13. dôchodok sa blíži: Kedy ho dostanete? (+ KALKULAČKA)

Redakcia | rubrika: Článok | 28. 10. 2024
Zaujíma vás, kedy bude v roku 2024 vyplatený trinásty dôchodok? Podľa Sociálnej poisťovne oň netreba žiadať, bude vyplatený automaticky spolu s dôchodkom v decembrovom termíne. Každý poberateľ má výplatný termín určený individuálne, trinásty dôchodok preto dostanete v termíne, v ktorom bežne dostávate dôchodok.
13. dôchodok sa blíži: Kedy ho dostanete? (+ KALKULAČKA)

Zdroj: DALL·E/IvanaS

Trinásty dôchodok bude v roku 2024 vyplatený v decembrovom termíne spolu s dôchodkom, ktorý daný človek poberá. Poberatelia dôchodkov majú termíny vyplácania dôchodkov nastavené individuálne. Starobní a predčasní starobní dôchodcovia dostanú trinásty dôchodok spolu s riadnym dôchodkom v hotovosti alebo na účet. Rovnako ho dostanú aj invalidní dôchodcovia, či poberatelia sirotských, vdovských a vdoveckých dôchodkov.

V roku 2024 začala platiť novela, ktorá ruší doterajší model 13. dôchodku ako sociálnej dávky a zavedie ho ako štandardnú dôchodkovú dávku. Táto zmena bude znamenať nielen administratívne zjednodušenie, ale aj vyššie finančné príspevky pre poberateľov dôchodkových dávok. Nový 13. dôchodok tak doplní príjem dôchodcov na konci roka automaticky, bez potreby podávania žiadostí.

Vypočítajte si, koľko peňazí vám príde na účet v decembri 2024. Kalkulačka vám dokáže vypočítať aj odhadovanú výšku 13. dôchodku v roku 2025.

13. dôchodok 2024: Kalkulačka

 

Rok 2024Rok 2025

Výpočet 13. dôchodku

Ďalšie kalkulačky

Kto má nárok na 13. dôchodok?

Na 13. dôchodok majú nárok všetci poberatelia dôchodkov, ktorí spĺňajú podmienky pre výplatu dôchodku v decembri 2024. Týka sa to poberateľov starobného dôchodku, predčasného starobného dôchodku, invalidného dôchodku, ako aj vdovského, vdoveckého a sirotského dôchodku. Rovnako budú zahrnutí poberatelia sociálneho dôchodku, čo znamená, že rozsah oprávnených osôb je široký a pokrýva takmer všetkých dôchodcov.

Výška trinásteho dôchodku nezávisí od výšky vášho dôchodku, ale od typu dôchodku, ktorý poberáte. V roku 2024 je určená jednotná výška pre každý typ dôchodku.

Aká bude suma 13. dôchodku?

 

Výška trinásteho dôchodku v roku 2024

Podľa novej legislatívy sa pre rok 2024 určili tieto pevné sumy trinásteho dôchodku:

- Starobný a predčasný starobný dôchodok: 606,30 eur
- Invalidný dôchodok do 70 %: 300 eur
- Invalidný dôchodok nad 70 %: 493,80 eur
- Vdovecký dôchodok: 300 eur
- Vdovský dôchodok: 339 eur
- Sirotský dôchodok: 300 eur

Výška 13. dôchodku bude závisieť od druhu dôchodkovej dávky, ktorú osoba poberá, a bude vychádzať z priemernej mesačnej sumy daného dôchodku za rok 2023. Minimálna garantovaná výška 13. dôchodku bude 300 eur, čo znamená, že nikto nedostane menej, aj keď priemerná výška jeho dávky je nižšia. Ak má dôchodca nárok na viacero druhov dôchodku, vyplatí sa mu len jeden 13. dôchodok, konkrétne ten s najvyššou sumou. Pri výpočte sa však neprihliada na ďalšie dôchodkové príjmy, ako napríklad dôchodok z cudziny alebo dávky z druhého dôchodkového piliera.

Dôchodcovia o 13. dôchodok nemusia žiadať – Sociálna poisťovňa zabezpečí jeho vyplatenie automaticky, spolu s decembrovým dôchodkom. Výhodou tohto systému je, že Sociálna poisťovňa nebude vyhotovovať osobitné rozhodnutia o priznaní 13. dôchodku, čo odbremení dôchodcov od ďalšej administratívy a zároveň zjednoduší proces pre poisťovňu.

Redakcia

Autor článku Redakcia

Internetový denník Peniaze.sk momentálne patrí medzi najnavštevovanejšie ekonomické weby. Svojim užívateľom ponúka články z rôznych oblastí osobných financií, praktické rady, komentáre, užitočné kalkulačky, politické témy,... Ďalšie články autora.

Porovnajte si ponuky, vyberte tú najvýhodnejšiu a ušetrite.

Ušetrite na hypotéke a životnom poistení alebo s nami sporte a zarobte viac. Nechajte si od nás porovnať ponuky a vyberte si tú najvhodnejšiu pre vás.

Páčil sa vám článok?

+19
ÁnoNie
Vstúpiť do diskusie
V diskusii je celkom 0 komentárov

Toto ste už čítali?

Dôchodcovia, pozor: Novembrový termín výplaty dôchodkov sa posúva

28. 10. 2024 | Redakcia

Dôchodcovia, pozor: Novembrový termín výplaty dôchodkov sa posúva

Novembrové dôchodky budú vyplácané s miernym posunom. Sociálna poisťovňa upozorňuje, že dôchodcovia, ktorí zvyčajne dostávajú peniaze 2. deň v mesiaci prostredníctvom pošty, si na svoje... celý článok

Výplata dôchodkov z II. piliera v roku 2024: Kto môže požiadať o programový výber?

24. 10. 2024 | Ivana Sladkovská

Výplata dôchodkov z II. piliera v roku 2024: Kto môže požiadať o programový výber?

Referenčná suma pre programový výber dôchodku z II. piliera na rok 2024 je vo výške 651,70 eur. Táto suma má kľúčový význam pre sporiteľov, ktorí si chcú vybrať svoje úspory z druhého... celý článok

Vypočítajte si 13. dôchodok na rok 2025 už teraz: Nová KALKULAČKA

22. 10. 2024 | Ivana Sladkovská

Vypočítajte si 13. dôchodok na rok 2025 už teraz: Nová KALKULAČKA

Štát už približne vie, aký bude trinásty dôchodok v roku 2025. Počíta sa totiž z priemerného dôchodku. Na našej kalkulačke si už teraz môžete vypočítať, koľko peňazí dostanete v decembri... celý článok

Kalkulačka: Vypočítajte si, o koľko vám stúpne dôchodok v roku 2025

17. 10. 2024 | Ivana Sladkovská

Kalkulačka: Vypočítajte si, o koľko vám stúpne dôchodok v roku 2025

Nová kalkulačka vám vypočíta, o koľko sa zvýši váš dôchodok v roku 2025. Valorizácia dôchodkov v roku 2025 prinesie zvýšenie o 2,1 %, čo je menej než minuloročné dvojnásobné úpravy.... celý článok

Konsolidácia neušetrila ani dôchodcov. Niektorí prídu o stovky až tisícky eur ročne

9. 10. 2024 | Ivana Sladkovská

Konsolidácia neušetrila ani dôchodcov. Niektorí prídu o stovky až tisícky eur ročne

Rodičovský dôchodok sa po schválení konsolidačnéo balíčka ruší v súčasnej podobe. Doteraz predstavoval extra príjem pre dôchodcov, ktorých deti zarábali. Pre niektorých to bolo pár... celý článok