Aké drahé bude leto 2024? Obľúbená letná pochúťka zlacnela

Redakcia | rubrika: Analýza | 24. 6. 2024
Koľko si priplatíme za leto? Zmrzlina je lacnejšia, ceny benzínu porovnateľné ako vlani. V Chorvátsku výrazne zdraželo ubytovanie, ale sú destinácie, kde zaplatíme menej ako vlani.
Aké drahé bude leto 2024? Obľúbená letná pochúťka zlacnela

Zdroj: DALL·E/IvanaS

Počas letných mesiacov sa nákupné preferencie spotrebiteľov výrazne menia. Viac než inokedy siahame po zmrzline, nápojoch či čerstvom ovocí a zelenine. Letné dni sú spojené s oddychom na dovolenke alebo pri vode. Ako sa teda zmenia ceny tovarov a služieb, ktoré sú typické pre toto obdobie?

Podľa aktuálnej analýzy analytičky WOOD & Company, Evy Sadovskej, ceny tovarov a služieb medziročne vzrástli o 22 %. Inflácia sa mierne zrýchlila oproti aprílu, no stále ide o jednu z najnižších úrovní za posledné tri roky. Sadovská predpokladá, že tempo zdražovania sa bude počas leta držať na nízkej úrovni.

Letné pochúťky sú tento rok lacnejšie

Počas prázdnin si viac než inokedy doprajeme zmrzlinu, nápoje, ovocie a zeleninu. Častejšie cestujeme a navštevujeme reštaurácie či ubytovacie zariadenia. Niektoré z týchto položiek budú lacnejšie než pred rokom, no za mnohé si priplatíme. Napríklad za čerstvú zeleninu zaplatíme o 61 % menej, za ovocie o 28 % menej a za zmrzlinu až o 84 % menej. Naopak, viac zaplatíme za cukrárenské výrobky (76 %), minerálne vody (58 %), ovocné a zeleninové šťavy (40 %) a nealkoholické pivo (62 %).

Vybrané „letné“ druhy potravín 

máj 2024, zdroj: Eurostat) 

r/r zmena ceny, v %  

Čerstvé alebo chladené ovocie 

-2,8 

Čerstvá alebo chladená zelenina 

-6,1 

Zmrzlina 

-8,4 

Cukrárenské výrobky 

7,6 

Čipsy 

-5,3 

Minerálne vody 

5,8 

Ovocné a zeleninové šťavy 

4,0 

Nealkoholické pivo 

6,2 

Zdraželi reštaurácie a ubytovanie

Reštaurácie a kaviarne sú drahšie o 72 %, ubytovanie v hoteli alebo penzióne o 81 %. Rekreačné a športové služby zdraželi o 86 %, športové pomôcky na kempovanie a rekreáciu v prírode o 83 %. Organizované dovolenkové zájazdy sú medziročne drahšie o 74 %. Oblečenie a obuv zdraželi o 38 % a 13 %. Letné výpredaje môžu ceny týchto položiek ešte znížiť.

Ceny pohonných látok zostávajú porovnateľné s minulým rokom. Benzín tankujeme za 1,58 eur za liter, čo je rovnaká hodnota ako vlani. Nafta je drahšia o 31 % a stojí 1,48 eur za liter. Plná 50-litrová nádrž benzínu nás vyjde na 79,00 eur a nafty na 73,90 eur. Predpokladá sa, že ceny pohonných látok zostanú stabilné aj počas prázdninových mesiacov, no závisieť to bude aj od vývoja cien ropy na svetových trhoch.

Letné prázdniny v zahraničí

Mnohí Slováci trávia leto aj za hranicami. Ceny potravín a nealkoholických nápojov v obľúbených európskych destináciách sa menili rôzne. Na Malte a v Španielsku ceny potravín vzrástli o 48 % a 44 %. V Česku naopak klesli o 38 %. Ceny pohonných látok sa najviac zvýšili na Cypre, v Česku a Chorvátsku. Najmenší nárast bol vo Francúzsku.

V reštauráciách a kaviarňach ceny najviac poskočili v Rumunsku a Chorvátsku. Najmenší rast cien zaznamenali francúzske a talianske reštaurácie. Ubytovanie najviac zdraželo v Chorvátsku (147 %), Portugalsku (134 %) a Českej republike (108 %). Najmenší rast cien bol na Malte a vo Francúzsku.

