S novou diaľničnou známkou prichádzajú nové pokuty: PREHĽAD zmien od 1. augusta

Barbora Magočová | rubrika: Čo sa deje | 1. 7. 2024
Zavedenie novej jednodňovej diaľničnej známky a sprísnenie pravidiel pre vodičov prináša zásadné zmeny v systéme diaľničných poplatkov na Slovensku. Poslanci schválili novelu zákona, ktorá umožní pokutovať väčší počet vodičov za nesprávne alebo neúplne zadané údaje pri kúpe známky. Novelu už podpísal aj prezident Peter Pellegrini a jej účinnosť je naplánovaná na 1. augusta. Čo všetko sa mení a ako sa môžete vyhnúť pokutám?
S novou diaľničnou známkou prichádzajú nové pokuty: PREHĽAD zmien od 1. augusta

Zdroj: Shutterstock

Diaľničné známky čakajú zmeny. Nepôjde pritom len o široko medializované zavedenie novej jednodňovej známky. Poslanci prijali aj úpravu, ktorá umožní pokutovať väčšie množstvo vodičov. O čo konkrétne pôjde a čo môžete skúsiť, aby ste za pochybenie pri jazde na diaľnici zbytočne neplatili?

Novú úpravu odobril aj prezident

Od 1. augusta sa ponuka dostupných diaľničných známok definitívne zmení. Novú právnu úpravu podpísal v poslednom júnovom týždni už aj Peter Pellegrini. Do konca júla si ešte môžete vybrať medzi známkami s platnosťou na 10 dní, 30 dní, 365 dní a tzv. ročnou diaľničnou známkou, ktorá platí od 1. januára príslušného kalendárneho roka do 31. januára nasledujúceho kalendárneho roka (teda o čosi dlhšie, než 365 dní).

Po novom sa špeciálna ročná diaľničná známka nahradí jednodňovou diaľničnou známkou. Ak ste si kúpili známku s ročnou platnosťou na rok 2024, bude vám platiť do 31. januára 2025. Za jednodňovú známku sa má hradiť suma 5,40 Eur; jej platnosť bude trvať do 24:00 hod. toho dňa, ktorý si vyberiete pri jej zakúpení. Využijete ju teda len jediný kalendárny deň.

Po účinnosti novely bude môcť štát postihnúť viac deliktov 

O sankcii za jazdu bez diaľničnej známky sa v drvivej väčšine prípadov dozviete doručením rozkazu o uložení pokuty. Po oboznámení s obsahom rozkazu môžete postupovať dvojakým spôsobom:

1) Úhrada časti pokuty v stanovenej lehote

Prvou alternatívou je úhrada 2/3 z uloženej výšky pokuty (aktuálne teda 100 Eur) do 15 dní odo dňa doručenia rozkazu. Pokiaľ sa rozhodnete pre tento postup, bude sa pokuta považovať za uhradenú v plnej výške a jazdu bez známky tým môžete považovať za vysporiadanú.

2) Podanie odporu

Ak sa domnievate, že vo vašom prípade existujú okolnosti, ktoré vylučujú uloženie pokuty, môžete v lehote 15 dní od doručenia rozkazu podať odpor okresnému úradu, ktorý rozkaz vydal. Niektoré dôvody, ktoré vedú k zrušeniu pokuty, sme popísali v článku: Jazda bez diaľničnej známky: Kedy máte šancu vyhnúť sa pokute?

Fakticky ide hlavne o prípady, v ktorých už pri kúpe známky alebo v priebehu jej platnosti nastala nejaká okolnosť, ktorá znemožnila kontrolu jej úhrady vo vzťahu ku konkrétnemu vozidlu. Často býva problémom nesprávne zadanie EVČ vozidla pri nákupe alebo jeho následná zmena, ktorá nie je ohlásená Národnej diaľničnej spoločnosti. Súdy v týchto prípadoch uložené pokuty spravidla rušia. Poukazujú na to, že fakticky k zaplateniu poplatku za použitie vymedzených úsekov ciest došlo; vo vzťahu k chybne zadaným údajom alebo nenahláseniu ich zmeny konštatujú, že zodpovednosť za ich správnosť nie je konštruovaná zákonom, ale iba všeobecnými obchodnými podmienkami Národnej diaľničnej spoločnosti.

Toto sa ale od 1. augusta 2024 zmení. Zákonodarca totiž do zákona včlenil aj ustanovenie, v zmysle ktorého bude za správnosť a úplnosť údajov o vozidle či jazdnej súprave do elektronického systému zodpovedať prevádzkovateľ vozidla alebo vodič. Zodpovednosť by teda mali niesť aj vtedy, keď sa pri zadávaní údajov pomýli predajca. Nesprávne alebo neúplne zadanie údajov sa bude po novom automaticky považovať za porušenie povinnosti úhrady diaľničnej známky, ak nedôjde k oprave alebo doplneniu údajov v súlade so všeobecnými podmienkami úhrady diaľničnej známky.

