Článok | 25. 7. 2024
Cestovanie lietadlom môže byť občas plné nečakaných komplikacii. Letiská po celej Európe sa stretávajú s rôznymi problémami, ako sú meškania letov a stratené batožiny. Nedávno sa letisko v Prahe ocitlo v chaose, keď množstvo letov odletelo bez batožiny cestujúcich kvôli nedostatku personálu a preťaženosti letovej prevádzky. Slováci však dnes cestujú po celom svete. Čo robiť, ak sa vám stane podobná nepríjemnosť? Aké kompenzácie môžete žiadať?
Za zmeškaný let môžete dostať až 600 eur, za stratený kufor aj 1 300. Poznáte svoje práva?

Zdroj: Shutterstock

Meškanie letu môže byť frustrujúce, ale cestujúci v EÚ majú právo na odškodnenie podľa nariadenia (ES) č. 261/2004, ak je let oneskorený o viac ako tri hodiny. Podľa portálu meskanieletu.skmáte nárok na kompenzáciu, ak letecká spoločnosť neoznámila zrušenie letu do 14 dní pred plánovaným odletom.

Nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 261/2004, platné od roku 2004, zabezpečuje nárok na náhradu a pomoc v prípade meškania, zrušenia letu alebo odmietnutia nástupu na palubu. V prípade meškania letu zvyknú aerolínie rozdávať cestujúcim vodu a bagety, ale tie sú len bonusom. Aerolinka vám v prípade oprávneného nároku môže vyplatiť až 600 eur za meškanie. Samozrejme, musíte splniť niekoľko podmienok.

Čo sa rozumie pod meškaním letu?

Meškanie letu sa počíta od plánovaného času odletu až po skutočný čas príletu do cieľovej destinácie. Skutočný čas príletu sa určuje momentom, keď sa otvoria dvere lietadla a cestujúci môžu opustiť lietadlo. Pre nárok na odškodné musí skutočný čas príletu presiahnuť plánovaný čas príletu o viac ako tri hodiny.

Kedy máte nárok na odškodnenie?

Nariadenie č. 261/2004 stanovuje pravidlá pre odškodnenie cestujúcich v rámci EÚ a niektorých ďalších krajín. Tieto pravidlá sa vzťahujú na:

  • Lety v rámci EÚ.
  • Lety z letísk EÚ do tretích krajín.
  • Lety z tretích krajín do EÚ, ak prepravoval letecký dopravca so sídlom v EÚ.

Výška kompenzácie závisí od dĺžky letu a doby meškania:

  • 250 eur pre lety do 1 500 km, ak meškanie presahuje 2 hodiny.
  • 400 eur pre lety v rámci EÚ nad 1 500 km a pre lety medzi 1 500 a 3 500 km mimo EÚ, ak meškanie presahuje 3 hodiny.
  • 600 eur pre lety nad 3 500 km, ak meškanie presahuje 4 hodiny.

Kto je zodpovedný za kompenzáciu?

Portál meskanieletu.sk uvádza, že letecká spoločnosť, ktorá prevádzkuje let, je povinná zabezpečiť kompenzáciu. Ak meškanie alebo zrušenie letu bolo spôsobené mimoriadnymi okolnosťami, ktoré nemohla letecká spoločnosť ovplyvniť (napríklad nepriaznivé počasie, bezpečnostné riziká, politická nestabilita), povinnosť kompenzácie sa na ňu nevzťahuje.

Pozor, ak cestujete s aerolíniami, ktoré nie sú z EÚ a lietate mimo EÚ, európska legislatíva sa na ne nevzťahuje a väčšinou majú vlastné podmienky kompenzácie za omeškané lety a ďalšie situácie.

Ako postupovať pri žiadosti o odškodnenie?

  1. Zhromaždite dokumentáciu: Uchovajte si všetky cestovné doklady, potvrdenky a komunikáciu s leteckou spoločnosťou.
  2. Kontaktujte leteckú spoločnosť: Požiadajte o kompenzáciu prostredníctvom ich oficiálneho komunikačného kanála.
  3. Využite externú pomoc: Ak letecká spoločnosť nereaguje alebo odmietne vašu žiadosť, môžete sa obrátiť na národný orgán pre civilné letectvo alebo využiť služby špecializovaných spoločností na vymáhanie kompenzácií.

V situáciách, keď sa vaša cesta komplikuje meškaním alebo zrušením letu, je dôležité poznať svoje práva a vedieť, na čo máte nárok. Ak splníte všetky podmienky, môžete získať odškodnenie až do výšky 600 eur.

