Slovákom hrozí pokuta 60 eur za detail. Skontrolujte si vodičský preukaz

Ivana Sladkovská | rubrika: Ako na to | 24. 6. 2024
Viete, čo znamenajú kódy 01.01 a 01.06 na vašom vodičskom preukaze? Ak nosíte okuliare alebo šošovky, zrejme ich vo vašich dokladoch nájdete. Vodiči si však často neuvedomujú, že ak majú v preukaze zapísané okuliare, musia ich aj mať.
Slovákom hrozí pokuta 60 eur za detail. Skontrolujte si vodičský preukaz

Zdroj: Shutterstock

Banalita, ktorú mnohí vodiči podceňujú, no môže ich stáť nepríjemnú pokutu. Ak vás zastavia policajti a máte na vodičskom uvedené okuliare, no momentálne nosíte kontaktné šošovky, môže vám hroziť pokuta až do výšky 60 eur. Upozorňuje na to Pravda.

Pozor na detail vo vodičskom preukaze

Získanie vodičského oprávnenia nie je len o zvládnutí teoretických a praktických skúšok, ale aj o splnení zdravotných požiadaviek, medzi ktoré patrí aj očné vyšetrenie. Ak máte problémy so zrakom a potrebujete dioptrické pomôcky, táto informácia sa zaznamenáva na vašom vodičskom preukaze, konkrétne v položke 12. Okuliare označuje kód 01.01, šošovky zase 01.06. V starých ružových vodičákoch sa uvádzala iba poznámka, že vodič nosí okuliare.

Ak vás zastaví polícia pri kontrole, údaj na doklade musí byť v zhode s realitou. Teda ak máte vo vodičáku kód pre šošovky a vy máte okuliare, hrozí vám pokuta a naopak. Taktiež ak v preukaze okuliare zapísané nemáte, ale pri kontrole ich budete mať, pokute sa nevyhnete.

To ale nie je všetko. Keď žiadate o vodičský preukaz, musíte k žiadosti priložiť aj potvrdenie o satve zraku od lekára. Jeho výsledok sa zapisuje do karty vodiča a zapisuje sa aj do vodičského preukazu. Ak sa ale údaje v karte vodiča na polícii a vo vodičáku nezhodujú, preukaz je neplatný a policajti budú postupovať tak ako pri jazde s neplatným preukazom, čo je dopravný priestupok.

Noviny.sk pripomínajú, že okuliare treba do vodičáku zapísať aj v prípade, že ich vodič dostal neskôr. „Lekár je povinný oznámiť zmenu orgánu Policajného zboru do piatich pracovných dní odo dňa lekárskej prehliadky, kedy zmenu zistil. Taktiež držiteľ vodičského preukazu je povinný do siedmich dní oznámiť orgánu Policajného zboru zmenu zdravotnej spôsobilosti," upozornila vtedy hovorkyňa policajného zboru Denisa Baloghová. 

Šoférovať so zlým zrakom nie je bezpečné

Po získaní vodičského oprávnenia zákon predpisuje ďalšie očné prehliadky až po dosiahnutí veku 65 rokov. Po tomto veku sú vodiči povinní každé dva roky absolvovať preventívne kontroly zraku. „S pribúdajúcim vekom oči strácajú schopnosť zaostrovať či rozlišovať detaily za šera. Ťažšie znášame v noci svetlá protiidúcich áut. K tomu sa môžu pridať aj ochorenia, ako je zelený či sivý zákal,“ konštatuje Lenka Petruchová, optometristka predajcu kontaktných šošoviek, dioptrických a slnečných okuliarov Alensa pre Pravdu.

„Mnoho šoférov si neuvedomuje, že má problémy so zrakom. Často sa stretávame s tým, že svoje schopnosti preceňujú. Medzi prvé príznaky patria unavené oči, častejšia bolesť hlavy, ostrenie na vzdialenejšie predmety či neschopnosť šoférovať za tmy,“ dodáva odborníčka.

Dopravné nehody sa najčastejšie stávajú medzi 18. hodinou až 6. hodinou ráno. Prečo? „Stmievanie a šero spôsobujú, že vlnová dĺžka svetla sa skracuje. Svetlo sa viac láme pred sietnicou. Výsledkom je stav, ako keby sa vám dočasne zhoršilo videnie do diaľky. Je vhodné používať polarizované slnečné okuliare. Ak nosíte dioptrie, vhodnou voľbou sú fotochromatické okuliare. Dobrým pomocníkom je aj antireflexná vrstva,“ vysvetľuje optometristka.

