Skupina mladých Slovákov môže získať vodičský preukaz zadarmo

Ivana Sladkovská | rubrika: Článok | 28. 6. 2024
Príspevok na vodičský preukaz je tento rok určený len pre ľudí z centier pre deti a rodiny, čo je novinka, ktorá má pomôcť najzraniteľnejším skupinám osamostatniť sa. Podmienky sú prísne, ale výhody sú značné. Ako môžete požiadať o tento príspevok a kto všetko má nárok?
Skupina mladých Slovákov môže získať vodičský preukaz zadarmo

Zdroj: Shutterstock

Úrady práce opäť poskytujú príspevok na vodičský preukaz, avšak s výraznejšími obmedzeniami. Tento rok sa zameriavajú len na ľudí, ktorí sú v opatere centier pre deti a rodiny. Cieľom je podporiť ich osamostatnenie a zvýšiť ich šance na pracovnom trhu. O príspevky je možné žiadať do kocna tohto roka, resp. do vyčerpania peňazí určených na príspevok.

Kto môže získať príspevok na vodičský preukaz

Príspevok môžu získať dospelí aj neplnoletí, pokiaľ sú evidovaní na úrade práce ako uchádzači alebo záujemcovia o zamestnanie. To znamená, že príspevok môžu dostať aj ľudia, ktorí už pracujú, sú na materskej či rodičovskej dovolenke, študujú, alebo sú dôchodcami. Dôležitou podmienkou je, že musia pochádzať z centra pre deti a rodiny.

1. Mladí dospelí: Pokračujú v starostlivosti v centre pre deti a rodiny aj po dosiahnutí plnoletosti v súlade s § 55 zákona o sociálnoprávnej ochrane detí a sociálnej kuratele.

2. Plnoleté osoby: Sústavne sa pripravujú na povolanie a bol im predĺžený pobyt v centre o maximálne 24 mesiacov.

3. Maloleté deti: Pripravujú sa na osamostatnenie a centrum pre deti a rodiny vykonáva opatrenia na základe rozhodnutia súdu.

„Náš rezort dlhodobo pracuje na skvalitňovaní starostlivosti o tých najzraniteľnejších, ku ktorým patria aj deti odkázané na starostlivosť štátu v centrách pre deti a rodiny. Záleží nám na tom, aby mali zabezpečené nielen dobré podmienky počas dospievania, ale aby boli pripravení aj na prvé kroky na pracovnom trhu. Preto sme pre mladých dospelých z centier pripravili projekt Vzdelávanie mladých dospelých,“ povedal štátny tajomník ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Branislav Ondruš na tlačovej besede.

Ako požiadať o príspevok na vodičský preukaz

Od 15. apríla môžu uchádzači podávať žiadosti na príslušnom úrade práce osobne alebo poštou. Formulár je dostupný na úradoch i na webovej stránke Ústredia práce. Žiadosť je nutné podať najmenej 30 dní pred začiatkom vzdelávania. Ak je žiadateľom neplnoleté dieťa, žiadosť podpíše zákonný zástupca alebo štatutárny zástupca centra pre deti a rodiny.

„Tak ako v iných projektoch, aj v tomto prípade sme citlivo nastavili podmienky s prihliadnutím na možnosti a potreby mladých dospelých. Okrem zaplatenia kurzov v plnej výške sme pre nich pripravili aj príspevok na pokrytie časti výdavkov súvisiacich s účasťou na kurzoch. Vďaka projektu Vzdelávanie mladých dospelých dáme stovkám mladých ľudí príležitosť získať hodnotnejšie pozície na trhu práce,“ doplnil generálny riaditeľ a generálny tajomník služobného úradu Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Peter Ormandy.

