PREHĽAD zmien od 1. augusta: PZP na kolobežku a nová diaľničná známka

Natália Stašíková | rubrika: Článok | 23. 7. 2024
Parlament nedávno schválil vládny návrh zákona o povinnom zmluvnom poistení motorových vozidiel, ktorý prináša zásadné zmeny. Okrem zvýšenia pokút pre vodičov bez poistenia sa po prvýkrát zavádza povinné poistenie aj pre elektrické kolobežky. Nové pravidlá začnú platiť od 1. augusta 2024.
PREHĽAD zmien od 1. augusta: PZP na kolobežku a nová diaľničná známka

Zdroj: Shutterstock

Od 1. augusta 2024 čakajú motoristov významné zmeny, od povinného poistenia elektrických kolobežiek po novú diaľninú známku. Prinášame prehľad všekých zmien na cestách.

PZP pre kolobežky s batériou

Jednou z hlavných zmien je rozšírenie povinnosti poistenia na elektrické kolobežky a ďalšie podobné vozidlá. Táto novela má za cieľ zvýšiť bezpečnosť na cestách a zabezpečiť lepšiu finančnú ochranu pre všetkých účastníkov cestnej premávky. 

 

Zákon upraví aj definíciu motorového vozidla, ktoré musí byť povinne poistené. Tá bude po novom znieť: 

„1. samostatné nekoľajové vozidlo s vlastným mechanickým pohonom s najväčšou 1a. konštrukčnou rýchlosťou viac ako 25 km/h alebo 1b.prevádzkovou hmotnosťou viac ako 25 kg a  najväčšou konštrukčnou rýchlosťou viac ako 14 km/h, 2.prípojné vozidlo, ktoré sa používa s vozidlom podľa bodu 1a alebo bodu 1b, bez ohľadu na to, či je pripojené alebo odpojené,“ píše sa v predloženej novele.

PZP sa tak po novom bude vzťahovať na elektrické kolobežky, elektrické jednokolky, či napríklad golfové vozíky. Invalidné vozíky s vlastným pohonom sú z tejto povinnosti podľa novely vyňaté. V Česku už PZP pre kolobežky a vozítka s rýchlosťou nad 25 km/h platí od 1. apríla tohto roka. 

Zvýšenie limitov poistného krytia a pokút

Novela zákona prináša aj zvýšenie limitov poistného krytia v rámci PZP. To znamená, že poistky budú poskytovať širšiu finančnú ochranu v prípade škôd spôsobených dopravnou nehodou.

Maximálna suma, ktorú poisťovňa vyplatí za škody na zdraví, majetku alebo iné škody tretím osobám, sa zvýši z pôvodných 5 240 000 eur na 6 450 000 eur. Limity pre škody na majetku sa zvýšia z 1 050 000 eur na 1 300 000 eur.

Zvýšené budú aj pokuty za neuzatvorenie PZP. Aktuálne sa pokuty pohybujú od 16,60 eura do 3 319,40 eura. Po novom sa minimálna pokuta zvýši na 50 eur a maximálna dosiahne 5 000 eur.

 

Čo pokrýva PZP?

Povinné zmluvné poistenie (PZP)zabezpečuje finančnú ochranu v prípade, že niekto spôsobí dopravnú nehodu. Poistka pokrýva náklady na škody na zdraví, materiálne škody, stratu zisku a právne náklady spojené s vymáhaním týchto nárokov.

Zaujímavosťou je možnosť získať náhradu za nájom náhradného vozidla bez potreby špeciálnej dohody s poisťovňou. Na rozdiel od PZP je havarijné poistenie určené na krytie škôd spôsobených vlastnému vozidlu a vyžaduje si špecifické dojednanie v poistnej zmluve.

Slovensko týmto krokom implementuje predpis EÚ, ktorý postupne musia prijať všetky členské krajiny. Cieľom je zvýšiť bezpečnosť na cestách a zabezpečiť, že vinníci dopravných nehôd budú mať dostatočné finančné prostriedky na náhradu spôsobených škôd.

Jednodňová diaľničná známka 

Ďalšou zo zmien, ktorá čaká Slovákov od 1. augusta je zavedenie jednodňovej diaľničnej známky. Podľa rezortu dopravy bude jej cena 5,40 eur.

Okrem toho sa už nebude dať zakúpiť diaľničná známka s platnosťou na kalendárny rok. Podľa rezortu dopravy nemá takáto známka popri existujúcej 365-dňovej diaľničnej známke svoje opodstatnenie.

