Digitálna identita: Slovensko sa pripravuje na revolúciu v dokladoch

Ivana Sladkovská | rubrika: Článok | 6. 8. 2024
Európska digitálna identita by sa na Slovensku mohla stať realitou už čoskoro. Podľa návrhu novely zákona zverejneného na portáli slov-lex.sk by Slováci mohli mať svoje doklady aj v digitálnej forme. To znamená, že občiansky či vodičský preukaz by mohli mať v mobile a pri kontrole by nebolo potrebné nosiť fyzické doklady. Tento krok by mohol byť zavedený už od roku 2025.
Digitálna identita: Slovensko sa pripravuje na revolúciu v dokladoch

Zdroj: Shutterstock

Európska digitálna identita by sa na Slovensku mohla stať realitou už čoskoro. Portál Startitup upozornil na to, že na portáli slov-lex.sk sa objavil návrh novely zákona, ktorý obsahuje aj zriadenie rámca digitálnej identity. Pre Slovákov by to znamenalo, že svoje doklady by mohli mať okrem fyzickej podoby aj v digitálnej forme. Doklady tak nebude potrebné nosiť stále pri sebe, pri kontrole bude stačiť občiansky či vodičský v mobile, a to už v roku 2025.

Doklady v mobile by mohli prísť už v budúcom roku

Táto myšlienka sa v rámci Európskej únie diskutuje už od roku 2021, pričom EÚ žiada od členských štátov, aby postupne zavádzali túto iniciatívu. Slovensko sa k tomuto trendu pridáva a plánuje implementovať digitálnu identitu v blízkej budúcnosti.

EÚ stanovila ambiciózny cieľ, ktorý chce splniť do roku 2030. Cieľom je, aby aspoň 80 % občanov EÚ využívalo digitálnu identitu na prístup k významným verejným službám v rámci celého bloku. V marci 2023 Europarlament prijal svoju pozíciu k tejto aktualizácii, pričom zdôraznil dôležitosť spolupráce medzi národnými systémami a zabezpečenia kontroly občanov nad ich osobnými údajmi. Komunikačný odbor ministerstva v tom čase potvrdil, že projekt je už vo fáze prípravy a predbežne je uvedenie digitálnej peňaženky plánované na rok 2025.

Zdá sa, že plánovaný časový rámec bude dodržaný. Podľa návrhu zákona by mal nadobudnúť platnosť už 1. januára 2025. Po spustení na národnej úrovni si budú môcť občania do peňaženky uložiť napríklad občianske a vodičské preukazy, rodné listy, diplomy či lekárske predpisy. Digitálna identita sa bude dať využiť aj na založenie účtu v banke či registráciu u mobilného operátora.

Bez papierov a dobrovoľne

Rezort investícií (MIRRI) pre Startitup priblížil, že prostredníctvom európskej peňaženky digitálnej identity sa poskytne bezpečný prístup k verejným a súkromným službám prostredníctvom zlepšeného ekosystému dôveryhodných služieb a pomocou overených dôkazov totožnosti a elektronických osvedčení atribútov, ako sú napríklad akademické kvalifikácie vrátane vysokoškolských titulov alebo iné dosiahnuté formy vzdelania či odbornej kvalifikácie.

Používanie digitálnej peňaženky bude dobrovoľné. MIRRI ubezpečuje, že hoci budú mať citlivé informácie občanov elektronickú podobu, nemusia sa báť o ich únik. Nad údajmi by mal mať totiž plnú kontrolu štát. Tento krok by mal priniesť veľké zlepšenie v oblasti digitálnych služieb a posilniť dôveru občanov v elektronické systémy verejnej správy. Európska digitálna identita tak sľubuje jednoduchší, rýchlejší a bezpečnejší prístup k širokej škále služieb, čo môže výrazne zlepšiť kvalitu života občanov a zvýšiť efektivitu štátnych a súkromných služieb.

Ako budú fungovať elektronické vodičáky

Vodičské preukazy v digitálnej podobe by mohli byť čoskoro realitou, pričom by ich vodiči mohli mať len vo svojich mobilných telefónoch a platné by boli po celej Európskej únii. Na tomto riešení sa zhodli predstavitelia členských štátov európskeho bloku. Okrem toho ministri schválili aj návrh smernice, ktorá má zefektívniť cezhraničné vymáhanie pokút za dopravné priestupky. Na nové pravidlá upozornil bývalý europoslanec Ivan Štefanec

Podľa Európskej komisie je hlavným cieľom nových pravidiel zvýšenie bezpečnosti cestnej premávky a zlepšenie správania vodičov na cestách. Na konečnom znení noriem bude teraz pracovať španielske a v budúcom roku pravdepodobne belgické predsedníctvo, ktoré bude vyjednávať s Európskym parlamentom. Preto nové digitálne vodičské preukazy ešte nejaký čas nebudú reálne dostupné.