Cestujete cez cestovku? Nárok na odškodné platí rovnako 

Posledné týždeň bolo dôvodov meškania letov viacero. Situáciu skomplikovali štrajky v Turecku či problémy so vzdušným priestorom v Maďarsku. Samozrejme, v letnej sezóne sú letoviská dennodenne vyťažené, keďže cestuje veľké množstvo ľudí. 

Meškania postihli aj ľudí, ktorí cestujú cez cestovné kancelárie. Tých však cestovky neupozornili na dôležitú vec, a to, že aj v prípade dovolenky cez cestovku, máte rovnaký nárok na odškodnenie ako ostatní cestujúci. 

Napríklad, ak cestujete ako 4-členná rodina do Hurghady a váš let mešká viac ako 4 hodiny, každý z vás môže dostať 400 eur, čo spolu činí 1600 eur. O odškodnenie môžete žiadať sami prostredníctvom formulára na webovej stránke leteckej spoločnosti. Ak neviete, ako na to, alebo nemáte čas, môžete využiť spoločnosti ako Refundio, ktoré vám s tým pomôžu za províziu, uvádza na Facebookublogerka Travel Hacker. 

Aj za stratenú batožinu môžete žiadať odškodné 

Stratená alebo poškodená batožina môže výrazne znepríjemniť vašu dovolenku. Podľa dTestu je za tento problém zodpovedný letecký dopravca, ktorý je povinný cestujúcemu vyplatiť náhradu až do výšky približne 1 300 eur, informuje Refresher

Ak je vaša batožina poškodená, je potrebné reklamovať problém priamo na letisku do siedmich dní. Pri poškodení batožiny si nechajte spísať protokol, ktorý by mal obsahovať informácie o kúpnej cene a veku batožiny.

Ak je batožina stratená, oznámte to leteckému dopravcovi ešte na letisku. Máte tiež nárok na preplatenie nákladov na osobné potreby, ktoré ste museli nevyhnutne zakúpiť počas čakania na batožinu v destinácii.

Poznať svoje práva a postup pri žiadosti o odškodnenie je kľúčové pre zmiernenie stresu spojeného s cestovaním. Ak sa vaše cesty skomplikujú, nenechajte sa zastrašiť a využite svoje práva na kompenzáciu.

Natália Stašíková

Autor článku Natália Stašíková

Prispievateľka portálu Peniaze.sk. Venuje sa ekonomickým témam a natívnemu obsahu. Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Bolt spúšťa v Bratislave úplne novú službu

9. 10. 2024 | Ivana Sladkovská

Bolt spúšťa v Bratislave úplne novú službu

Bolt, technologická platforma známa svojimi inovatívnymi riešeniami, rozširuje svoje služby v Bratislave o novinku Bolt Send. Táto služba umožňuje rýchle a jednoduché doručovanie menších... celý článok

Ťažké správy pre vodičov: U susedov zdražujú diaľničnú známku

2. 10. 2024 | Redakcia | 2 komentáre

Ťažké správy pre vodičov: U susedov zdražujú diaľničnú známku

Cena diaľničnej známky v Česku sa zvýši. Ministerstvo dopravy ČR uvádza, že hlavným dôvodom zvýšenia cien je zavedenie automatickej valorizácie.

Aktualizované informácie o zimných pneumatikách: Vodiči na Slovensku nemusia nič meniť

26. 9. 2024 | Ivana Sladkovská | 2 komentáre

Aktualizované informácie o zimných pneumatikách: Vodiči na Slovensku nemusia nič meniť

Od októbra 2024 vstupujú do platnosti nové pravidlá týkajúce sa používania zimných pneumatík na Slovensku. Ak ste si doteraz neobstarali pneumatiky so správnym označením, môžete sa... celý článok

Ceny benzínu spadli na predkrízovú úroveň. Budú ešte klesať?

20. 9. 2024 | Ivana Sladkovská

Ceny benzínu spadli na predkrízovú úroveň. Budú ešte klesať?

Benzín 95 sa predáva za 1,477 eura za liter, motorová nafta za 1,403 eura a prémiový benzín 98 zlacnel na 1,669 eura za liter. Za prepadom cien je predovšetkým pokles cien ropy na medzinárodnej... celý článok

Môžu cyklisti či kolobežkári jazdiť po chodníku? Pozor na pokuty

19. 9. 2024 | Barbora Magočová

Môžu cyklisti či kolobežkári jazdiť po chodníku? Pozor na pokuty

Chodník je primárne vyhradený pre chodcov. Napriek tomu však na ňom bežne stretnete aj cyklistov, kolobežkárov či korčuliarov. Nie všetci sú natoľko ohľaduplní, aby sa pohybu chodcov... celý článok