Zabudnite na Chorvátsko: V týchto destináciách zaplatíte menej a užijete si nádherné pláže

Natália Stašíková | rubrika: Článok | 25. 6. 2024
Slováci si leto bez dovolenky nevedia predstaviť. Až 71 % ľudí plánuje alebo zvažuje vycestovať. Polovica z nich sa chystá do zahraničia, hlavne na európske pláže, zatiaľ čo tretina ostáva dovolenkovať na Slovensku.
Zabudnite na Chorvátsko: V týchto destináciách zaplatíte menej a užijete si nádherné pláže

Zdroj: Shutterstock

Prieskum agentúry Go4insight ukázalnárast záujmu o dovolenky aj napriek ekonomickým výzvam. Najobľúbenejšou destináciou zostáva aj naďalej Chorvátsko, ktoré plánuje navštíviť 15 % Slovákov.

Chorvátsko bolo kedysi omnoho cenovo výhodnejšie, dnes sa to už nedá povedať. Oveľa viac sa preto oplatí dovolenkovať v Turecku, Grécku či Taliansku. Ktoré destinácie sa tento rok zaradili medzi najlacnejšie? 

Podľa rebríčkabritskej agentúry Which, ktorá pri zostavovaní analyzovala viac ako 4 500 dovolenkových ponúk na august v 70 regiónoch a v 15 európskych krajinách, sa na popredných miestach ocitli krajiny ako Turecko, Portugalsko, Malorka či Španielsko. 

Britský denník Telegraphuvádza, že tento prieskum má svoje obmedzenia a výsledná priemerná cena na osobu zahŕňa 7-dňovú dovolenku vrátane letov, štandardnú dvojlôžkovú izbu a raňajky.

„Výskum mal dáta iba od dvoch najväčších britských cestovných kancelárií a zvažovali sa iba dovolenky s odchodom približne začiatkom augusta. Porovnanie cien mimo hlavnej sezóny sa môže líšiť,“ vysvetlil Telegraph.

Ostrov Kalymnos, Grécko –  980 eur 

Ostrov Kalymnos v Grécku je svetovo preslávený svojimi vynikajúcimi lezeckými možnosťami, ktoré priťahujú horolezcov z celého sveta. Naopak, krištáľovo čisté more je perfektné na plávanie, potápanie a šnorchlovanie.

Ostrov ponúka bohatú históriu a kultúru, prírodné krásy s turistickými chodníkmi a nádhernými scenériami. Kalymnos je tiež menej preplnený turistami, čo zaručuje pokojnejšiu dovolenku.

Ostrov Thassos, Grécko – 997 eur

Thassos láka milovníkov vodných športov aj histórie. Je známy svojou bohatou zelenou prírodou, bujnými horami a malebnými lesmi. Tradičné dedinky s útulnými tavernami ponúkajú autentické grécke jedlá a pohostinnosť.

Thassos je tiež menej preplnený než iné populárnejšie ostrovy, čo zaručuje pokojnú atmosféru pre oddych. 

Ostrov Lefkada, Grécko – 1082 eur 

Ostrov Lefkada je jedným z najkrajších a najobľúbenejších ostrovov Jónskeho mora. Pláže ako Porto Katsiki a Egremni sú známe svojou divokou krásou a čistotou vody, čo ich robí perfektnými miestami na kúpanie a šnorchlovanie.

Okrem pláží Lefkada tiež očarí svojimi scenériami zelených vrchov a malebných prístavov, ako je Nidri. Tradičné dedinky ako Agios Nikitas či Lefkada Town ponúkajú autentické grécke kultúrne zážitky, ktoré sa odrážajú v miestnych tavernách a historických pamiatkach. 

Costa Brava, Španielsko – 1100 eur 

Costa Brava, nachádzajúca sa na severovýchode Španielska, je pôvabným pobrežím Sredozemného mora, známym svojimi nádhernými plážami, útesmi a malebnými dedinkami. 

Pláže Costa Brava sú rozmanité - od tichých zátok obklopených borovicami po široké pláže s jemným pieskom. Obľúbené miesta zahŕňajú Tossa de Mar s jej historickým hradom nad morom, Lloret de Mar so živou nočnou scénou a Cadaqués, ktoré bolo domovom slávneho maliara Salvadora Dalího.

Benátska riviéra, Taliansko – 1116 eur 

Benátska riviéra svojou blízkosťou k Benátkam a historickým mestám ako je Chioggia a Caorle, je obľúbená medzi turistami. Riviéra ponúka nádherné pláže so snehobielym pieskom a azúrovým morom, ideálne na kúpanie a slnenie.

Okrem plážového života môžete objavovať tradičné rybárske dediny, kde môžete ochutnať čerstvé morské plody a talianske špeciality. Benátska riviéra je tiež známa svojimi historickými pamiatkami, ako sú starobylé kostoly a paláce, ktoré odrážajú bohatú kultúru regiónu.

Pobrežie Amalfi, Taliansko – 1130 eur 

Pobrežie Amalfi v Taliansku je ikonickým úsekom Stredozemného mora, známym svojou úchvatnou scenériou. Členité útesy sú pokryté farebnými domami, vinicami a záhradami citrónovníkov, čo tvorí nezameniteľnú panorámu.

Medzi známe obce patrí Amalfi s katedrálou svätého Ondreja, Ravello s historickými vilami a Positano s úzkymi uličkami a plážami. Pobrežie Amalfi je tiež známe svojimi tradičnými reštauráciami, kde si môžete vychutnať miestne špeciality.

