Vodiči si už môžu kúpiť jednodňovú známku: Dajte si pozor, aby sa nepredražila

Ivana Sladkovská | rubrika: Článok | 24. 7. 2024
Od 1. augusta 2024 bude platiť nová jednodňová diaľničná známka, ktorá umožní vodičom využívať diaľnice za jednorazový poplatok 5,40 eura. Táto známka bude platiť od polnoci do polnoci toho istého dňa, čo prináša nové možnosti pre krátkodobé cestovanie. Zároveň sa ruší predaj ročnej diaľničnej známky, ktorú nahradí 365-dňová známka.
Vodiči si už môžu kúpiť jednodňovú známku: Dajte si pozor, aby sa nepredražila

Zdroj: Reprofoto: eznamka.sk, FB/Národná diaľničná spoločnosť

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) oznámila začiatok predpredaja novej jednodňovej diaľničnej známky, ktorá vstúpi do platnosti od 1. augusta 2024. Tento krok prichádza s implementáciou nového zákona, ktorý zavádza tento nový typ známky. Zároveň bude od rovnakého dátumu zrušený predaj ročnej diaľničnej známky. V platnosti však zostanú 365-dňová, 30-dňová a desaťdňová diaľničná známka

Vodiči už môžu jednodňovú známku nájsť v mobilnej aplikácii eznamka alebo na eznamka.sk.

Nová jednodňová diaľničná známka bude platiť počas dňa, ktorý si vodič zvolí, až do polnoci toho istého dňa. NDS upozorňuje, že táto známka, podobne ako v iných krajinách, nebude platiť 24 hodín od momentu jej zakúpenia. Motoristi si tak musia dať pozor, aby sa im známka nepredražila.

Cena jednodňovej známky bola stanovená na 5,40 eura. „Samotné nastavenie ceny vychádza zo smernice Európskeho parlamentu a Rady EÚ, v ktorej je stanovená cena jednodňovej známky na deväť percent ceny ročnej,“ uviedli diaľničiari.

Motoristi si budú môcť túto novú známku zakúpiť na oficiálnych predajných miestach NDS, cez portál eznamka.sk, pomocou oficiálnej aplikácie alebo na iných predajných miestach po celom Slovensku. NDS očakáva, že o túto známku prejavia záujem najmä zahraniční vodiči, ktorí Slovenskom len prechádzajú.

Diaľničiari tiež pripomenuli, že od 1. augusta sa ruší predaj ročnej diaľničnej známky, ktorú nahradí 365-dňová známka. Už zakúpené ročné diaľničné známky zostanú v platnosti do 31. januára 2025.

Kalendár

Dnes je Medzinárodný deň gramotnosti

Medzinárodný deň gramotnosti je významným podujatím, ktoré sa každoročne oslavuje 8. septembra od roku 1966. Tento deň vyhlásilo UNESCO s cieľom zvýšiť povedomie a zdôrazniť význam gramotnosti ako základného... Viac

Preskúmajte ďalšie dni v našom kalendári

Pozor na podvodné SMS

V posledných dňoch zaznamenala Národná diaľničná spoločnosť (NDS) viacero sťažností a podnetov týkajúcich sa podvodných SMS správ ohľadom diaľničnej známky. Tieto falošné správy informujú o nevyplatených faktúrach, nezaplatených pokutách alebo o doplatkoch za diaľničnú známku. Je dôležité zdôrazniť, že takéto správy nepochádzajú od Národnej diaľničnej spoločnosti.

NDS zasiela SMS správy prostredníctvom oficiálneho odosielateľa eznamka.sk len v troch prípadoch: pri podaní žiadosti, napríklad o opravu údajov, pri zakúpení diaľničnej známky a pred vypršaním platnosti diaľničnej známky. Notifikačná správa o exspirácii diaľničnej známky prichádza zákazníkovi tri dni pred skončením platnosti jeho súčasnej známky.