2 reálne prípady, z ktorých sa môžu vodiči poučiť

Tipy na to, ako sa vyhnúť pokute za jazdu bez platnej diaľničnej známky, ponúka judikatúra. Prvý tip vychádza z prípadu, ktorý koncom roka 2022 riešil Krajský súd Košice pod sp.zn. 10Sa/25/2021. Vodič v ňom použil spoplatnený úsek cesty a až o niekoľko dní neskôr si uvedomil, že platnosť jeho pôvodnej diaľničnej známky už uplynula. Aby svoje pochybenie napravil, zakúpil si špeciálnu ročnú diaľničnú známku s platnosťou od 1. 1. predmetného roka.

Približne o rok a pár mesiacov po kúpe známky mu prišiel rozkaz o uložení pokuty, proti ktorému sa bránil tvrdením, že pochybenie napravil iniciatívne sám bez akejkoľvek výzvy či upozornenia a štát v jeho prípade o peniaze neprišiel, pretože pri nákupe zvolil známku, ktorá platnosťou pokrývala aj deň využitia spoplatneného úseku. Súd v uvedenom prípade s ohľadom na postup vodiča uzavrel, že pokuta nemala byť uložená.

Vzhľadom na to, že sa ročná známka od augusta ruší, máte na využitie podobného postupu už len mesiac. Následne zrejme bude možné pochybenie napraviť rovnakým postupom len v deň jazdy bez známky.

Druhý prípad zo súdnych siení naopak ilustruje, čo by ste určite nemali riskovať. Rozhodoval o ňom Krajský súd Trenčín pod sp.zn. 12Sa/15/2022. Posudzoval situáciu, v ktorej si vodička chcela známku zakúpiť cez internet. Po vytvorení objednávky bola presmerovaná do platobnej brány, kde pomocou kreditnej karty vykonala úhradu. Následne v presvedčení, že známka bola riadne zaplatená, využila spoplatnený úsek cesty. Až neskôr sa však zistilo, že platba neprešla kvôli technickej chybe, ktorá bola zrejme na strane portálu www.eznamka.sk.

 Súd sa však v tomto prípade priklonil na stranu správcu výberu úhrady známky. Zdôraznil, že na celej situácii nesie vinu aj vodička, ktorá mala pred použitím diaľnice vyčkať na doručenie potvrdenia o úhrade a nespoliehať sa len na to, že sa platba navonok javila ako zrealizovaná.

Barbora Magočová

Autor článku Barbora Magočová

Barbora Magočová je právnička. Venuje sa najmä obchodnému a občianskemu právu a popri právnej praxi rozvíja aj publikačnú činnosť. Pre Peniaze.sk píše články týkajúce sa hlavne právnych aspektov podnikania a obchodných záväzkových... Ďalšie články autora.

Účet s bonusom až do 60 €

Chcem bonus

Založte si Účet pre zelenší svet online – kvôli prírode aj pre seba! Na 12 mesiacov zadarmo a s podporou enviroprojektov.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Najlacnejšia trasa do Chorvátska: Kde ušetríte na diaľničných poplatkoch a kde natankovať?

2. 7. 2024 | Natália Stašíková

Najlacnejšia trasa do Chorvátska: Kde ušetríte na diaľničných poplatkoch a kde natankovať?

Slováci sa každé leto vyberú do Chorvátska autom. Pozreli sme sa preto na najlepšie trasy a poplatky, ktoré na vodičov číhajú. Komu sa viac oplatí ísť cez Maďarsko a kto ušetrí keď... celý článok

Skupina mladých Slovákov môže získať vodičský preukaz zadarmo

28. 6. 2024 | Ivana Sladkovská

Skupina mladých Slovákov môže získať vodičský preukaz zadarmo

Príspevok na vodičský preukaz je tento rok určený len pre ľudí z centier pre deti a rodiny, čo je novinka, ktorá má pomôcť najzraniteľnejším skupinám osamostatniť sa. Podmienky sú prísne,... celý článok

Štát dá tisícom Slovákov cestovné pasy zadarmo. Mnohí však môžu prísť o svoje dovolenky

26. 6. 2024 | Ivana Sladkovská

Štát dá tisícom Slovákov cestovné pasy zadarmo. Mnohí však môžu prísť o svoje dovolenky

Od 1. apríla sa zvyšovali poplatky za vydanie cestovného pasu, čo vyvolalo nápor žiadostí v marci. Tisíce Slovákov teraz márne čakajú na svoje pasy. Poslanec PS Ján Hargaš obviňuje... celý článok

Zabudnite na Chorvátsko: V týchto destináciách zaplatíte menej a užijete si nádherné pláže

25. 6. 2024 | Natália Stašíková

Zabudnite na Chorvátsko: V týchto destináciách zaplatíte menej a užijete si nádherné pláže

Slováci si leto bez dovolenky nevedia predstaviť. Až 71 % ľudí plánuje alebo zvažuje vycestovať. Polovica z nich sa chystá do zahraničia, hlavne na európske pláže, zatiaľ čo tretina... celý článok

Aké drahé bude leto 2024? Obľúbená letná pochúťka zlacnela

24. 6. 2024 | Redakcia

Aké drahé bude leto 2024? Obľúbená letná pochúťka zlacnela

Koľko si priplatíme za leto? Zmrzlina je lacnejšia, ceny benzínu porovnateľné ako vlani. V Chorvátsku výrazne zdraželo ubytovanie, ale sú destinácie, kde zaplatíme menej ako vlani.