Ostrov Skopelos, Grécko – 1140 eur 

Ostrov Skopelos v Grécku je pokladom Egejského mora, známym svojimi zelenými lesmi, úchvatnými plážami a pokojnou atmosférou. Je obľúbený pre svoju prírodnú krásu a čisté modré more. 

Skopelos je miestom, kde môžete zažiť autentickú grécku kultúru a pohostinnosť, s možnosťou ochutnávky tradičných gréckych jedál v miestnych tavernách. Pre filmovýh fanúšikov pripomíname, že sa tu nakrúcal známy muzikálový film Mamma Mia!.

Andalúzia, Španielsko – 1150 eur 

Andalúzia, ležiaca na juhu Španielska, ohromuje svojou bohatou kultúrou a nádhernou krajinou. Je známa svojimi bielymi dedinkami s tradičnými domami a úzkymi uličkami, kde čas akoby zastal.

Slávny Alhambra v Granade predstavuje zmes maurskej a kresťanskej architektúry, odrážajúcej bohatú históriu regiónu. Flamenco, vášnivý tanec a hudba, pochádza práve odtiaľto. Andalúzia ponúka aj rozmanitú prírodu, od púštnych pláží Costa del Sol po vrcholky pohorie Sierra Nevada.

Kampánia, Taliansko – 1155 eur na osobu 

Kampánia je región v južnom Taliansku, známy svojou bohatou prírodou. Jeho hlavným mestom je Neapol, ktoré je centrom života a kultúry. Významnou atrakciou je archeologická lokalita Pompeje s dobre zachovanými rímskymi ruinami, zasiahnutými výbuchom Vezuvu v roku 79 n.l.

Okrem toho Kampánia ponúka pôsobivé pobrežie Amalfi s útesmi a farebnými mestečkami ako Positano a Ravello. Kampánia zlúčuje históriu, kultúru a prírodu v jedinečný zážitok.

Malta – zhruba 1164 eur na osobu 

Malta je malý ostrovný štát v Stredozemnom mori, známy svojou bohatou históriou, kultúrou a krásnou prírodou. Hlavné mesto Valletta je UNESCO pamiatkou s impozantnými pevnosťami a katedrálami.

Ostrov Gozo ponúka pokojné prostredie s historickými dedinami a úchvatnými plážami. Malta je tiež známa svojimi jasne modrými jaskyňami a krištáľovo čistým morom, ktoré sú ideálne pre potápanie a plachtenie. 

K najlacnejších all-inclusive destináciám podľa prieskumu patrí - Tenerife, Kanárske ostrovy,  Costa Blanca, Španielsko, Burgas, Bulharsko, Dalaman, Turecko, Fuerteventura, Kanárske ostrovy. 

Natália Stašíková

Autor článku Natália Stašíková

Prispievateľka portálu Peniaze.sk. Venuje sa ekonomickým témam a natívnemu obsahu. Ďalšie články autora.

Účet s bonusom až do 60 €

Chcem bonus

Založte si Účet pre zelenší svet online – kvôli prírode aj pre seba! Na 12 mesiacov zadarmo a s podporou enviroprojektov.

Advertisement

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

ceny, chorvátsko, prieskum, turecko

Toto ste už čítali?

Skupina mladých Slovákov môže získať vodičský preukaz zadarmo

28. 6. 2024 | Ivana Sladkovská

Skupina mladých Slovákov môže získať vodičský preukaz zadarmo

Príspevok na vodičský preukaz je tento rok určený len pre ľudí z centier pre deti a rodiny, čo je novinka, ktorá má pomôcť najzraniteľnejším skupinám osamostatniť sa. Podmienky sú prísne,... celý článok

Štát dá tisícom Slovákov cestovné pasy zadarmo. Mnohí však môžu prísť o svoje dovolenky

26. 6. 2024 | Ivana Sladkovská

Štát dá tisícom Slovákov cestovné pasy zadarmo. Mnohí však môžu prísť o svoje dovolenky

Od 1. apríla sa zvyšovali poplatky za vydanie cestovného pasu, čo vyvolalo nápor žiadostí v marci. Tisíce Slovákov teraz márne čakajú na svoje pasy. Poslanec PS Ján Hargaš obviňuje... celý článok

Aké drahé bude leto 2024? Obľúbená letná pochúťka zlacnela

24. 6. 2024 | Redakcia

Aké drahé bude leto 2024? Obľúbená letná pochúťka zlacnela

Koľko si priplatíme za leto? Zmrzlina je lacnejšia, ceny benzínu porovnateľné ako vlani. V Chorvátsku výrazne zdraželo ubytovanie, ale sú destinácie, kde zaplatíme menej ako vlani.

Slovákom hrozí pokuta 60 eur za detail. Skontrolujte si vodičský preukaz

24. 6. 2024 | Ivana Sladkovská

Slovákom hrozí pokuta 60 eur za detail. Skontrolujte si vodičský preukaz

Viete, čo znamenajú kódy 01.01 a 01.06 na vašom vodičskom preukaze? Ak nosíte okuliare alebo šošovky, zrejme ich vo vašich dokladoch nájdete. Vodiči si však často neuvedomujú, že ak... celý článok

Slováci môžu získať takmer 300 eur na dovolenku aj pre svojich rodičov

13. 6. 2024 | Ivana Sladkovská

Slováci môžu získať takmer 300 eur na dovolenku aj pre svojich rodičov

Rekreačné poukazy v Slovenskej republike prechádzajú zásadnou transformáciou. Novela Zákonníka práce, ktorú schválil parlament, umožní zamestnancom využiť tieto poukazy aj pre svojich... celý článok