Rozlíšiť oficiálnu SMS správu od podvodnej môže byť niekedy náročné, ale existujú určité znaky, ktoré vám môžu pomôcť. Odosielateľom oficiálnej správy je vždy eznamka.sk. Naopak, falošné správy sú často zasielané zo zahraničného čísla, ktoré sa dá jednoducho identifikovať podľa predvoľby. Tieto podvodné správy zvyčajne obsahujú link na webovú stránku, ktorý by zákazník nemal v žiadnom prípade otvárať, keďže môže viesť na nebezpečný alebo falošný web. Oficiálne správy od Národnej diaľničnej spoločnosti nikdy neobsahujú link.

Pre zákazníkov je dôležité byť obozretný a nekonať na základe neoverených informácií. Ak dostanete podozrivú SMS správu, neotvárajte odkazy a nekontaktujte žiadne čísla uvedené v správe. Namiesto toho sa obráťte na oficiálnu zákaznícku linku NDS alebo navštívte ich oficiálnu webovú stránku eznamka.sk, kde získate overené informácie. V prípade, že máte podozrenie na podvod, môžete to nahlásiť príslušným orgánom alebo priamo Národnej diaľničnej spoločnosti.

 

Ivana Sladkovská

Autor článku Ivana Sladkovská

Šéfredaktorka portálu Peniaze.sk. Venuje sa najmä servisným ekonomickým témam štátnych dávok, dôchodkov a sociálnych výhod. Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Slovenská jednodňová diaľničná známka je hit. Za dva týždne sa ich predalo kvantum

21. 8. 2024 | Redakcia

Slovenská jednodňová diaľničná známka je hit. Za dva týždne sa ich predalo kvantum

Jednodňová diaľničná známka na Slovensku je v predaji len dva týždne a už sa stala hitom medzi vodičmi. S viac ako 150 000 predanými kusmi sa ukázala ako atraktívna voľba, najmä počas... celý článok

Ako sa dostať do letiskového salónika? Letenku do prvej triedy netreba, kľúčom je vaša karta

19. 8. 2024 | Natália Stašíková

Ako sa dostať do letiskového salónika? Letenku do prvej triedy netreba, kľúčom je vaša karta

Letiskové salóniky sú oázou komfortu a pohodlia, čo klasické zóny na letiskách často neponúkajú. Mnohí Slováci si myslia, že salóniky sú určené len pre cestujúcich v prvej alebo business... celý článok

CEO Kiwi.com Oliver Dlouhý: Predávať letenky Ryanairu je pre nás veľká vec

15. 8. 2024 | Ivana Sladkovská

CEO Kiwi.com Oliver Dlouhý: Predávať letenky Ryanairu je pre nás veľká vec

Jeho firma si počas covidu prešla najväčším škandálom. Zákazníkom sa nevracali peniaze za zrušené lety a korunu tomu nasadila kauza s Ryanairom. Aerolinka odmietla akceptovať palubné... celý článok

Digitálna identita: Slovensko sa pripravuje na revolúciu v dokladoch

6. 8. 2024 | Ivana Sladkovská

Digitálna identita: Slovensko sa pripravuje na revolúciu v dokladoch

Európska digitálna identita by sa na Slovensku mohla stať realitou už čoskoro. Podľa návrhu novely zákona zverejneného na portáli slov-lex.sk by Slováci mohli mať svoje doklady aj v... celý článok

Pozor, začal platiť nový „bič na vodičov“. Po novom hrozí pokuta až 5 000 eur

2. 8. 2024 | Ivana Sladkovská

Pozor, začal platiť nový „bič na vodičov“. Po novom hrozí pokuta až 5 000 eur

Od 1. augusta 2024 sa na Slovensku výrazne sprísňujú sankcie za jazdu bez povinného zmluvného poistenia (PZP). Maximálna pokuta za tento priestupok sa zvýši na 5 000 eur, čo je dramatický... celý článok