Európska komisia navrhla zavedenie digitálneho vodičského preukazu, ktorý by bol platný v celej EÚ, už v marci tohto roku. Digitalizácia by mala okrem iného uľahčiť aj blokáciu vodičského preukazu pri spáchaní závažného dopravného priestupku, za ktorý hrozí strata vodičského oprávnenia.

Digitálny vodičský preukaz by malo byť jednoduchšie predložiť na dopravnú kontrolu, ale tiež ho obnoviť či vymeniť, pretože všetko bude online. Európska únia chce, aby boli páchatelia dopravných priestupkov dohľadateľní a potrestateľní na celom jej území. Hoci už dnes vodiči dostávajú pokuty aj z iných štátov, veľké percento z nich zostáva nezaplatené. Nová smernica stanovuje, že veľká časť listu s oznámením pokuty by mala byť v jazyku štátu, do ktorého smeruje, teda pre slovenského vodiča v slovenčine.

V súčasnosti sa darí prakticky vymáhať pokuty len za prekročenie rýchlosti a jazdu pod vplyvom alkoholu. Norma, ktorú schválili ministri, chce výrazne zvýšiť počet vymáhaných dopravných priestupkov, medzi ktoré budú patriť napríklad nedodržanie bezpečnej vzdialenosti, nebezpečné predbiehanie, nebezpečné parkovanie, jazda v protismere či preťaženie vozidla.

Tieto nové opatrenia by mali prispieť k väčšej bezpečnosti na cestách a efektívnejšiemu vymáhaniu práva naprieč celou Európskou úniou, čím sa zlepší celková dopravná disciplína a zníži sa počet dopravných nehôd.

Ivana Sladkovská

Autor článku Ivana Sladkovská

Šéfredaktorka portálu Peniaze.sk. Venuje sa najmä servisným ekonomickým témam štátnych dávok, dôchodkov a sociálnych výhod. Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+1
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

, slovensko

Toto ste už čítali?

Slovenská jednodňová diaľničná známka je hit. Za dva týždne sa ich predalo kvantum

21. 8. 2024 | Redakcia

Slovenská jednodňová diaľničná známka je hit. Za dva týždne sa ich predalo kvantum

Jednodňová diaľničná známka na Slovensku je v predaji len dva týždne a už sa stala hitom medzi vodičmi. S viac ako 150 000 predanými kusmi sa ukázala ako atraktívna voľba, najmä počas... celý článok

Ako sa dostať do letiskového salónika? Letenku do prvej triedy netreba, kľúčom je vaša karta

19. 8. 2024 | Natália Stašíková

Ako sa dostať do letiskového salónika? Letenku do prvej triedy netreba, kľúčom je vaša karta

Letiskové salóniky sú oázou komfortu a pohodlia, čo klasické zóny na letiskách často neponúkajú. Mnohí Slováci si myslia, že salóniky sú určené len pre cestujúcich v prvej alebo business... celý článok

CEO Kiwi.com Oliver Dlouhý: Predávať letenky Ryanairu je pre nás veľká vec

15. 8. 2024 | Ivana Sladkovská

CEO Kiwi.com Oliver Dlouhý: Predávať letenky Ryanairu je pre nás veľká vec

Jeho firma si počas covidu prešla najväčším škandálom. Zákazníkom sa nevracali peniaze za zrušené lety a korunu tomu nasadila kauza s Ryanairom. Aerolinka odmietla akceptovať palubné... celý článok

Pozor, začal platiť nový „bič na vodičov“. Po novom hrozí pokuta až 5 000 eur

2. 8. 2024 | Ivana Sladkovská

Pozor, začal platiť nový „bič na vodičov“. Po novom hrozí pokuta až 5 000 eur

Od 1. augusta 2024 sa na Slovensku výrazne sprísňujú sankcie za jazdu bez povinného zmluvného poistenia (PZP). Maximálna pokuta za tento priestupok sa zvýši na 5 000 eur, čo je dramatický... celý článok

Za zmeškaný let môžete dostať až 600 eur, za stratený kufor aj 1 300. Poznáte svoje práva?

25. 7. 2024 | Natália Stašíková

Za zmeškaný let môžete dostať až 600 eur, za stratený kufor aj 1 300. Poznáte svoje práva?

Cestovanie lietadlom môže byť občas plné nečakaných komplikacii. Letiská po celej Európe sa stretávajú s rôznymi problémami, ako sú meškania letov a stratené batožiny. Nedávno sa letisko... celý článok