Financovanie a schvaľovanie žiadostí

Úrad práce uhradí kurzovné v plnej výške poskytovateľovi, ktorý vzdelávanie zrealizuje. Okrem toho môže žiadateľ získať paušálny príspevok na pokrytie časti výdavkov, pričom tento príspevok je 0,95 eura na jednu vyučovaciu hodinu, maximálne 190 eur. Rozpočet na tento projekt je 500-tisíc eur zo štátneho rozpočtu.

Po predložení žiadosti úrad práce posúdi, či žiadateľ splnil všetky podmienky. V prípade schválenia uzavrie so žiadateľom dohodu. Bez tejto dohody nie je možné príspevok poskytnúť.

Vodičák na motorku nepreplatia

Výnimkou sú kurzy na získanie vodičského preukazu skupín A, AM, A1 a A2, ktoré sú určené pre motorky a štvorkolky. Príspevok sa vzťahuje na vodičské preukazy na osobné a nákladné autá, autobusy a kamióny. Na Slovensku existuje šestnásť skupín vodičských oprávnení, pričom každá má minimálny vekový limit a ďalšie podmienky.

Projekt Vzdelávanie mladých dospelých ponúka cennú pomoc mladým ľuďom z centier pre deti a rodiny, ktorí sa pripravujú na samostatný život a vstup na trh práce.

Ivana Sladkovská

Autor článku Ivana Sladkovská

Šéfredaktorka portálu Peniaze.sk. Venuje sa najmä servisným ekonomickým témam štátnych dávok, dôchodkov a sociálnych výhod. Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

S novou diaľničnou známkou prichádzajú nové pokuty: PREHĽAD zmien od 1. augusta

1. 7. 2024 | Barbora Magočová

S novou diaľničnou známkou prichádzajú nové pokuty: PREHĽAD zmien od 1. augusta

Zavedenie novej jednodňovej diaľničnej známky a sprísnenie pravidiel pre vodičov prináša zásadné zmeny v systéme diaľničných poplatkov na Slovensku. Poslanci schválili novelu zákona,... celý článok

Štát dá tisícom Slovákov cestovné pasy zadarmo. Mnohí však môžu prísť o svoje dovolenky

26. 6. 2024 | Ivana Sladkovská

Štát dá tisícom Slovákov cestovné pasy zadarmo. Mnohí však môžu prísť o svoje dovolenky

Od 1. apríla sa zvyšovali poplatky za vydanie cestovného pasu, čo vyvolalo nápor žiadostí v marci. Tisíce Slovákov teraz márne čakajú na svoje pasy. Poslanec PS Ján Hargaš obviňuje... celý článok

Zabudnite na Chorvátsko: V týchto destináciách zaplatíte menej a užijete si nádherné pláže

25. 6. 2024 | Natália Stašíková

Zabudnite na Chorvátsko: V týchto destináciách zaplatíte menej a užijete si nádherné pláže

Slováci si leto bez dovolenky nevedia predstaviť. Až 71 % ľudí plánuje alebo zvažuje vycestovať. Polovica z nich sa chystá do zahraničia, hlavne na európske pláže, zatiaľ čo tretina... celý článok

Aké drahé bude leto 2024? Obľúbená letná pochúťka zlacnela

24. 6. 2024 | Redakcia

Aké drahé bude leto 2024? Obľúbená letná pochúťka zlacnela

Koľko si priplatíme za leto? Zmrzlina je lacnejšia, ceny benzínu porovnateľné ako vlani. V Chorvátsku výrazne zdraželo ubytovanie, ale sú destinácie, kde zaplatíme menej ako vlani.

Slovákom hrozí pokuta 60 eur za detail. Skontrolujte si vodičský preukaz

24. 6. 2024 | Ivana Sladkovská

Slovákom hrozí pokuta 60 eur za detail. Skontrolujte si vodičský preukaz

Viete, čo znamenajú kódy 01.01 a 01.06 na vašom vodičskom preukaze? Ak nosíte okuliare alebo šošovky, zrejme ich vo vašich dokladoch nájdete. Vodiči si však často neuvedomujú, že ak... celý článok