Kvalitné okuliare nie sú len módnym doplnkom, ale dôležitým nástrojom pre bezpečnú jazdu. Investícia do kvalitných dioptrických alebo slnečných okuliarov s vhodnými vlastnosťami, ako je polarizácia či antireflexná vrstva, môže výrazne zlepšiť vašu viditeľnosť a tým aj bezpečnosť na cestách. Každý vodič by mal pravidelne kontrolovať svoj zrak a neodkladať návštevu odborníka, keď zaznamená zmeny vo videní. Zdravý zrak je totiž základom bezpečnej jazdy a môže predísť mnohým nepríjemnostiam a rizikám na cestách.

Ivana Sladkovská

Autor článku Ivana Sladkovská

Šéfredaktorka portálu Peniaze.sk. Venuje sa najmä servisným ekonomickým témam štátnych dávok, dôchodkov a sociálnych výhod. Ďalšie články autora.

Experti na granty a dotácie

Viac informácii

Získajte neobmedzený prístup do najväčšej databázy grantov a dotácií na Slovensku. Nájdite ten správny grant pre vašu firmu.

Daňové priznanie v predĺženom termine online

Kompletné daňové priznanie online za 15 minút a 19,90 eur. Pre našich čitateľov exkluzívna zľava 10%.

DníHodínMinútSekúnd
Nechcem sa stresovaťZľavový kód: PENIAZE10

Ak chcete riešiť dane po starom, máme pre vás inteligentné formuláre.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

0
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Obľúbené témy

pokuta, vodičský preukaz

Toto ste už čítali?

S novou diaľničnou známkou prichádzajú nové pokuty: PREHĽAD zmien od 1. augusta

1. 7. 2024 | Barbora Magočová

S novou diaľničnou známkou prichádzajú nové pokuty: PREHĽAD zmien od 1. augusta

Zavedenie novej jednodňovej diaľničnej známky a sprísnenie pravidiel pre vodičov prináša zásadné zmeny v systéme diaľničných poplatkov na Slovensku. Poslanci schválili novelu zákona,... celý článok

Skupina mladých Slovákov môže získať vodičský preukaz zadarmo

28. 6. 2024 | Ivana Sladkovská

Skupina mladých Slovákov môže získať vodičský preukaz zadarmo

Príspevok na vodičský preukaz je tento rok určený len pre ľudí z centier pre deti a rodiny, čo je novinka, ktorá má pomôcť najzraniteľnejším skupinám osamostatniť sa. Podmienky sú prísne,... celý článok

Štát dá tisícom Slovákov cestovné pasy zadarmo. Mnohí však môžu prísť o svoje dovolenky

26. 6. 2024 | Ivana Sladkovská

Štát dá tisícom Slovákov cestovné pasy zadarmo. Mnohí však môžu prísť o svoje dovolenky

Od 1. apríla sa zvyšovali poplatky za vydanie cestovného pasu, čo vyvolalo nápor žiadostí v marci. Tisíce Slovákov teraz márne čakajú na svoje pasy. Poslanec PS Ján Hargaš obviňuje... celý článok

Zabudnite na Chorvátsko: V týchto destináciách zaplatíte menej a užijete si nádherné pláže

25. 6. 2024 | Natália Stašíková

Zabudnite na Chorvátsko: V týchto destináciách zaplatíte menej a užijete si nádherné pláže

Slováci si leto bez dovolenky nevedia predstaviť. Až 71 % ľudí plánuje alebo zvažuje vycestovať. Polovica z nich sa chystá do zahraničia, hlavne na európske pláže, zatiaľ čo tretina... celý článok

Aké drahé bude leto 2024? Obľúbená letná pochúťka zlacnela

24. 6. 2024 | Redakcia

Aké drahé bude leto 2024? Obľúbená letná pochúťka zlacnela

Koľko si priplatíme za leto? Zmrzlina je lacnejšia, ceny benzínu porovnateľné ako vlani. V Chorvátsku výrazne zdraželo ubytovanie, ale sú destinácie, kde zaplatíme menej ako vlani.