„Som rád, že sme stihli schváliť zavedenie jednodňovej známky ešte pred letom. Výrazne tým pomôžeme všetkým, ktorí sa chcú vybrať na krátke výlety po Slovensku, a tiež zahraničným turistom, ktorí Slovenskom prechádzajú na ceste za letnou dovolenkou,“ povedal minister dopravy Jozef Ráž.

Nová jednodňová diaľničná známka je v súlade s požiadavkami európskej smernice a jej cieľom je poskytnúť motoristom vyššiu flexibilitu pri používaní spoplatnených úsekov ciest. Bude dostupná v elektronickej forme, podobne ako ostatné známky, a bude k dispozícii pre domácich aj zahraničných motoristov.

Novela zákona prináša aj úpravy pravidiel úhrady diaľničnej známky. „Deň určený užívateľom vymedzených úsekov ciest je prvým dňom platnosti diaľničnej známky. Ak ide o diaľničnú známku s jednodňovou platnosťou, je to zároveň jediný deň platnosti diaľničnej známky, pričom tento deň nemusí byť určený ako deň, v ktorom došlo k úhrade diaľničnej známky," vysvetlil rezort dopravy.

V praxi to znamená, že ak si kúpite diaľničnú známku na 365, 30, 10 alebo jeden deň, musíte určiť dátum, odkedy má platiť. Podľa zákona má nová jednodňová známka platnosť do 24. hodiny daného dňa. Jednodňová známka bude platiť počas kalendárneho dňa, na ktorý bola zakúpená.

Národná rada SR zároveň schválila aj zrušenie „ročnej“ diaľničnej známky, k dispozícii zostane už len „365-dňová“.

„Táto duplicita spôsobovala problémy. Často sa stávalo, že si ich vodiči plietli a mysleli si, že ročná platí rok od zakúpenia, čo, samozrejme, nebola pravda. Takto v tom konečne bude poriadok,“ doplnil Jozef Ráž.

Motoristi sa môžu tešiť na väčšiu flexibilitu pri plánovaní svojich ciest po slovenských diaľniciach, pričom jednodňová diaľničná známka im poskytne možnosť krátkodobého využívania spoplatnených úsekov bez nutnosti kupovať dlhodobejšie známky.

Natália Stašíková

Autor článku Natália Stašíková

Prispievateľka portálu Peniaze.sk. Venuje sa ekonomickým témam a natívnemu obsahu. Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Slovenská jednodňová diaľničná známka je hit. Za dva týždne sa ich predalo kvantum

21. 8. 2024 | Redakcia

Slovenská jednodňová diaľničná známka je hit. Za dva týždne sa ich predalo kvantum

Jednodňová diaľničná známka na Slovensku je v predaji len dva týždne a už sa stala hitom medzi vodičmi. S viac ako 150 000 predanými kusmi sa ukázala ako atraktívna voľba, najmä počas... celý článok

Ako sa dostať do letiskového salónika? Letenku do prvej triedy netreba, kľúčom je vaša karta

19. 8. 2024 | Natália Stašíková

Ako sa dostať do letiskového salónika? Letenku do prvej triedy netreba, kľúčom je vaša karta

Letiskové salóniky sú oázou komfortu a pohodlia, čo klasické zóny na letiskách často neponúkajú. Mnohí Slováci si myslia, že salóniky sú určené len pre cestujúcich v prvej alebo business... celý článok

CEO Kiwi.com Oliver Dlouhý: Predávať letenky Ryanairu je pre nás veľká vec

15. 8. 2024 | Ivana Sladkovská

CEO Kiwi.com Oliver Dlouhý: Predávať letenky Ryanairu je pre nás veľká vec

Jeho firma si počas covidu prešla najväčším škandálom. Zákazníkom sa nevracali peniaze za zrušené lety a korunu tomu nasadila kauza s Ryanairom. Aerolinka odmietla akceptovať palubné... celý článok

Digitálna identita: Slovensko sa pripravuje na revolúciu v dokladoch

6. 8. 2024 | Ivana Sladkovská

Digitálna identita: Slovensko sa pripravuje na revolúciu v dokladoch

Európska digitálna identita by sa na Slovensku mohla stať realitou už čoskoro. Podľa návrhu novely zákona zverejneného na portáli slov-lex.sk by Slováci mohli mať svoje doklady aj v... celý článok

Pozor, začal platiť nový „bič na vodičov“. Po novom hrozí pokuta až 5 000 eur

2. 8. 2024 | Ivana Sladkovská

Pozor, začal platiť nový „bič na vodičov“. Po novom hrozí pokuta až 5 000 eur

Od 1. augusta 2024 sa na Slovensku výrazne sprísňujú sankcie za jazdu bez povinného zmluvného poistenia (PZP). Maximálna pokuta za tento priestupok sa zvýši na 5 000 eur, čo je dramatický... celý článok