Zmeny cien v dovolenkových destináciách Slovákov 

r/r zmena v % k 5_2024 

zdroj: Eurostat 

Potraviny a nealko  

Pohonné látky  

Reštaurácie a kaviarne  

Ubytovacie zariadenia  

Chorvátsko 

2,9 

12,0 

10,3 

14,7 

ČR 

-3,8 

11,0 

7,8 

10,8 

Maďarsko 

-1,4 

9,2 

8,2 

4,2 

Polsko 

1,8 

3,3 

8,4 

6,8 

Rakúsko 

3,1 

6,9 

7,6 

5,8 

Taliansko 

2,1 

3,5 

3,2 

6,6 

Španielsko 

4,4 

6,5 

4,9 

7,9 

Francúzsko 

1,3 

1,8 

3,1 

2,8 

Cyprus 

1,4 

11,0 

5,9 

5,9 

Malta 

4,8 

0,0 

4,9 

1,4 

Grécko 

2,6 

5,4 

5,3 

4,5 

Portugalsko 

3,4 

8,2 

6,0 

13,4 

Bulharsko 

1,5 

6,7 

7,0 

8,4 

Rumunsko 

0,1 

10,7 

10,8 

9,9 

Ako zvládnuť letné výdavky s rozumom?

Eva Sadovská odporúča vytvoriť si finančný plán pred každou dovolenkou, výletom alebo bežným dňom voľna. „K naplánovanej sume pridajte rezervu 20 % na nepredvídateľné situácie,“ radí. Ak nemáte potrebnú sumu, začnite si šetriť v predstihu a rozhodne sa nezadlžujte kvôli prázdninám. Dobrý „time manažment“ môže priniesť viac zážitkov a finančnú úsporu.

Využívajte zľavové kupóny a zákaznícke karty. Počas leta sú typické výpredaje, no nakupujte iba to, čo naozaj potrebujete. Neplytvajte potravinami a nápoje správne uskladňujte. Využívajte vlastné fľašky na opakované použitie a kompostujte bioodpad.

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Skupina mladých Slovákov môže získať vodičský preukaz zadarmo

28. 6. 2024 | Ivana Sladkovská

Skupina mladých Slovákov môže získať vodičský preukaz zadarmo

Príspevok na vodičský preukaz je tento rok určený len pre ľudí z centier pre deti a rodiny, čo je novinka, ktorá má pomôcť najzraniteľnejším skupinám osamostatniť sa. Podmienky sú prísne,... celý článok

Štát dá tisícom Slovákov cestovné pasy zadarmo. Mnohí však môžu prísť o svoje dovolenky

26. 6. 2024 | Ivana Sladkovská

Štát dá tisícom Slovákov cestovné pasy zadarmo. Mnohí však môžu prísť o svoje dovolenky

Od 1. apríla sa zvyšovali poplatky za vydanie cestovného pasu, čo vyvolalo nápor žiadostí v marci. Tisíce Slovákov teraz márne čakajú na svoje pasy. Poslanec PS Ján Hargaš obviňuje... celý článok

Zabudnite na Chorvátsko: V týchto destináciách zaplatíte menej a užijete si nádherné pláže

25. 6. 2024 | Natália Stašíková

Zabudnite na Chorvátsko: V týchto destináciách zaplatíte menej a užijete si nádherné pláže

Slováci si leto bez dovolenky nevedia predstaviť. Až 71 % ľudí plánuje alebo zvažuje vycestovať. Polovica z nich sa chystá do zahraničia, hlavne na európske pláže, zatiaľ čo tretina... celý článok

Slovákom hrozí pokuta 60 eur za detail. Skontrolujte si vodičský preukaz

24. 6. 2024 | Ivana Sladkovská

Slovákom hrozí pokuta 60 eur za detail. Skontrolujte si vodičský preukaz

Viete, čo znamenajú kódy 01.01 a 01.06 na vašom vodičskom preukaze? Ak nosíte okuliare alebo šošovky, zrejme ich vo vašich dokladoch nájdete. Vodiči si však často neuvedomujú, že ak... celý článok

Slováci môžu získať takmer 300 eur na dovolenku aj pre svojich rodičov

13. 6. 2024 | Ivana Sladkovská

Slováci môžu získať takmer 300 eur na dovolenku aj pre svojich rodičov

Rekreačné poukazy v Slovenskej republike prechádzajú zásadnou transformáciou. Novela Zákonníka práce, ktorú schválil parlament, umožní zamestnancom využiť tieto poukazy aj pre svojich... celý článok